«Μάρτυρες» της ιστορίας του τόπου τα έργα του Δ. Αντωνιάδη με παλιά κτίρια του Κιλκίς
Παρουσία πλήθους συμπολιτών και σε εορταστική ατμόσφαιρα, εγκαινιάσθηκε την Τετάρτη 21.6.23, στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της «Τέχνης», η αναδρομική έκθεση έργων του καταξιωμένου Κιλκισιώτη ζωγράφου και αγιογράφου Δωροθέου (Δώρου) Αντωνιάδη, με τίτλο «Κιλκίς 1913-2023 “Αποτυπώματα μιας ζωής».
Ο συγκεκριμένος «κύκλος» έργων αφορά σε απεικονίσεις – εικαστικές αποτυπώσεις παλαιών και σε αρκετές περιπτώσεις ιστορικών κτιρίων του Κιλκίς, ωρισμένα από τα οποία, μάλιστα, δεν υπάρχουν πλέον, κάτι το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη αξία στα συγκεκριμένα έργα του Δώρου, τα οποία λειτουργούν και ως «μάρτυρες» της μνήμης.
Η έκθεση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των θεσμικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια» σε ανάμνηση της επικής Μάχης και απελευθέρωσης του Κιλκίς και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς, θα λειτουργήσει έως την Παρασκευή 30.6.23, το διάστημα 5.30-8.30 μμ. καθημερινώς.
Τα εγκαίνια
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με προσφώνηση της προέδρου της «Τέχνης» Σοφίας Κεσίδου, που έκανε συνοπτική αναφορά στο έργο του Δώρου Αντωνιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «φυσιογνωμία» του Κιλκίς στα εικαστικά.
Της αναφοράς της κ. Κεσίδου προηγήθηκε εισαγωγή της Κιλκισιώτισσας ποιήτριας Έλλης Φρεγγίδου, με ανάγνωση αποσπασμάτων από την ποιοτική συλλογή της «Κιλκίς, χωμάτινη πόλη μου», παραλληλίζοντας τις αναφορές της σ’ αυτό με τα σκίτσα και τις ζωγραφιές του Δώρου και υπογραμμίζοντας τα αισθήματα που προκαλεί αυτός ο συνδυασμός.
Το εγκώμιο του καλλιτέχνη γιά το ταλέντο και τις εικαστικές δημιουργίες του «έπλεξε» ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος στάθηκε ιδίως στα έργα που απεικονίζουν παλαιά κτίρια του Κιλκίς, παρέχοντας «εικόνα» και στοιχεία τα οποία συνθέτουν την «ταυτότητα» της πόλης κατά το μακρινό παρελθόν.
Στα θέματα, τις εμπνεύσεις και την τεχνική των έργων του Δώρου αναφέρθηκε ο επόμενος ομιλητής Αλέξανδρος Αντωνιάδης, γιός του καλλιτέχνη, εικαστικός και ο ίδιος, υπενθυμίζοντας την διαδρομή του πατέρα του τόσο στην ζωγραφική όσο και στην αγιογραφία.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπαιδευτικός και εικαστικός Αθηνά Τσιρίκα, που έκανε λόγο γιά εμπνεύσεις του Δώρου σύμφωνες με τα βιώματά του, υπογραμμίζοντας την προσωπική εικαστική «σφραγίδα»-υπογραφή στο θέμα της απεικόνισης χαρακτηριστικών κτιρίων και τοπίων του Κιλκίς και χαρακτηρίζοντας τις δημιουργίες του ως «πηγή» και γιά ιστορικούς ερευνητές.
Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο Δώρος Αντωνιάδης, εκφράζοντας κατ’ αρχάς τις ευχαριστίες του προς τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη γιά την ένταξη της εκδήλωσης στο πρόγραμμα των «Ελευθερίων». «Εμπνεύσθηκα τον συγκεκριμένο «κύκλο» έργων μου από την Μάχη του Κιλκίς, που έφερε την ελευθερία σε τούτο τον τόπο, και από τον συμβολισμό του ως «κυψέλης αλησμονήτων πατρίδων», που δόθηκε στο Κιλκίς μετά την κατοίκησή του και ανοικοδόμησή του από τους πρόσφυγες προγόνους μας», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης, καταλήγοντας: «Αυτό είναι και το ουσιώδες μήνυμα από την ζωγραφική απεικόνιση των παλαιών κτιρίων: Δεν πρέπει να ξεχνάμε και δεν ξεχνάμε την ιστορία του τόπου μας».
Στα ενδιάμεσα διαστήματα μεταξύ των χαιρετισμών των προαναφερθέντων, τα μέλη της θεατρικής σκηνής της «Τέχνης» Ελένη Λιαρετίδου και Ιωάννα Ρούσσου ανέγνωσαν άλλα αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή «Κιλκίς, χωμάτινη πόλη μας» της Έλλης Φρεγγίδου.
Στην τελετή παρέστη και ο δήμαρχος Λατσιών Χρήστος Πιτταράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του αδελφού δήμου Λατσιών της Κύπρου που συμμετέσχε στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της Μάχης του Κιλκίς, φέτος 110ης, όπως γίνεται κάθε χρόνο από το 1994, χρονιά αδελφοποίησής του με τον δήμο του Κιλκίς.