Οικονομία

Με στεγανά η Elvial ενάντια στην κρίση – Σύντομα σε λειτουργία το νέο κέντρο logistics

Αξιοσημείωτες αντοχές στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η υγειονομική κρίση και στον κλάδο του αλουμινίου επιδεικνύει η βορειοελλαδική βιομηχανία Elvial, η οποία σε έναν περίπου μήνα αναμένεται να λειτουργήσει το νέο κέντρο logistics, επένδυσης ύψους 5 εκατ. ευρώ, σε έκταση 13,5 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, που θα αποτελέσει τη νέα βάση της εταιρείας στη Νότια Ελλάδα.

Συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, που είχε στο επίκεντρό της την έντονη εξωστρέφεια, η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου από τη Νέα Σάντα Κιλκίς έκλεισε το 2019 με κύκλο εργασιών 82 εκατ. ευρώ έναντι 74,5 εκατ. το 2018 και ακόμα μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση στην κερδοφορία της, σημειώνοντας στην περσινή χρήση κέρδη προ φόρων 7,2 εκατ. έναντι 5,2 εκατ. στη χρήση του 2018. Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα του 2020, με αποτέλεσμα η θετική εκκίνηση στο 2020 να χαθεί από τη μείωση των παραγγελιών για Μάρτιο και Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τζίρος της εταιρείας είναι μειωμένος περί το 11%-12% στο πρώτο τετράμηνο, καθώς στο επίμαχο διάστημα της πανδημίας η ελληνική αγορά έχει συρρικνωθεί στο 50% και οι παραγγελίες από το εξωτερικό κατά 15%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Γαλλία, που αποτελεί μεγάλο πελάτη της Elvial, και ακολούθως σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και λιγότερο στη Σκανδιναβία. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της Elvial το 2019 έφθασαν το 72% των πωλήσεών της και φέτος αναμένεται να διευρύνουν το μερίδιό τους λόγω της μεγαλύτερης πτώσης της εγχώριας αγοράς.

Κομβικός ο Ιούνιος
Πάντως, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Τζίκας, η βιομηχανία, παρότι εντάσσεται στους πληττόμενους κλάδους, δεν έχει βγάλει ούτε έναν εργαζόμενο σε αναστολή, με τον ίδιο να εκτιμά ότι εάν η πτώση κυμανθεί στα τρέχοντα επίπεδα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη από την εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βορειοελλαδική βιομηχανία την τελευταία οκταετία, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διπλασίασε το προσωπικό της, απασχολώντας σήμερα 300 εργαζόμενους. «Είναι δέσμευσή μας να διατηρήσουμε το σύνολο των θέσεων εργασίας, ενώ θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να μην επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα επιδιώξουμε με επιμερισμό των αδειών να αντιμετωπίσουμε τις μειωμένες παραγγελίες και μόνο εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση θα μειώσουμε τις ώρες απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, κομβικός μήνας θα είναι ο Ιούνιος», προσθέτει ο ίδιος.

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]