Ένα ξεχωριστό συγγραφικό έργο με θέμα την Σμύρνη παρουσίασε η Ένωση Σμυρναίων
Η Ένωση Σμυρναίων, σωματείο ιστορικό και πολυβραβευμένο, «άνοιξε την αγκαλιά» της για να υποδεχθεί τον συλλογικό τόμο της «Ελληνοεκδοτικής» του Διονύση Βαλλεριάνου, με τίτλο «36 συγγραφείς γράφουν για τη Σμύρνη της φαντασίας και της μνήμης».
Μία συλλογή διηγημάτων, σε επιμέλεια του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, που δίνει την ευκαιρία να ιχνηλατήσουμε πώς «μπόλιασε» τη μνήμη και πώς γονιμοποίησε την πένα νεότερων δημιουργών η Μικρασιατική Καταστροφή, η πλέον πρόσφατη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνισμού. Βοήθησε σε αυτό και ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης που διάβασε αποσπάσματα των διηγημάτων.
Χρέος μας, η συλλογική μνήμη να μην καταληφθεί από συλλογική αμνησία. Να αγγίζεις το φορτίο της μνήμης, να υπάρχεις συνειδητά στο παρόν και να αγωνίζεσαι για το μέλλον. Αυτό νομίζω ότι είναι το τρίπτυχο-οδηγός μας. Αυτό το φορτίο της μνήμης αποτυπώνουν και οι συγγραφείς του συλλογικού τόμου που παρουσιάσαμε στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Σμυρναίων.
Θερμές ευχαριστίες στον ακάματο πρόεδρο της Ένωσης Σμυρναίων- φιλόλογο και ιστορικό – Γεώργιο Αρχοντάκη.
Με τον έγκυρο λόγο του πλαισίωσε την παρουσίαση ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης. Οι ιστορικοί κρατούν το κλειδί για όσα συνδέουν το χθες με το σήμερα στη ζωή μας. Όπως έχει πει και η Σιμόν Βέιλ, «Το να έχεις ρίζες είναι η πιό σημαντική και παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής».
Όλοι έχουμε τη δική μας Σμύρνη. Ένα χαμένο παράδεισο όπου η κατοικεί η μνήμη αλλά συχνά κάνει χώρο στη φαντασία για να συμπληρώσει όσα δεν πρόλαβαν να ειπωθούν. Μόνο που η πραγματική Σμύρνη είναι πολλά περισσότερα. Μία πόλη-σύμβολο, ζυμωμένη με χαρές και λύπες, με πολλούς πρωταγωνιστές κι άλλους τόσους «αφανείς» ήρωες, που αδημονούν να μας πουν την ιστορία τους.
Έναν αιώνα μετά, η λάμψη της Σμύρνης δε λέει να σβήσει, ούτε όμως και οι φλόγες που την κατέκαψαν. Εξακολουθεί να πυρπολεί το συλλογικό ασυνείδητο. Κι αυτό λέει πολλά…
Την παρουσίαση έκανε η Λίτσα Τότσκα.