Γενικά

Εμπεδώνει το αίσθημα ασφαλείας κατοίκων η κινητή μονάδα Παιονίας της Αστυνομίας

Ανάμεσα στις αλλαγές που έχει εφαρμόσει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της η Ελληνική Αστυνομία είναι και αυτή της «κινητής μονάδας αστυνομίας» που εφαρμόζεται εδώ και μερικούς μήνες, και στην περιφερειακή ενότητά μας με δύο οχήματα σε συγκεκριμένα δρομολόγια, ένα γιά καθένα από τους δύο δήμους.

Μάλιστα η δεύτερη κινητή μονάδα αυτή του δήμου Παιονίας συγκροτήθηκε μετά από αίτημα της αστυνομικής διεύθυνσης του Κιλκίς «πληρώνοντας» το τίμημα της λειτουργίας της με όχημα που μπορεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις, σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, όπως αυτό που λειτουργεί στα δρομολόγια του δήμου Κιλκίς, όμως και σε επίπεδο στελέχωσης και σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν υπολείπεται αυτού.

ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

Κάτι το οποίο ο «Μαχητής» είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» όταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης 2.11.17 βρέθηκε μαζί με τον επικεφαλής της κινητής μονάδας αστυνομίας ανθυπαστυνόμο Κωνσταντίνο Γαρδάνη και τους αρχιφύλακες Ιωάννη Μπαξεβάνη και Γεώργιο Μπακάλη, που εκτελεί και χρέη οδηγού στην Αξιούπολη με στόχο να την ακολουθήσει σε έναν από τα προγραμματισμένα δρομολόγιά της στους ορεινούς οικισμού της δημοτικής ενότητας Αξιούπολης επισκεπτόμενοι, μεταξύ άλλων, τα χωριά του Σκρα, Φανού και Πλαγίων.

Μία περιήγηση που μας έδωσε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την λειτουργία της μονάδας, το «δέσιμο» με τους κατοίκους των χωριών, από όπου περάσαμε, αλλά και να συνομιλήσουμε με ωρισμένους εξ αυτών γιά τα προβληματα και ζητήματα, που τους αφορούν.

Και τούτο, διότι μπορεί η μονάδα να μην έχει τα χαρακτηριστικά και τις αρμοδιότητες των παραδοσιακών αστυνομικών δυνάμεων, όπως το έχουμε συνηθίσει γιά δεκαετίες, όμως η εκ περιτροπής παρουσία της στα χωριά συνδράμει στην εμπέδωσε αισθήματος ασφαλείας των λιγοστών κατοίκων, που η αλήθεια είναι, ότι δοκιμάζεται μετά τον περιορισμό της δράσης των συνοροφυλάκων, όταν μεσουρανούσε στις εν λόγω περιοχές η παράνομη μετανάστευση προς την χώρα μας κυρίως από Αλβανούς υπηκόους.

Σίγουρα η εμπειρία μας δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν πραγματικά ιδανικές και η διαδρομή στις πλαγιές του Πάικου από τις πιό όμορφες της Βορείου Ελλάδος. Και τούτο διότι η εγκατάλειψη της φροντίδας της οδικής αρτηρίας Αξιούπολης-Φανού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, όπως χαρακτηριστικώς συνηγόρησε στην μετέπειτα συζήτησή μας και ο κάτοικος του ηρωικού Σκρα Πέτρος Καραδουλάμης επαφίεμενος στις προσδοκίες γιά την επισκευή του στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στον εορτασμό της εκατοστής επετείου της Μάχης του Σκρα, που, ως γνωστόν, πραγματοποιείται τον Μάιο του 2018.

Και μπορεί το ξεκίνημα του οδοιπορικού μας να δοκίμασε την νεφρική μας λειτουργία, όμως η συνέχεια ήταν διαφορετική, καθώς πέραν των καθιερωμένων επιδοτήσεων, είχαμε την δυνατότητα να συνομιλήσουμε με κατοίκους από τα χωριά του Σκρα, Φανού και Πλαγίων γιά τις ήρεμες και αργόσυρτες ημέρες στην ελληνική ακριτική περιφέρεια, αναπολώντας μεταξύ άλλων, όπως μας εξομολογήθηκε ο κ. Πρόντης στον παραδοσιακό καφενέ του του Φανού, τις εποχές όπου μονον η πινακίδα της ελληνικής αστυνομίας, στο χωριό του Σκρα, έφτανε γιά να εμπεδώσει το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους αυτών των ημιορεινών χωριών.

ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

Κάτι που σε ένα βαθμό ατυπώνεται και στην διάθεση των λιγοστών κατοικων και θαμώνων της περιοχής που επισκεφθήκαμε να προσφέρουν ένα κέρασμα, καθώς αναγνωρίζουν ότι τα στελέχη της μονάδας με τους πενιχρούς μισθούς που αμοίβονται είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε κάθε εξόρμησή τους.

Πέρα, όμως, από την κάθε κοινωνική διάσταση, που κανείς θα θελήσει να προσδώσει και ορθώς στην παρουσία της κινητής μονάδας της αστυνομίας, γιά την κινητή μονάδα υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο το οποίο θα πρέπει να διεκπαιρεώσει και κυρίως να τονίσει έστω και γιά λίγο, έστω και περιοδικά την παρουσία του ελληνικού κράτους και εμπεδώσει στους κατοίκους αυτών των περιοχών, ότι δεν πάνε «χαμένο» ένα μέρος από τους φόρους που καταβάλει στο κράτος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα