Γενικά

Επίγειος παράδεισος κινδυνεύει απο την αυθαίρετη δραστηριότητα


Γράφει ο Πολυκράτης Παντσίδης
Πριν από ένα μήνα στις 22 του Απρίλη γιορτάσθηκε η παγκόσμια ημέρα της Γης που αφορά την προστασία του πλανήτη μας ενώ στις 5 του Ιουνίου πάλι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ορίσει την « Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και να ενταθεί η ανάληψη δράσεων για την προστασία του πλανήτη.

Με αφορμή τις ημέρες αυτές αισθάνθηκα χρέος μου να γνωστοποιήσω για μια ακόμη φορά το έγκλημα που συντελείται αρκετά χρόνια τώρα στο πλατανόρεμα Γουμένισσας – Φιλυριάς – Πολυπέτρου, σε αυτό το υπέροχο φυσικό τοπίο που απλόχερα η φύση μας πρόσφερε. Απευθύνομαι στους υπεύθυνους των αρμοδίων υπηρεσιών και ιδιαιτέρως στους κατοίκους των παραπάνω χωριών με την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιηθούν και θα κινήσουν διαδικασίες για την προστασία και αξιοποίηση του.

Το πλατανόρεμα Γουμένισσας, Φιλυριάς, Πολυπέτρου, για όσους δεν γνωρίζουν ξεκινά από το όρος Πάϊκο και καταλήγει στον ποταμό Αξιό ως παραπόταμός του. Το κείμενο αυτό αφορά μόνο στο τμήμα του, που βρίσκεται στο νομό Κιλκίς για το οποίο έχω προσωπική άποψη των αυθαιρεσιών που υφίσταται.

Καθημερινώς με «πόνο ψυχής» γινόμαστε μάρτυρες πολλών και ποικίλων αυθαιρεσιών που προκαλεί η ανθρώπινη απερισκεψία μερικών ανθρώπων εις βάρος του παραδεισένιου αυτού τοπίου. Συστηματικώς τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης επιδεινώνετε η καταστροφή του με πολλαπλές συνέπειες στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του οικοσυστήματος του πλανήτη και πηγή ζωής για την τοπική πανίδα και χλωρίδα αλλά και για τους ανθρώπους της περιοχής.
Οι βασικές αιτίες καταστροφής του ρέματος προέρχονται:

Από τις αποχετεύσεις των οικισμών καθώς δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό και χύνονται στο ποτάμι.
Από τα πάσης φύσεως σκουπίδια που κάποιοι λίγοι επιμένουν να τα εναποθέτουν ανενόχλητοι στις όχθες του.
Από την παράνομη αμμοληψία. Χωρίς κανένα έλεγχο για πολλά χρόνια, τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρονταν για έργα οδοποιίας με αποτέλεσμα η στάθμη του πλατανορέματος να έχει κατέβει εκθέτοντας δεκάδες πλατάνια από τις ρίζες τους στην καταστροφή. Με τις τελευταίες φετινές έντονες νεροποντές δεκάδες τέτοια δέντρα έγιναν βοράς των λαθροϋλοτόμων.

Παράνομη υλοτόμηση
Δυστυχώς όλα αυτά γίνονται υπό την ανοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που έχουν αρμοδιότητα μικρή η μεγάλη να το διαφυλάξουν. Και βεβαίως όλων ημών των κατοίκων της περιοχής του πλατανορέματος που δεν αυθαιρετούμε μεν, αλλά δεν το προστατεύουμε κιόλας και φυσικά δεν αποποιούμαστε καθόλου την ευθύνη που μας αναλογεί.

Η ιστορία έχει αποδείξει εκτός «ελαχίστων μεμονωμένων περιπτώσεων» οτι τα τέτοιου είδους θέματα δεν αναδεικνύονται από την τοπική αυτοδιοίκηση για ευνόητους λόγους. Παρ΄ όλα αυτά επειδή από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος, ελπίζω κάθε φορά από τις νέες εκλεγμένες διοικήσεις, τοπική, δημοτική και περιφερειακή, ότι θα ενεργήσουν αμέσως και υπευθύνως πράττοντας το αυτονόητο. Άλλωστε όλες οι δημοτικές παρατάξεις προεκλογικά συμπεριλάμβαναν στα προγράμματά τους σχέδια προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπλασης – ανάδειξης των περιβαλλοντικώς ευαίσθητων περιοχών.

Την έκθεση μου αυτή για το πλατανόρεμα, οι αρμόδιοι θα ήθελα να την εκλάβουν καλόπιστα ως μια κραυγή αγωνίας ενός ενεργού πολίτη που προεκλογικώς πάντα του ζητούν την ενεργό συμμετοχή του και βοήθεια στο έργο τους. Ως εκ τούτου, θέλω να πιστεύω πως η ανησυχία μου αυτή θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για συζητήσεις ωφέλιμες που θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, ώστε σύντομα να γράφουμε για τα καλώς κείμενα του πλατανορέματος και όχι για τα κακώς όπως τώρα με λύπη καταγράφω.

Απευθύνομαι επίσης, και εκεί εναποθέτω την μεγαλύτερη αισιοδοξία μου. Στους συντοπίτες μου με οικολογική συνείδηση που γνωρίζουν την σπουδαιότητα του περιβάλλοντος για τον άνθρωπο και τους οποίους καλώ να αναλάβουν δράση.

Επειδή τα πολλά λόγια μπρος στην αλήθεια είναι περιττά και εύκολα μπορούν να αμφισβητηθούν, παραθέτω ένα δείγμα από φωτογραφίες που απεικονίζουν με το πιο αποκαλυπτικό τρόπο την καταστροφή και είμαι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου υπευθύνου.

Προτάσεις
Επειδή δεν θεωρώ έντιμο, να αναφέρομαι απλώς στα κακώς κείμενα σε ότι αφορά στα κοινώς, συνεχίζω καταθέτοντας προτάσεις που κατά τη γνώμη μου είναι κοινά αποδεκτές και υλοποιήσιμες. Πραγματοποιήσιμες φυσικά, μόνο με την προϋπόθεση, οι κάτοικοι να πιστεύουν σ΄αυτές και οι υπεύθυνοι να διαθέτουν την απαραίτητη βούληση.

Κατασκευή βιολογικών μονάδων
Η μόλυνση του πλατανορέματος από τις αποχετεύσεις θα μπορούσε πολύ εύκολα να εκλείψει αν λειτουργούσαν μονάδες βιολογικών καθαρισμών στους οικισμούς. Είναι θετικό ότι για το Πολύπετρο υπάρχει εγκεκριμένο έργο βιολογικού καθαρισμού, έτοιμο προς δημοπρασία και ενταγμένο στο πρόγραμμα «Θησέας» επί δημαρχίας Κουρτζανίδη. Επίσης, έχει εγκριθεί και η μονάδα βιολογικού καθαρισμού Γουμένισσας. Απομένει να προταθεί επειγόντως η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στον οικισμό της Φιλυριάς και να συντομευθούν οι διαδικασίες υλοποιήσεως των.

Πάταξη λαθροϋλοτομίας
Η λαθροϋλοτομία επίσης θα μπορούσε να εκλείψει πολύ εύκολα εάν γίνει μια μελέτη προστασίας και ανάπλασης του πλατανορέματος, προφανώς από το δασαρχείο. Ταυτόχρονα η συνεχείς ενημέρωση των κατοίκων κάθε ηλικίας, για την αναγκαία βιωσιμότητα του πλατανορέματος στην ζωή μας και το περιβάλλον, θα βοηθούσε στην απόκτηση της ανάλογης παιδείας που θα συνέδραμε θετικά στην όλη διαδικασία διάσωσης και ανάδειξης του. Η συνεργασία των τριών κοινοτήτων για το σκοπό αυτό θα ηταν ένα πρώτο θετικό βήμα.

Τουριστική αξιοποίηση
Η προστασία του πλατανορέματος που είναι επιβεβλημένη ανάγκη να πραγματοποιηθεί για τους γνωστούς περιβαλλοντικούς λόγους μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά δημιουργώντας σημεία ψυχαγωγίας καθώς αποτελεί φυσικό τοπίο απείρου κάλλους. Είναι πολύ σημαντικό ότι σώζονται τα ερείπια δυο ιδιόκτητων παλαιών νερόμυλων που είναι σε θέση να αναπαλαιωθούν. Επίσης το πλατανόρεμα είναι σταθμός αποδημητικών πουλιών και διαθέτει σπάνια τοπική χλωρίδα.

Είναι ποτάμι με πολύ καλή πρόσβαση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπατο, πικ νικ, ποδηλασία, και κάθε είδους αναψυχή. Ένα μονοπάτι εκατέρωθεν της όχθης, με γεφυρούλες, από το Πολύπετρο μέχρι την Γουμένισσα και αντιστρόφως θα αποτελούσε μια θαυμάσια διαδρομή για περιπατητές και φυσιολάτρες.

4η Διαχείριση των υδάτινων πόρων
Μπορεί επίσης με ανάλογα εγγειοβελτιωτικά έργα, δεξαμενές αποθήκευσης νερού και δίκτυα άρδευσης να δώσει μόνιμη λύση στο αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί απαλλάσσοντας τους από το μεγάλο κόστος των γεωτρήσεων και την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο φτερωτός βουλευτής

Το κουίζ των ημερών είναι αν έκλεισε ή όχι το πολιτικό του γραφείο στο Κιλκίς ο φτερωτός βουλευτής μας Πέτρος […]