Κοινωνία

Προσέγγιση μαθητών σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Με βιωματικές δράσεις και εργαστηριακές κατασκευές πραγματοποιήθηκε στο «Ράντσο» Κιλκίς την Τρίτη 17.3.15 η συνάντηση του κέντρου κοινωνικής στήριξης, της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του ΚΔΑΠ, του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κιλκίς και του ΓΕΛ Πολυκάστρου σε μια προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως είναι το σαπούνι και τα αρωματικά έλαια καθώς επίσης το μέλι και οι κηραλοιφές.

Μαθήτριες του ΓΕΛ Πολυκάστρου, υπό την εποπτεία του καθηγητή τους Α. Τομπουλίδη, παρουσίασαν τον τρόπο κατασκευής σαπουνιού και χάρισαν στους παρευρισκόμενους δημιουργίες τους. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης μέλιτος «Γλυκιά Καλημέρα» Ιωάννης Πατσιούρας και υιοί έδειξαν την διαδικασία παρασκευής μέλιτος καθώς και των παραγόμενων προϊόντων του και έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές και τους συνοδούς τους να δοκιμάσουν μέλι που τους δόθηκε σε συσκευασία δώρου.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του συμβουλευτικού σταθμού νέων της ΔΔΕ αναφέρονται και τα εξής:
«…Η ιδέα της ανταλλαγής απόψεων σε συναντήσεις με πρωταγωνιστές όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τυπικής και μη τυπικής, γεννήθηκε από την ανάγκη να καταστεί γνωστό το αυτονόητο. Η ανθρώπινη ύπαρξη ενδιαφέρει στην ολότητά της, τόσο σε επίπεδο ηλικιακό όσο και νοητικό. Πόσο εύκολο, λοιπόν, είναι να πλησιάσει κανείς το παιδί στην εφηβεία, όταν δεν αναγνωρίζει σ΄ αυτήν σημάδια της παιδικής ηλικίας; Πως να πείσουμε για την ισότητα και την άρση της διαφορετικότητας, όταν δεν αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας, ανεξαρτήτως ταμπέλας κοινωνικής προέλευσης; Γιατί να μας εμπιστευτεί το παιδί, όταν εισπράττει την άρνηση και την απομάκρυνσή μας στη θέα του «άλλου» απ΄ αυτό που μάθαμε να αντικρίζουμε και να θεωρούμε φυσιολογικό, άρα και αποδεκτό;

Ερωτήματα που βασανίζουν γονείς και εκπαιδευτικούς, ανθρώπους ανένταχτους στον κοινωνικό καθωσπρεπισμό, ο οποίος επιβάλλει την πορεία της ενσωμάτωσης στο σύνολο, ανθρώπους που πιστεύουν στην ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και νοιάζονται να ενισχύσουν δράσεις που βοηθούν τους μαθητές στην ομαλή ένταξη και προσαρμογή στην κοινωνία. Η επαφή μαθητών τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης δίνει ένα μάθημα ζωής και παραδειγματίζει όλους εμάς που θέλουμε την κατακραυγή του κοινωνικού ρατσισμού από απόσταση. Τα παιδιά μας έδειξαν ότι η χαρά και η δημιουργία ανήκει σε όλους, ότι είναι πολύ σημαντικό να νιώσει ο καθένας μας τον «διαφορετικό» ως κομμάτι της ζωής του και να χαμογελάσει, να αγκαλιάσει τον «άλλο» και να νιώσει την καθαρότητα της ψυχής.

Ευχαριστούμε όλους όσους στηρίζουν το όραμά μας για μια εκπαίδευση που θα χαρίζει μαζί με τις γνώσεις τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας υγιούς προσωπικότητας χωρίς προκαταλήψεις και δεσμεύσεις επιβεβλημένες από το κοινωνικό “γίγνεσθαι”».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα