Γενικά

Εργασιακό «ρατσισμό» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα αφορολόγητα Ευζώνων

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Αντικείμενο εργασιακού «ρατσισμού» έχουν καταστεί οι δεκάδες εργαζομένων στο κατάστημα αφορολογήτων ειδών (ΚΑΕ) ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, του είδους του, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, μία «ανάσα» από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα αμέσως μετά τις εγκαταστάσεις του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων.

Και τούτο διότι, ενώ οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα του εν λόγω σταθμού, τελωνειακοί και αστυνομικοί υπάλληλοι έχουν ελευθέρας από τα διόδια, τα οποία, ως γνωστόν, λειτουργούν πλησίον του μεθοριακού σταθμού εδώ και μερικές εβδομάδες δεν συμβαίνει το ίδιο με τους εργαζόμενους των ΚΑΕ.

Μία μεταχείριση απολύτως καταδικαστέα, όχι μόνον διότι «ντε φάκτο» συνιστά διάκριση μεταξύ εργαζομένων, αλλά και διότι αυτό συμβαίνει μεταξύ εργαζομένων του δημοσίου τομέα και του ιδιωτικού, εις βάρος των δευτέρων, όπως ουσιαστικώς έχει εθιστεί η ελληνική κοινωνία από την δεκαετία του ’80 και εντεύθεν.

Πρακτική απολύτως καταδικαστέα, που θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί, όπως διατυπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας εν όψει και της συναντήσεως του δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη με την ηγεσία της «Εγνατίας Οδού» ΑΕ, με στόχο την διευθέτηση του προβλήματος καθώς ο επίμαχος κάθετος άξονας της ΠΑΘΕ ανήκει στην αρμοδιότητά της.

Αν και το ζήτημα είχε τεθεί και λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας των διοδίων παρουσία του δημάρχου και του διευθυντή του ΚΑΕ Φώτη Μπερμπερίδη σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ανώνυμης εταιρίας Απόστολο Αντωνούδη, κατά την διάρκεια της οποίας είχαν δοθεί προφορικές διαβεβαιώσεις γιά την χορήγηση τριάντα ελευθέρας, που όμως δεν έγιναν πράξη ποτέ.

Το πρόβλημα γιά τους 74 εργαζομένους ετούτη την χειμερινή περίοδο και άνω των εκατό την θερινή δεν έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος, που συνεπάγεται η λειτουργία των διοδίων, δεδομένου ότι αυτό ξεπερνιέται με την χρήση της παλαιάς εθνικής οδού στο τμήμα Ευζώνων-Πολυκάστρου, αλλά στο γεγονός ότι με αυτήν την πρακτική επιβαρύνεται η, έτσι κι αλλιώς, βαίνουσα με γεωμετρική πρόοδο αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου του εν λόγω οδικού τμήματος, λόγω της χρήσεώς του από τις εκατοντάδες Ελλήνων επισκεπτών της γειτονικής Γευγελής γιά τους γνωστούς λόγους (καζίνο, ψώνια και υπηρεσίες προϊόντων).

Μία αύξηση, η οποία σε συνδυασμό με την χαμηλής ασφάλειας χάραξη και ποιότητας οδοστρώματος της εν λόγω οδού, είναι βέβαιον, ότι θα προκαλέσει σωρεία ατυχημάτων, εάν δεν υπάρξουν επιλογές περαιτέρω αστυνόμευσής της, αποσυμφόρησής και βεβαίως βελτίωση των χαρακτηριστικών της επίμαχης οδού.

Πέραν τούτου, όμως, η τακτική επιλεκτικής χορήγησης ελευθέρας σε εργαζονένους συνιστά παραβίαση των αρχών του Ελληνικού Συντάγματο, που ρητώς και κατηγορηματικώς προβλέπει την ισοτιμία όλων των Ελλήνων πολιτών, και τα όσα συμβαίνουν με τους εργαζόμενους στο ΚΑΕ των Ευζώνων δεν ανταποκρίκονται στο πνεύμα του και θα πρέπει να μεταβληθούν αμέσως.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συγχαρητήρια χωρίς ντροπή

Χωρίς ίχνος ντροπής ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Μηνάς Παπαδόπουλος απέστειλε συγχαρητήρια στον σφυροβόλο Κωνσταντίνο Ζάλτο γιά […]