Πολιτισμός

Έκθεση έργων των εικαστικών τμημάτων της «Τέχνης»

Έκθεση έργων μαθητών των παιδικών τμημάτων ζγραφικής του συλλόγου θα εγκαινιασθεί στις 6.30 το απόγευμα της Πέμπτης 30.4.15, στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της «Τέχνης».
Την ευθύνη διδασκαλίας σ’ αυτά τα τμήματα έχουν οι Νικόλαος Μπλιάτκας, Αθανάσιος Στόκας και Κυριακή (Κική) Βέλκου.
Κάθε χρόνο διενεργείται στην βουλγαρική πόλη Νόβα Ζαγκόρα (Νέα Ζαγορά) διεθνής διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής στον οποίο συμμετέχουν και μαθητές της «Τέχνης». Στους μαθητές που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του 2014, την ημέρα των εγκαινίων θα επιδοθούν τα τιμητικά διπλώματα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ιδιαιτερότητα της έκφρασης των παιδιών και να συναντήσουν τα ίχνη της φαντασίας που κατευθύνει τα βήματά τους σε μοναδικές δημιουργικές περιπλανήσεις. Εκείνο που αξίζει να δουν από την σκοπιά του θεατή δεν είναι τόσο η «απεικονιστική επένδυση» των παιδιών, αλλά κυρίως οι εικαστικές σταθερές που εντοπίζονται κάτω από τις εικόνες και αφορούν σε διαφορετικές γραφές με το δικό τους συντακτικό και λεξιλόγιο.
Το βίωμα της ζωγραφικής πράξης τοποθετείται στη διάσταση της «από κοινού σύμπραξης» από τη στιγμή που μέσα από κάθε έργο παιδιού αναδύεται μια σκοπιμότητα, εκφράζεται η ματιά ενός μοναδικού παρατηρητή, αναδύονται συναισθήματα, υπάρχουν σημάδια που αποτυπώνουν την στιγμή και ενδείξεις μιας κυρίαρχης κουλτούρας. Η ζωγραφική είναι κατά κάποιο τρόπο μορφή ζωής, διότι το παιδί δημιουργώντας καταφέρνει να την αιχμαλωτίσει μέσα στο έργο του.
Θα εκτεθούν έργα με αυτοτελή δομή, νόημα και περιεχόμενο. Το χρώμα διαχέεται παντού φωτίζοντας τον χώρο της έκθεσης με αισιόδοξη ενέργεια. Η πολυμορφία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο, αναδεικνύει περιπέτειες προσωπικής εμπειρίας που βιώνεται δημιουργικά και ξεχωρίζει για την αμεσότητα, τον αυθορμητισμό και την χειρονομιακή γραφή της.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10.5.15.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα