Πολιτισμός

Έκθεση έργων σημαντικών αγιογράφων στην «Τέχνη»

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση έργων τεσσάρων αγιογράφων ζωγράφων, των Γεωργίου Κόρδη, Κωνσταντίνου Κουγιουμτζή, Σωτήρη Παναηλίδη και Μαρίας Χατζοπούλου με τίτλο “Συνάντηση” και θέμα την βυζαντινή ζωγραφική σήμερα, θα φιλοξενήσει η «Τέχνη» το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των Πολιούχων Κιλκίς Α. Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 το βράδυ της Τετάρτης 19.11.14 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της «Τέχνης».
Τέσσερις δημιουργοί ενώνουν τις δυνάμεις τους , σε μία έκθεση όπου συνδέεται
η πνευματικότητα της ορθόδοξης εικονογραφίας με αυτήν της σύγχρονης τέχνης.
Αναδεικνύεται και προβάλλεται μέσα από την πείρα ετών, η ανεπτυγμένη πολυποίκιλα εικαστική φυσιογνωμία τους, μέσα από διττές αναζητήσεις που τους οδήγησαν σε έργα πνοής, τόσο θρησκευτικού όσο και κοσμικού χαρακτήρα.
Ο Γιώργος Κόρδης, από τις φωτεινές φυσιογνωμίες αυτής της κατεύθυνσης, ομότιμος καθηγητής της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδυάζει στα
έργα του, θρησκευτικά και κοσμικά, τις ανθρώπινες μορφές με την υπερβατική τους
έκφραση με περιβάλλοντα τοπιογραφικά που παίρνουν ονειρική διάσταση.
Ο Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής συμμετέχει με δημιουργίες , όπου συνυπάρχουν στοιχεία από τη βυζαντινή αλλά και τη σύγχρονη λαϊκή παράδοση και το Θέατρο Σκιών.
Μαθητής του Γ.Κόρδη και του Ευγένιου Σπαθάρη, παράλληλα με την ζωγραφική και
την ιστόρηση ναών και φορητών εικόνων, διδάσκει την βυζαντινή Τέχνη και οργανώνει παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών.
Συνδυαστικές φόρμες βυζαντινής ζωγραφικής με τεχνικές της σύγχρονης τέχνης και θέματα όπου μορφές και περιβάλλον σημειολογούν τύπους προσωπικής γραφής, ο Σωτήρης Παναηλίδης αναδεικνύει τις επιρροές που δέχτηκε φοιτώντας σε εργαστήρια αγιογραφίας αλλά κυρίως κοντά σε μοναχούς του Αγίου Όρους.
Αγιογράφος και ζωγράφος η Μαρία Χατζοπούλου έχοντας μαθητεύσει τη βυζαντινή
Τέχνη κοντά σε καταξιωμένους αγιογράφους (Ιωάννη Βράνο, Γεώργο Κόρδη, Δημήτρη Τσιάντα) παρουσιάζει έργα της, όπου γίνεται διακριτή η διπλή κατεύθυνση
που ακολουθεί και με την οποία εκφράζεται στο χώρο της τέχνης, τόσο με έργα θρησκευτικού όσο και κοσμικού χαρακτήρα.
Η συνάντηση των τεσσάρων δημιουργών με έργα όπου η βυζαντινή ζωγραφική του σήμερα δίνει επιπλέον και διαστάσεις όπου συνυπάρχουν στοιχεία διττού μορφοπλαστικού χαρακτήρα, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης, να γνωρίσουν εξελίξεις ενός τομέα καλλιτεχνικής έκφρασης που λειτουργεί ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης και γνώσης.
Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 3.12.14, θα σχολιάσει η κριτικός Τέχνης Έλλη Καπλάνη-Κοκκίνη.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινώς 10π.μ-12μ και 4-8μ.μ. και Κυριακή 5.30-8.30 μμ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα