Πολιτισμός

Η Έλλη Φρεγγίδου συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας

Η καρδιά της ποίησης χτύπησε δυνατά στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου 2022 στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΒΕΤΛΑΝΣ.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, από το «Μουσικό Σωματείο Ωδείο Νάουσας» και την «Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες».

Οι ποιητές λάτρεψαν, πρώτα από όλα, την όμορφη πόλη της Νάουσας και τη φιλοξενία της, αφού έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, όσον αφορά στη διοργάνωση που είχε αναλάβει η ψυχή και εμπνεύστρια του φεστιβάλ κα Ξανθή Χονδρού-Χιλλ.


Ποιητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως την Αυστραλία λάμπρυναν με την παρουσία τους και το μεστό τους λόγο το Φεστιβάλ, ενώ τα εργαστήρια απαγγελίας από το γνωστό σκηνοθέτη και συγγραφέα Ντίνο Κουμπάτη κέρδισαν τις εντυπώσεις. Συγκίνηση προξένησε η Αιγύπτια τυφλή ποιήτρια Άντυ Ελαράμπι (Andy El Arabi), που απήγγειλε διαδικτυακά σε άπταιστα ελληνικά το ποίημα «Τα παράθυρα» του Κ. Π. Καβάφη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Braille.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ συμμετείχε με απαγγελία τριών ποιημάτων της η ψυχολόγος και ποιήτρια Έλλη Φρεγγίδου, που εκπροσώπησε την πόλη μας, το Κιλκίς, κερδίζοντας επαινετικές κριτικές τόσο από το κοινό, όσο και από τους ομότεχνούς της. Ιδιαιτέρως τιμητική ήταν, μάλιστα, η πρόταση που δέχτηκε από μουσικό σχήμα της διοργάνωσης για μελοποίηση ποιημάτων της. Η κα Φρεγγίδου, ως μέλος της κριτικής επιτροπής τους ποιητικούς διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ, απηύθυνε πρόσκληση στους ποιητές και στους εκπροσώπους των φορέων να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη γιορτή της ποίησης στην πόλη μας.Τα ποιήματα των συμμετεχόντων ποιητών θα συμπεριληφθούν σε ψηφιακή ανθολογία στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Λίστα των Συμμετεχόντων Ποιητών:

Αικατερίνα Γκριγκόροβα, Βουλγαρία

Άλβαρο Μάιο, Πορτογαλία, Βιρλανδία

Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, Ελλάδα

Άντυ Ελαράμπυ, Αίγυπτος

Άιζαν Σαράχογλου, Κύπρος

Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου, Κύπρος

Γιώτα Παρθενίου, Ελλάδα

Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Ελλάδα

Έλλη Φρεγγίδου, Ελλάδα

Ισίλδα Νούνες, Πορτογαλία

Καλλιόπη Τουφίδου, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Λουσίλα Τραπάτσο, Ιταλία, Ελβετία

Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση, Ελλάδα

Μικ Μέζα, Αυστραλία

Μιλτιάδης Ντόβας, Ελλάδα

Μπομπ Βίλαν, Ηνωμένες Πολιτείες

Ντίνος Κουμπάτης, Σαλαμίνα

Ξανθή Χονδρού-Χιλλ, Ελλάδα, Γερμανία

Ράνια Αγγελακούδη, Ελλάδα, Σουηδία

Χαρά Ρίζου, Ελλάδα

Χουσεΐν Χαμπάς, Κουρδιστάν

Μουσικοί:

Δόξα Γουργουλιάτου, Σοπράνο

Αναστάσης Κετίκογλου, Πιάνο

Τρύφωνας Παρπούλας, Κιθάρα, Μπουζούκι

Άννα (Τζεϊντ) Χιλλ, Ελλάδα, μουσικός

Περισσότερα
Δείτε ακόμα