Γενικά

«Έλεος πιά με τα αδέσποτα και δεσποζόμενα τετράποδα»

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την δημοτική αρχή, γιά την συνέχιση της απουσίας ουσιαστικής μέριμνας γιά το θέμα των αδεσπότων, απευθύνει ο συμπολίτης απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Στην επιστολή ο κ. Μαυρογόνατος αναφέρει τα εξής:
«Διανύουμε τον πρώτο μήνα της Ανοίξεως και οι γονείς παππούδες και γιαγιάδες άρχισαν να μεταβαίνουν στους ελάχιστους παιδότοπους της πόλης μας, οι οποίοι δυστυχώς δεν δύνανται να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών της πόλης μας. Οι δε αποστάσεις, για αρκετές οικογένειες είναι αρκετά μεγάλες και απαιτείται αυτοκίνητο για μετάβασή τους προς αυτούς, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά.
Στην πλατεία Ειρήνης έχουν στηθεί αρκετά παιδικά μηχανήματα ψυχαγωγίας, όμως θα πρέπει ένα γονιός ή παππούς και γιαγιά να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους. Καλώς αν είναι ένα παιδί , αν είναι όμως δύο και άνω τότε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, αφού δεν δύνανται να αρνηθούν στα παιδιά το αυτονόητο και ευρίσκονται σε δύσκολή θέση. Οπότε αρκετοί αποφεύγουν να μεταβαίνουν στην πλατεία με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Για δε το τσιμεντόπαρκο (πρώην «Κήπος») έχω αναφερθεί πολλές φορές για την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα του χώρου για παιδιά, μέχρι παρεξηγήσεως.
Ένας αρκετά μεγάλος χώρος που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ψυχαγωγίας των παιδιών και μάλιστα ανέξοδα για τους γονείς, είναι αυτός του «ζωοπάζαρου», ο οποίος δυστυχώς τελεί υπό εγκατάλειψιν και είναι όντως χώρος αδέσποτων και μη, τετραπόδων ζώων (σκύλων), παραπέμποντας έτσι την παλαιά ονομασία του .

Δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας, οδηγούν τα τετράποδά τους στον χώρο αυτόν για τις ανάγκες τους, χωρίς να φροντίζουν για την περισυλλογή τους. Μάλιστα σε παρατήρησή τους ότι ο χώρος είναι για παιδιά, η απάντησή τους είναι: «Αυτά είναι πιο καθαρά». Θα συμφωνήσω, όμως οι ακαθαρσίες , που αφήνουν δεν είναι καθόλου καθαρές και μάλιστα με την άνοδο της θερμοκρασίας αναπτύσσονται μικρόβια και μικροοργανισμοί, τα οποία μολύνουν τον χώρο και καθίστανται επικίνδυνα για τα παιδιά, που παίζουν ανυποψίαστα και μάλιστα με τα χώματα.

Δεν ομιλώ βεβαίως για τα αδέσποτα τα οποία μεταβαίνουν εκεί από τον «σκουπιδότοπο» και τα οποία ρυπαίνουν τον χώρο και μάλιστα επιτίθενται σε μικρούς και μεγάλους (μαρτυρίες παθόντων).
Το δε σιντριβάνι εγκαταλελειμμένο γεμάτο σκουπίδια αναμεμιγμένα με όμβρια ύδατα συμπληρώνει το πάζλ της αδιαφορίας, προς τους πολίτες της πόλης μας και κυρίως των παιδιών και εγγονιών μας. (Μάρτυρας οι φωτογραφίες).

Στον αναβαθμισμένο παιδότοπο απέναντι από ζαχαροπλαστείο «Σοκολατίνι» (οδός Αθηνών) ακριβώς στην είσοδο υπάρχουν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων που το Καλοκαίρι η δυσοσμία είναι ανυπόφορη οι δε κάδοι είναι με ανοιχτά τα καπάκια και απορρίμματα έξωθεν αυτών (εδώ έχουν μεγάλη ευθύνη οι περίοικοι) τα οποία με το πρώτο αεράκι μεταφέρονται στο χώρο.

Επίσης στον χώρο κυκλοφοριακής αγωγής (αυτόπτης μάρτυρας) «κυρίες» και «κύριοι» χρησιμοποιούν τον χώρο για εκτόνωση των τετράποδων τους με ό,τι συνεπάγεται.
Κύριοι υπεύθυνοι του δήμου (ο δήμαρχος δεν μπορεί να ελέγχει τα πάντα) έλεος. Δεν φτάνει που δεν έχουμε επαρκείς χώρους για να πάμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, φτάνει που πρέπει να ξοδέψουμε αρκετά στην πλατεία ειρήνης όταν τα πάμε, δεν φροντίζετε τουλάχιστον για την ευταξία, καθαριότητα και την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων για τους σκύλους στον χώρο του «Ζωοπάζαρου» και αυτού της κυκλοφοριακής αγωγής, χώροι που συναθροίζονται κυρίως παιδιά, προκειμένου να αποτραπεί η ρύπανση των χώρων, από τους ασυνείδητους συμπολίτες μας οι οποίοι/ες βάζουν τα τετράποδα πάνω από την υγεία των παιδιών;

Για δε τα αδέσποτα, είναι γνωστό και εντόνως μεγάλο το πρόβλημα για την πόλη μας, οι διαμαρτυρίες συμπολιτών μας πληθαίνουν καθημερινώς, χωρίς όμως να δίδεται λύση από κανέναν. Όλοι αποφεύγουν να «ακουμπήσουν» το πρόβλημα και κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση, φοβούμενη να μην χαρακτηριστεί ως «μη φιλόζωη», με αποτέλεσμα να υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών της πόλης μας, αφού κινδυνεύουν από τις αγέλες των αδέσποτων παντοιοτρόπως.

Κλείνοντας θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους όσους αγαπούν τα συμπαθέστατα τετράποδα, ότι αυτά έχουν και ευθύνες, τόσο στην αποκομιδή των κοπράνων τους όταν τα βγάζουν βόλτα,( αν θέλουμε να μιμηθούμε τους Ευρωπαίους), όσο και στο να μην τα οδηγούν στους χώρους όπου μεταβαίνουν κυρίως παιδιά. Επίσης να μην τα εγκαταλείπουν, όταν πλέον περάσει το « μεράκι» το δικό τους ή των παιδιών τους. Καλό είναι να έχουμε ένα σκυλάκι ως παιγνίδι ή συντροφιά, όμως δεν είναι καθόλου «παιγνίδι»; Γιατί χρειάζεται την προσήκουσα φροντίδα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα