Πολιτική

Ελπίδες γιά αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας

Στις προθέσεις-δεσμεύσεις του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής αναφορικά με την πορεία του ζητήματος, που αφορά στις δομές του νομού Κιλκίς όπου διαβιούν σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι εγκλωβισμένοι εντός συνόρων της χώρας μας και κυρίως της δομής προσωρινής διαμονής και φιλοξενίας στην περιοχή του Χέρσου, αναφέρθηκε την Δευτέρα 18.4.16 απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεών του ο κ. Μουζάλας αφού εξήρε την στάση της κιλκισιώτικης κοινωνίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος και την ευστοχία της δομής της επίκαιρης ερώτησης του Κιλκισιώτη πολιτικού, αναφέρθηκε στην τακτική και στις προθέσεις του υπουργείου ειδικότερα και γιά την περίπτωση του κέντρου του Χέρσου, που παρουσιάζει μία σημαντική ιδιαιτέροτητα καθώς σε αυτό διαβιούν κοντά στις 4000 προσφύγων δίπλα σε οικισμό 600 κατοίκων και της Ειδομένης όπου υπό απαράδεκτες συνθήκες διαβιούν 12.000 προσφύγων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μουζάλας προβλέπεται η σταδιακή αποσυμφόρηση του κέντρου του Χέρσου με χρονικό ορίζοντα τους δυόμισυ μήνες και την πλήρη κατάργησή του μετά από έξι μήνες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσουν δραματικές μεταβολές στις υπάρχουσες εξελίξεις, καθώς το Μεταναστευτικό είναι ένα πολυπαραγοντικό και ευμετάβλητο σε αστοχίες ζήτημα.

Πέραν των δεσμεύσεών του γιά την περιοχή του Χέρσου ο κ. Μουζάλας κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των επικαίρων ερωτήσεων γύρω από το θέμα,καθώς επ’ αυτού υπήρξαν και άλλες επίκαιρες ερωτήσεις συναδέλφων του κ. Γεωργαντά αναφέρθηκε και σε αντίστοιχες σε σχέση με την περιοχή της Ειδομένης, επισημαίνοντας γιά ακομη μία φορά την απόφαση να εκκενωθεί πλήρως επί τη βάσει σχετικής εμπειρίας από αντίστοιχες περιπτώσεις του εξωτερικού και σε χρόνο που να υποστηρίζει το εγχείρημα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην θέση του γιά παραμονή του στρατού στην λειτουργία των δύο κέντρων Χέρσου και Νέας Καβάλας υποστηρίζοντας την θέση που ανέπτυξε μέσω της επικαίρου ερωτήσεώς του ο κ. Γεωργαντάς τονίζοντας ότι η παρουσία του ειδικά γιά τις περιοχές της Μακεδονίας «προσδίδει» αίσθηση σιγουρίας και υπερηφάνειας στους κατοίκους και τάξης και σεβασμού στους πρόσφυγες και ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς μέχρι την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην θέση του υπουργείου που παραμένει «ανοικτό» σε προτάσεις, σε ό,τι αφορά στην καλύτερη λειτουργία των δομών φιλοξενίας και παραμονής των προσφύγων αλλά και της αντιμετώπισης ζητημάτων, που αφορούν την τοπική κοινωνία, τονίζοντας χαρακτηριστικώς «βομβαρδίστε» μας με αιτήματα.
Με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Μουζάλας η μοναδική δομή, που θα παραμείνει στον νομό μας σε ένα εξάμηνο από τώρα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν γεγονότα, που θα επηρεάσουν δραματικά την ισχύουσα κατάσταση η μοναδική δομή όπου θα διαμένουν πρόσφυγες στον νομό μας θα είναι αυτή του κέντρου της Νέας Καβάλας.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς στην δευτερολογία του επέμεινε στο να υλοποιηθούν οι προθέσεις του υπουργείου αναφορικά με την πορεία του κέντρου στο Χέρσου ανεξαρτήτως των όποιων καταστάσεων εμφανιστούν, επισημαίνοντας την ανάγκη, όπως είχε αναφέρει και στην πρωτολογία του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος αναλογικά και άλλες περιοχές της χώρας μας, επί τη βάσει της λογικής που έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε επίπεδο κρατών και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα