Γενικά

ΕΛΜΕ Κιλκίς: «Επιμένουμε να διεκδικούμε δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλους”

Την έντονη αντίδραση της ΕΛΜΕ Κιλκίς προκάλεσε ο χαρακτηρισμός αρκετών σχολείων όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και δύο του Κιλκίς, ως προτύπων ή πειραματικών.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, μαθητές, γονείς

Όπως πιθανόν ήδη να γνωρίζετε το υπουργείο ανακοίνωσε την επέκταση των πειραματικών και πρότυπων σχολείων σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικά για όλη την Κεντρική Μακεδονία η απόφαση αφορά μόνο σε δύο σχολικές μονάδες της πόλης του Κιλκίς!

Οι απορίες σχετικά με αυτή την «περίεργη» επιλογή, είναι εύλογες., αλλά ας προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες και τους παράγοντες, που οδήγησαν σε μία τέτοια απόφαση, και να αναφέρουμε συνοπτικά, γιά πολλοστή φορά, γιατί ο κλάδος αλλά και μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας αντιδρά σε μία τέτοια προοπτική.

Σύμφωνα με παραδοχή του ιδίου του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, ήταν από τους πρώτους, που πίεσαν το υπουργείο γιά την δημιουργία πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Σε άλλες διευθύνσεις της Κεντρικής Μακεδονίας οι ΔΙΔΕ δεν είδαν τόσο «ζεστά» το θέμα. Κάποιοι δεν πρότειναν.

Άρα, αυτονόητη παραδοχή είναι, ότι ο ΔΙΔΕ Κιλκίς πήρε 100% «πάνω» του το θέμα, χωρίς καμμία αμφιβολία. Ακόμα και νόμος 4692/20 στο άρθρο 13 καλεί πρωτίστως τα σχολεία (συλλόγους διδασκόντων) να αποφασίσουν και εναλλακτικά δίνεται αυτή η δυνατότητα στους ΔΙΔΕ. Αυτολεξεί:

«Έπειτα από δημόσια πρόσκληση που εκδίδει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τα σχολεία της Επικράτειας, με την οποία καλούνται να υποβάλουν αίτηση για τον χαρακτηρισμό τους ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. εντός ορισμένης προθεσμίας ή έπειτα από αίτηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Στον νομό μας, οι απορριπτικές αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων πήγαν απλά … στον κάλαθο των αχρήστων, αφού απλά έπρεπε να γίνει η δουλειά!

Η δημοκρατική και συλλογική λειτουργία σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής είναι γιά εμάς αδιαπραγμάτευτη. Είναι αδιανόητο, ένα μονοπρόσωπο όργανο να αποφασίζει γιά ένα θέμα, που θα επηρεάσει μόνιμα την υπηρεσιακή κατάσταση συναδέλφων του γιά όλα τα επόμενα χρόνια. Οι αλλαγές, που θα επέλθουν συνολικά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς θα είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφούν.

Όσον αφορά στα πρότυπα σχολεία, διαφωνούμε κάθετα με τα σχολεία – «ελίτ» γιά λίγους άριστους μαθητές, καθώς μόνιμο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι τα δημόσια ποιοτικά σχολεία γιά όλους τους μαθητές και μαθήτριες. Οι μαθητές (μιλάμε για αποφοίτους δημοτικού σχολείου!) καλούνται να δώσουν εξετάσεις γιά την εισαγωγή τους στα πρότυπα γυμνάσια, ενώ για την εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία θα διενεργείται κλήρωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μαθητές, που η οικία διαμονής τους βρίσκεται δίπλα σε πρότυπη-πειραματική σχολική μονάδα, θα κληθούν να φοιτήσουν σε σχολική μονάδα στην άλλη άκρη της πόλης!

Είναι πλέον γνωστό, ότι αν ένα σχολείο μετατραπεί σε πρότυπο ή πειραματικό, οι ήδη υπηρετούντες σε αυτό χάνουν αυτομάτως την οργανική τους θέση. Μπορούν να παραμείνουν με διετή θητεία, κατά την οποία θα πρέπει να φροντίσουν γιά την αυτοεπιμόρφωσή τους, καθώς θα ακολουθήσει σχετική αξιολόγησή τους γιά το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σχολείο. Αντί να επικεντρωθούν στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, ωθούνται σε ένα ατέρμονο «κυνήγι» προσόντων, προκειμένου να διατηρήσουν την έτσι κι αλλιώς επισφαλή θέση τους.

Συντοπίτες, εκπαιδευτικοί της διπλανής πόρτας θα εξοβελιστούν σε σχολεία του νομού, γιά να πάρουν την θέση τους ανταγωνιστικότεροι συνάδελφοι.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), ότι «η ενίσχυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων ήταν βασική προεκλογική μας δέσμευση». Η αποθέωση της ποσότητας έναντι της ποιότητας δεν έχει προηγούμενο. Σε μία ανέξοδη απόφαση, όπου απλά θα αυξηθούν αριθμητικώς τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, συνοψίζεται η γενικότερη εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός…. δεν βάφουν έτσι αυγά! Αλλά, γιά να είμαστε δίκαιοι, το υπουργείο βρήκε και τη «βαφή των αυγών», αφού στο Άρθρο 23 παρ 2 αναφέρει ότι «Η χρηματοδότηση των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. πραγματοποιείται με τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται τα λοιπά σχολεία και επιπροσθέτως:……β) από δωρεές, χορηγίες, κληρονομίες, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων, καθώς και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές».

Το ΥΠΑΙΘ, η κυβέρνηση και κάποιοι διορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες επιμένουν εμμονικά στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των μαθητών, θέλοντας να δημιουργήσει μία «ελίτ» μαθητών, που τίποτε δεν έχει να προσφέρει στην παρεχόμενη εκπαίδευση.

Επιμένουμε να διεκδικούμε δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλους!».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα