Γενικά

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων – Δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου

Τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/, η οποία θα δέχεται τις δηλώσεις των υπόχρεων ιδιοκτητών για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους έως και τις 30 Ιουνίου 2024.

Με νεότερη απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν και στον ιστότοπό του civilprotection.gov.gr

Υπόχρεοι καθαρισμού και υποβολής δήλωσης είναι οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) σε εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Στους υπόχρεους που δεν υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ σύμφωνα με τον Ν. 5075/23, άρθρο 31 και τις τροποποιήσεις του ενώ αν η δήλωση είναι ψευδής επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες. Το ύψος κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.

Κατά την πρόσβασή τους στην εφαρμογή akatharista.apps.gov.gr στη στήλη Υπηρεσίες για Πολίτες οι υπόχρεοι θα αναζητήσουν με τους κωδικούς του Taxisnet τη φόρμα ‘’Υποβολή δήλωσης καθαρισμού οικοπέδου’’ όπου και θα συμπληρώσουν:

-τα στοιχεία του οικοπέδου

-την ιδιότητά τους σε σχέση με το οικόπεδο (αν είναι δηλ. ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές του οικοπέδου)

-τον κωδικό αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου

Στη συνέχεια συμπληρώνονται τα στοιχεία του δηλούντος και οι ενέργειες πυρασφάλειας που έχουν διεκπεραιωθεί. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Η νέα πλατφόρμα, εκτός των δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων των υπόχρεων ιδιοκτητών, έχει και ψηφιακή υπηρεσία στην οποία υποβάλονται καταγγελίες για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Την ψηφιακή εφαρμογή ενεργοποίησαν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτητών που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συγχαρητήρια χωρίς ντροπή

Χωρίς ίχνος ντροπής ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Μηνάς Παπαδόπουλος απέστειλε συγχαρητήρια στον σφυροβόλο Κωνσταντίνο Ζάλτο γιά […]