Ελλάδα

Έλληνες Ριζοσπάστες: “Ανάγκη συστράτευσης πρώην και τέως πρωθυπουργών”

Με αφορμή την προσεχή έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ο πρόεδρος των Ελλήνων Ριζοσπαστών, πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Στις διερευνητικές ελληνοτουρκικές επαφές που ξεκινούν πρέπει να γίνει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο πως στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να γίνει από κανέναν αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός ευρωπαϊκού κράτους μέσω απαράδεκτων αξιώσεων για αναθεώρηση διεθνών συνθηκών και άλλων γεωπολιτικών επιδιώξεων γειτονικών κρατών.

Μια τέτοια αμφισβήτηση θα ήταν μια αυτονόητη κόκκινη γραμμή. Κι αυτό έχει γίνει ήδη σαφές από την ελληνική κυβέρνηση. Επειδή όμως δεν είναι βέβαιο πως αυτό είναι σαφές για όλους, εντός και εκτός Τουρκίας, η Ελλάδα για το θέμα αυτό πρέπει να αναλάβει άμεσα μια ολοκληρωμένη – πολιτική και διπλωματική – εκστρατεία στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες, στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο.

Πέρα από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων σ’ αυτήν την εκστρατεία πιστεύουμε πως θα ήταν πολύτιμη η θεσμική και ενεργός συμμετοχή αυτών που διετέλεσαν πρωθυπουργοί στη χώρα. Εκτιμούμε πως οι κκ Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας δε θα έλεγαν όχι σε μια πρόσκληση του κυρίου Μητσοτάκη για τη συμμετοχή τους σε μια εθνική αποστολή.

Η συστράτευση όλων αυτών που χειρίστηκαν από υψηλές θέσεις ευθύνης τα κρίσιμα εθνικά θέματα, χωρίς αυτό να συνιστά συνδιαχείριση της εξωτερικής πολιτικής, θα εξέπεμπε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα