Αγροτικά

Ενδιαφέρον δύο «ταχυτήτων» γιά την συνδεδεμένη ενίσχυση

Τέσσερες αποφάσεις, με τις οποίες ξεκινά η εφαρμογή των νέων καθεστώτων συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο υλοποίησης της ανασυγκρότησης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και δύο, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και γιά τον νομό μας, καθώς αφορούν στην βιομηχανική τομάτα, γιά περίπου 91.000 στρέμματα, όπου η ενίσχυση το 2015 θα φτάσει τα 2.600.000 ευρώ, και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, γιά 400.000 στρέμματα, όπου η ενίσχυση το 2015 θα φτάσει στα 3.000.000 ευρώ, πάντοτε σε εθνικό επίπεδο.

Και ενώ γιά τα κτηνοτροφικά ψυχανθή το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και υψηλό από πλευράς των παραγωγών του νομού μας, δεν συμβαίνει το ίδιο γιά την καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, όπου το ενδιαφέρον είναι πολύ περιορισμένο.

Γεγονός, που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί υπό το φως των νέων ανακοινώσεων καθώς, όπως δήλωσε στον «Μ» ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού και πρώην πρόεδρος της πάλαι ποτέ ομάδας παραγωγών τομάτας στην ΕΑΣ Αξιούπολης Παναγιώτης Μπαδάκης, υπάρχουν δεδομένες δυσκολίες στην διάθεσή της σε μεταποιητικές βιομηχανίες.

Μία παράμετρος, η οποία, σε συνδυασμό με τις γενικότερες δυσκολίες που έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν στις αποπληρωμές, έχει προκαλέσει ένα κλίμα απροθυμίας επανεμπλοκής στην καλλιέργεια στους πάνω από τους εξήντα παραγωγούς του νομού μας, που παρήγαγαν κοντά στους 20.000 τόννους βιομηχανικής τομάτας, παρά το γεγονός, ότι η εμπορική τιμή της έχει διακυμανθεί εσχάτως σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, όπως χαρακτηριστικώς τόνισε.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρκετοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στην εκποίηση υποδομών και μηχανημάτων, που συνδέονται με την καλλιέργειά της.

Τα δεδομένα, υπάρχει περίπτωση να διαφοροποιηθούν προς την πλευρά αύξησης του ενδιαφέροντος, εάν, όπως τόνισε ο κ. Μπαδάκης, επιβεβαιωθούν οι φήμες, που θέλουν την επαναλειτουργία μιάς γραμμής μεταποίησης σε μεγάλη βιομηχανική ομάδα στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου.

Και τούτο διότι το υψηλό κόστος μεταφοράς της τομάτας σε μονάδες, που ευρίσκονται σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, είναι ο ουσιαστικότερος αποτρεπτικός παράγοντας γιά την επαναλειτουργία της βιομηχανικής τομάτας, που κατά το πρόσφατο σχετικά παρελθούν αποτελούσε μία εξόχως δυναμική καλλιέργεια του νομού μας, κυρίως στην δυτική πλευρά του, αλλά και σε ωρισμένες στην ανατολική, που διέθεταν την παραγωγή τους σε μεταποιητική μονάδα των Σερρών.

Γιά την ιστορία αναφέραται, ότι οι άλλες δύο αποφάσεις αφορούν στα όσπρια γιά 165.000 στρέμματα, όπου η ενίσχυση το 2015 θα φτάσει τα 7.000.000 ευρώ, και τα συμπύρηνα ροδάκινα γιά 177.000 στρέμματα και 3.000.000 ευρώ αντιστοίχως.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]