Γενικά

Ελκυστικότερο το μουσείο Μάχης Κιλκίς μετά την ριζική ανακαίνισή

Η τελευταία φορά, που είχε υποστεί η αναβαθμιστική ανακαίνισή, ήταν το 1996, όταν στρατιωτικής διοικητής Κιλκίς ήταν ο μετέπειτα επί μακρόν διοικητής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΔΙΣ/ΓΕΣ) τότε υποστράτηγος Ιωάννης Κακουδάκης.

Με το πέρασμα των χρόνων το στραιτιωτικό μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ή αλλιώς μουσείο Μάχης Κιλκίς (σ.σ.: λανθασμένος ο όρος «πολεμικό μουσείο»), στην κορυφή του λόφου του Ηρώου Μάχης Κιλκίς, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ανακύπτοντα από τον συνδυασμό της προσθήκης νέων εκθεμάτων, λόγω διαφόρων δωρεών (αποκορύφωμα αυτή του αειμνήστου Νικόδημου Τριαρίδη) με την έλλειψη κονδυνλίων γιά νέα έργα διαμόρφωσης χώρων και αγοράς καταλληλοτέρου εκθεσιακού εξοπλισμού.

Ετσι, φτάσαμε στο 2018 γιά την χρονολογικώς τρίτη ριζική ανακαίνιση του μουσείου. Δεδομένου, ότι η σημερινή στρατιωτική διοίκηση διαθέτει κατάλληλο προσωπικό, λόγω της δομής και του τρόπου λειτουργίας της 71 Α/Μ ταξιαρχίας Πόντου, η ανακαίνιση αυτή κατέστη απολύτως εφικτή χάρη στην καθοριστική συμβολή του Κιλκισιώτη επιχειρηματία Θανάση Κουκάκη.

Ορμώμενος από την αποδεδειγμένη αγάπη του γιά τον τόπο αλλά και τις κατάλληλες γνώσεις, ο κ. Κουκάκης αφ’ ενός μεν διέθεσε σεβαστό χρηματικό ποσό γιά την αγορά υπερσύγχρονων προθηκών εκθεμάτων και λοιπού απαιτουμένου γιά τις ανάγκες όλων των εκθεσιακών χώρων εξοπλισμού, αφ’ ετέρου δε κινητοποίησε κατάλληλους ανθρώπους.

Και αυτοί ήταν ο μηχανικός Γεώργιος Φιρτινίδης, ως προς το τεχνικό σκέλος του εγχειρήματος, και ο ανώτατος αξιωματικός εα, διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και ακούραστος θεματοφύλακας της Ιστορίας και των παραδόσεων του Ελληνισμού Βασίλειος Νικόλτσιος, συνεπικουρούμενος από τον άξιο συνεχιστή του σπουδαίου σ’ αυτόν τον τομέα έργου του, τον γιό του Νικόλαο.

Χάρη σ’ αυτούς και στην εργατικότητα του προσωπικού της 71 Α/Μ ΤΑΞ «Πόντος» το μουσείο Μάχης Κιλκίς κατέστη πολύ πιό λειτουργικό και ελκυστικό, με εκθέματα που αφορούν αποκλειστικώς στην συγκεκριμένη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας μας και κατ’ απολύτως εργονομική αρμονία κατανεμημένα, συν την αναβαθμισμένη αισθητική πλέον των εσωτερικών χώρων αλλά και της συνολικής «εικόνας» των εξωτερικών.

Μπορεί να γίνει, λοιπόν, λόγος περί ενάρξεως μιάς νέας περιόδου λειτουργίας του μουσείου Μάχης Κιλκίς ή στρατιωτικού μουσείου Βαλκανικών Πολέμων, με εμφανέστατη την ποιοτική αναβάθμιση που δημιουργεί προοπτική γενικότερης αναβάθμισης της θέσης του μεταξύ των αξιοθεάτων του Κιλκίς.

Γι’ αυτό αξίζει να τύχει της καθολικής υποδοχής και αναγνώρισης η προσφορά των προαναφερθέντων, καθενός στον τομέα του και όλων μαζί.

Η ΤΕΛΕΤΗ
Η λειτουργία του ριζικώς ανακαινισμένου Μουσείου Μάχης Κιλκίς εγκαινιάσθηκε την Τετάρτη 20.6.18 με μία λιτή και απέριττη όσο και λίαν περιεκτική τελετή, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό του διοικητή της 71 Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος» ταξιάρχου Πάριδος Καπραβέλου.

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της επιλογής, πορείας και αποπεράτωσης του έργου της ανακαίνισης, έπλεξε το εγκώμιο των κκ Κουκάκη, Φιρτινίδη, Νικόλτσιου πατρός και Νικόλτσιου υιού, γιά την συμβολή τους, και αναφέρθηκε στην εν γένει δραστηριότητα της ταξιαρχίας σ’ αυτόν τον τομέα, προαναγγέλλοντας δραστηριότητες στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της εκατονταετηρίδας της λήξης του Α Παγκοσμίου Πολεμου, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία στρατιωτικού μουσείου στην περιοχή Δοϊράνης σχετιζομένου με αυτό το κεφάλαιο της Ιστορίας αλλά και εμπλουτισμό του μουσείου Γρηγόρη Αυξεντίου στον Ακρίτα με κειμήλια του Κυπριακού Αγώνα.

Ακολούθησε συμπυκνωμένη αναφορά στο χρονικό της Μάχης του Κιλκίς, που συνδύαζε ακριβή ιστορικά στοιχεία με αποσπάσματα μαρτυριών ανθρωπων, τους οποίους ενέπνευσε η εποποία του 1913 από τον διοικητή του 601 Α/Μ τάγματος αντισυνταγματάρχη Μαργαρίτη Σειρηνάκη.

Από την, κινούμενη πλήρως στο πνεύμα της ημέρας, ομιλία δεν έλλειψαν οι συγκριτικοί παραλληλισμοί με το σήμερα, με υπογράμμιση της αναγκαιότητας της εγρήγορσης εν όψει των προκλήσεων του μέλλοντος, πάντα με «οδηγό» τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων «που χάρη στην θυσία τους ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι».
Κατόπιν τελέσθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός από τον πανοσιολογιώτατο π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, έργο το οποίο ανέλαβαν ο κ. Νικόλτσιος πατήρ, που «κέρδισε» το κοινό με την γνωστή πληρότητα του λόγου του, σε ό,τι αφορά σε σφαιρική γνώση, ακρίβεια και ευφράδεια και ο κ. Καπραβέλος, του οποίου οι αναφορές κατέδειξαν το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του Έλληνα αξιωματικού σε όλα τα θέματα, που σχετίζονται με την Ιστορία του τόπου.

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του Κυριάκου Βελόπουλου στο μοναστήρι του Οσίου Νικόδημου Πενταλόφου

«Μαμά είσαι κούκλα»

Ανάμεσα στους αποφοιτήσαντες του πανεπιστημιακού τμήματος σχεδιασμού και ένδυσης Κιλκίς του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και μία μητέρα ποντιακής καταγωγής, […]

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη