Γενικά

Τι ισχύει με τον εμβολιασμό που ξεκινά στις 8 Ιανουαρίου σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ξεκινά την προσεχή Παρασκευή 8.1.21 και στον νομό μας, σύμφωνα με πληροφορίες, η υλοποίηση της πρώτης φάσης εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού, η οποία, ως γνωστόν, περιλαμβάνει τους εμβολιασμούς σε δύο από τους τρείς τομείς, που συγκαταλέγονται στον εν λόγω σχεδιασμό, δηλαδή τον εμβολιασμό υγειονομικού προσωπικού, του προσωπικού οίκων ευγηρίας και του προσωπικού προτεραιότητας γιά κρίσιμες λειτουργίες, καθώς στον νομό μας δεν διαθέτουμε τον τρίτο τομέα, τους διαμένοντες ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας κέντρων αποκατάστασης.

Ένας εμβολιασμός, ο οποίος ήταν να ξεκινήσει από τους υγειονομικούς των νοσοκομείων την Δευτέρα 4.1.21, και εν τέλει θα ξεκινήσει την Παρασκευή 8.1.21, καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές για τον γηροκομείο του Κιλκίς, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο έχων την εποπτεία διοίκησης του Νικόλαος Αβραμίδης.

Όπως δήλωσε ο κ. Αβραμίδης, το γηροκομείο του Κιλκίς “συμπεριλαμβάνεται στον σχετικό σχεδιασμό ,ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του εμβολιασμού».

«Το ευτύχημα είναι», συνέχισε, «ότι ο πρόσφατος έλεγχος, πρίν από μιάν εβδομάδα, γιά τον νέο κορωνοϊό σε 63 στελέχη του, ανάμεσα στους οποίους και στα 38 ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, υπήρξε αρνητικός στο σύνολό του, και υπάρχει η αισιοδοξία, ότι με την εφαρμογή του εμβολιασμού σύντομα θα μπορέσουμε να καλύψουμε πλήρως την υγειονομική «θωράκιση» όλων έναντι του φονικού ιού».

Στους σχεδιασμούς εμβολιασμού συμπεριλαμβάνονται, βεβαίως, οι ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι, με βάση και τις αποφάσεις του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου (ΠΙΣ), έχουν προχωρήσει και τοπικώς στον καταρτισμό της κατάστασης όσων επιθυμούν να εμβολιασθούν.

Όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Κιλκίς (ΙΣΚ) Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης στην σχετική κατάσταση έχει εγγραφεί να εμβολιασθεί το 70% των μελών του συλλόγου, ενώ επειδή υπήρξε σε δεύτερη φάση αυξημένο ενδιαφέρον εγγραφής από νέα μέλη, θα συνταχθεί και συμπληρωματική κατάσταση και θα αποσταλεί, όπως και η πρώτη, στον ΠΙΣ.
Κατά την τρίτη φάση

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής” στις 23.12.20 οι μη ευπαθείς ομάδες, βάσει του σχεδίου, θα εμβολιαστούν κατά την τρίτη φάση, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2021, όταν και θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων.

Στο σχέδιο περιγράφεται, επίσης, η διαδικασία αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων, αλλά και πώς ακριβώς θα διενεργείται ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αφού προγραμματιστεί το σχετικό ραντεβού.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της COVID-19

Εφοδιασμός

Ο εφοδιασμός των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με βάση τις συμφωνίες προαγοράς που συνήψε κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες – παραγωγούς των εμβολίων. Όπως τονίζεται στο σχέδιο, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούται και έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε επαρκή αριθμό εμβολίων -διαθέσιμων και μελλοντικών- για να υπερκαλύψει το σύνολο του πληθυσμού της επικρατείας.

Συγκεκριμένα, στη χώρα αντιστοιχεί το 2,36 – 2,39% του αριθμού των δόσεων εμβολίου, που θα εξασφαλίσει η Ε.Ε. Σημειώνεται πάντως πως κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις παραγωγούς εταιρείες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό.

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε παραγωγός εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα. Σύμφωνα με μια προσεγγιστική εκτίμηση αριθμού των δόσεων -η οποία, σημειώνεται στο σχέδιο, ενδέχεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των παραγωγών εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση- στην Ελλάδα αντιστοιχούν:

Παραγωγός εταιρεία – Κατανομή δόσεων στην Ελλάδα

Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna: 1,8 εκατ. δόσεις
Curevac: 5,3 εκατ. δόσεις

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της COVID-19

Οι τρεις φάσεις εμβολιασμού

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

1η Φάση

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο, στην πρώτη φάση εμβολιασμού -όταν θα είναι περιορισμένα τα διαθέσιμα εμβόλια- εντάσσονται:

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας

Η δεύτερη φάση -όταν και αναμένεται να είναι διαθέσιμος μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων- περιλαμβάνει:

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
• Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Η δεύτερη φάση εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2021, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, ενώ αναμένεται να υπάρχει ποικιλία διαθέσιμων εγκεκριμένων εμβολίων.

3η φάση

Σε ό,τι αφορά την τρίτη φάση, περιλαμβάνει τον εμβολιασμό των ατόμων 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ως εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης ορίζεται ο Ιούνιος του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για συγκεκριμένο αριθμό αποτελεσματικών και εύκολα συντηρούμενων εμβολίων.

Πηγή: Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της COVID-19

Εμβολιαστικά κέντρα

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή -όπως διευκρινίζεται- 1.018 γραμμών εμβολιασμού (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κινητές μονάδες κ.α.), καθώς και δύο επιπλέον σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.

Διενέργεια εμβολιασμού

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr
Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό – αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα