Κοινωνία

Έκθεση με πρωτότυπες προτάσεις ΤΕΙ Κιλκίς γιά το τζην παντελόνι

Το δημοφιλές τζην παντελόνι αποδομείται και πρωταγωνιστεί… αλλιώς σε μία νέα πρωτότυπη έκθεση που παρουσιάζει το Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το τμήμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Κιλκίς). Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Deconstructing Jeans», που θα εγκαινιαστεί στις 8 το βράδυ απόψε, στο Τελλόγλειο.

Μέσα από τη θεωρία της αποδόμησης, οι φοιτητές προσεγγίζουν το ένδυμα με καμβά το «ντένιμ» παντελόνι. Πειραματίζονται στην ανάπλαση ενός νέου ύφους μελετώντας το στιλ διάσημων σχεδιαστών μόδας. Τελικά επιδιώκουν μία νέα αισθητική προσέγγιση.

Επιχειρώντας να εντοπίσουμε τις απαρχές της ιστορίας του πιο αγαπημένου ίσως υφάσματος και του μοναδικού σταθερά διαχρονικού, θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στην ιστορία της Αμερικής και του Ληβάι Στρως. Λίγο αφαιρετικά ίσως μας επιτραπεί να πούμε πως οι Αμερικανοί της εργατιάς ήταν οι πρωτοπόροι της μόδας καθώς αποτέλεσαν και τους πρώτους, αν το σκεφτεί κανείς, παγκοσμίως, οι οποίοι φόρεσαν το ανθεκτικό ύφασμα με την μορφή ρούχου.

Χρονολογικά βρισκόμαστε λίγο μετά το 1850, όταν ο Ληβάι Στρως, μετανάστης στην Αμερική, ξεκίνησε να εμπορεύεται το denim και εκμεταλλευόμενος την ανάγκη των μεταλλωρύχων για πιο ανθεκτικά ρούχα δουλειάς δημιούργησε το πρώτο τζιν παντελόνι, ως επίσημο ρούχο εργασίας. Από τότε μέχρι και σήμερα το τζην από υλικό για καραβόπανο και στολή εργασίας, μετατράπηκε στο απόλυτο υλικό της μόδας, μεταποιήθηκε, πολυσχεδιάστηκε, γύρω του χτίστηκαν «μπράντ ναίημς» μεγαθήρια, αποτελώντας την επιτομή του «κάζουαλ» ντυσίματος.

Το τζην είναι ένα κομμάτι ύφασμα που συμμετέχει στην ζωή μας πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε και αυτό είναι κάτι που το τμήμα σχεδιασμού & τεχνολογίας ένδυσης (Clothing Design & Technology) γνωρίζει καλά.
Το δημοφιλές τζιν παντελόνι λοιπόν, αποδομείται και πρωταγωνιστεί… αλλιώς σε μία νέα, πρωτότυπη έκθεση που παρουσιάζει το Τελλόγλειο ίδρυμα τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το τμήμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
Το «Deconstructing Jeans» είναι η έκθεση μέσω της οποίας οι φοιτητές ακολουθώντας την θεωρία της Αποδόμησης, προσεγγίζουν το ένδυμα με καμβά το «ντένιμ» παντελόνι και πειραματίζονται στην ανάπλαση ενός νέου ύφους μελετώντας το στιλ διάσημων σχεδιαστών μόδας. Τελικά αυτό που επιδιώκεται είναι μία νέα αισθητική προσέγγιση.

Μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το ξεχωριστό στυλ των «Μπαλεντζάγκα» και του Ντιόρ μέσα από ένα αποδομημένο τζιν τους;

Μέσα από την έκθεση, το σώμα αμφισβητείται, όπως και τα δεδομένα όρια του ενδύματος. Η σχέση σώματος–ενδύματος χτίζεται από την αρχή με αφετηρία το τζην παντελόνι. Η τέλεια εικόνα της πρότυπης ομορφιάς ανατρέπεται μέσα από ακαθόριστα σχήματα και τον κατακερματισμό του συνόλου.
Αυτό που θα συναντήσει ουσιαστικά ο θεατής και θα γνωρίσει περιηγούμενος στην έκθεση είναι 30 τζην αποδομημένα και ξαναφτιαγμένα αλλιώς, τα οποία δημιουργούν ένα καινούριο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα, καθώς και μια σειρά σχεδίων (sketchbooks) στα οποία περιγράφεται η διαδικασία της έμπνευσης και της δημιουργίας του κάθε έργου ξεχωριστά.

Η έκθεση περιλαμβάνει 30 τζιν ξαναφτιαγμένα αλλιώς, δημιουργώντας ένα καινούργιο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα, καθώς και μια σειρά σχεδίων (sketchbooks) στα οποία περιγράφεται η διαδικασία της έμπνευσης και της δημιουργίας.

Το τμήμα σχεδιασμού & τεχνολογίας ένδυσης (Clothing Design & Technology) ιδρύθηκε το 1999 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα σ’ αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Ανήκει στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται στο Κιλκίς, περιοχή με δραστηριότητα στον τομέα κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης. Ο κλάδος αυτός παραμένει ζωτικός και σημαντικός για την ελληνική οικονομία και για το λόγο αυτό σημαντικοί εταίροι του τμήματος είναι ο ΣΕΠΕΕ (σύνδεσμός επιχειρήσεων πλεκτικής & έτοιμου ενδύματος) & η ΕΟΓ (ελληνική ομοσπονδία γούνας).

Το τμήμα έχει περίπου 650 ενεργούς φοιτητές από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, την Βουλγαρία. Έχει μεγάλη ζήτηση (150 εισακτέοι κατ’ έτος) ενώ για πολλούς αποτελεί πρώτη προτίμηση.
Συνεργάζεται με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για την διάδοση μίας νέας αισθητικής και κουλτούρας στη μόδα και το ένδυμα με γνώμονα την αειφορία και την τεχνολογική ανάπτυξη και παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και παρουσιάσεις μόδας, καθώς και σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.
Έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις & βραβεία: Διεθνής διαγωνισμός γούνας REMIX, Μιλάνο 2005 (2ο διεθνές βραβείο), διαγωνισμός νέων σχεδιαστών «Fashion Forward», διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης 2008 (1ο & 2ο βραβείο), Πανελλήνια 1α βραβεία για το σχεδιασμό γούνας «FURFAIR ATHENS» από τον σύνδεσμο Ελλήνων γουνοποιών σε συνεργασία με τη «NAFA» (North American Fur Association) (Απρίλιος 2013, 2014 και 2015).
Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Σεπτεμβρίου 2016

Επιμέλεια:
Για το τμήμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας:
Βενετία Κουτσού, ενδυματολόγος – σχεδιάστρια μόδας, καθηγήτρια εφαρμογών του τμήματος
Ελευθερία Στόικου, visual artist, εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος, καθηγήτρια αισθητικής αγωγής στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

Για το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.:
Δρ Θέμις Βελένη, ιστορικός Τέχνης-επιμελήτρια
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 18.00 – 21.00, Τετάρτη 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]