Αναλυτικά τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα εμβολιασμού για τον κορωνο

Ελλάδα /

Την προτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εμβολιασμό των ανεμβολίαστων μετά τις διακοπές, επαναλαμβάνει, σε ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός ‘Ακης Σκέρτσος. Με την ταυτόχρονη επισήμανση, «τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές».

Ο Άκης Σκέρτσος, επισημαίνει ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές» ενώ παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τα μεγέθη των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αναφέρει ότι βρισκόμαστε ήδη στην 7η εβδομάδα από την έναρξη του 4ου κύματος της πανδημίας και στάθηκε στην αξιολόγηση της επίδρασης του εμβολιασμού στην προστασία της δημόσιας υγείας με δεδομένους τους παρακάτω παράγοντες:

«αντιμετωπίζουμε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού από τις προηγούμενες (έως 100% πιο μεταδοτική από την αρχική εκδοχή του)
η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν χωρίς lockdown
5,8 εκατ. ενήλικοι πολίτες (δηλαδή 65,1% των ενηλίκων) έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού και 61,1% των ενηλίκων πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους».

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Στη συνέχεια, ο κ. Σκέρτσος παρουσιάζει στοιχεία για τα μεγέθη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα (με τουλάχιστον μια δόση ή κλεισμένο ραντεβού):

12-17 ετών 52.127 ανήλικοι ή 7,2% επί του ηλικιακού group
18-29 ετών 618.305 πολίτες ή 44,1% επί του ηλικιακού group
30-44 ετών 1.196.972 πολίτες ή 56,1% επί του ηλικιακού group
45-59 ετών 1.608.446 πολίτες ή 69,5% επί του ηλικιακού group
60+ 2.381.499 πολίτες ή 77,6% επί του ηλικιακού group
«Με αυτά τα εμβολιαστικά δεδομένα η πίεση στο σύστημα υγείας είναι έως τώρα 3-4 φορές μικρότερη από την πίεση που δεχόταν στα προηγούμενα κύματα όταν είχαμε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων και ήμασταν υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε οριζόντια περιοριστικά μέτρα κινητικότητας των πολιτών, ακριβώς επειδή δεν είχαμε τον εμβολιασμό και το εκτεταμένο testing που πραγματοποιείται σήμερα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσο για τα βασικά μεγέθη, έχουν ως εξής:

2.942 κρούσματα ημερησίως (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων)
24.543 ενεργά κρούσματα
1.807 νοσηλευόμενοι στην επικράτεια
226 διασωληνωμένοι ασθενείς
17 θάνατοι ημερησίως (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης θανάτων)
Ο κ. Σκέρτσος επαναλαμβάνει πως «ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά από τη βαριά νόσηση και αυτό επιβεβαιώνεται από τα έως τώρα δεδομένα, καθώς βλέπουμε εμβολιασμένους πολίτες να κολλάνε μεν τον ιό αλλά να νοσούν πολύ ελαφρύτερα από τους ανεμβολίαστους και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία να αφορούν πρωτίστως σε ανεμβολίαστους ασθενείς».

Η προτροπή προς τους ανεμβολίαστους

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, τους καλεί να «δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή στις επαφές που θα έχουν με ευπαθείς και ηλικιωμένους μετά τις διακοπές τους, κάνοντας test μόλις επιστρέψουν και επιλέγοντας την αποχή από στενές επαφές με τους πιο ευάλωτους συγγενείς και φίλους για μια εβδομάδα».

«Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ένα: Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές γι’ αυτό μην καθυστερήσετε άλλο να κλείσετε το ραντεβού σας για τον εμβολιασμό μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές σας, εδώ https://emvolio.gov.gr.

Και, ταυτόχρονα, όσοι είναι ανεμβολίαστοι ας δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή στις επαφές που θα έχουν με ευπαθείς και ηλικιωμένους μετά τις διακοπές τους, κάνοντας test μόλις επιστρέψουν και επιλέγοντας την αποχή από στενές επαφές με τους πιο ευάλωτους συγγενείς και φίλους για μια εβδομάδα.

Εύχομαι δύναμη στους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών και ένα ήρεμο και ασφαλές διήμερο Δεκαπενταύγουστου σε όλους τους υπόλοιπους», καταλήγει ο κ. Σκέρτσος.

Περισσότερα

Το φτωχότερο 10% των νοικοκυριών πρέπει να αυξήσει 15,5% τις δαπάνες του για να διατηρήσει σταθερή την κατανάλωση τροφίμων

Μια ακόμη έρευνα παρουσιάστηκε που δείχνει την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς μαστίζονται από τις […]

Δείτε ακόμα