Κοινωνία

Εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα η επιστημονική εκδήλωση του «Αγίου Τρύφωνα» Γουμένισσας

Ο πολιτιστικός σύλλογος Γουμένισσας «Αγιος Τρύφων» σε συνεργασία με την ενδοκρινολόγο Λένα Δουμαλά, πραγματοποίησε την Κυριακή 5.11.15 στο καφέ «Κεντρικό» ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οστεοπόρωση-γυναικείο πρόβλημα ή μύθος».

Η προσέλευση γιά την ομιλία υπήρξε αθρόα. Με λόγο μεστό και κατανοητό, η ομιλήτρια τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«…Η οστεοπόρωση είναι μία ύπουλη νόσος, η οποία προσβάλλει κυρίως γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αλλά και άνδρες μεγάλης ηλικίας. Είναι η πάθηση των οστών η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική αποδυνάμωση της οστικής μάζας. Η οστεοπόρωση θεωρείται σιωπηλή επιδημία της εποχής και αφορά και τα δύο φύλα εξ ίσου.Είναι νόσος πολυπαραγοντική που αφορά το σκελετικό σύστημα και την πυκνότητα των οστών η οποία διαταράσσεται από πολλούς παράγοντες.

Το κυριότερο αίτιο για την γυναικεία οστεοπόρωση είναι η εμμηνόπαυση, ενώ άλλα σημαντικά αίτια είναι η λήψη κορτιζόνης για τουλάχιστον τρεις συνεχείς μήνες, ακινησία και καθιστική ζωή, δίαιτα πτωχή σε ασβέστιο, ελαττωμένη έκθεση στον ήλιο, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, κάπνισμα, οινοπνευματώδη και σαφώς σοβαρές παθήσεις και φάρμακα. Δυστυχώς δεν δίνει συμπτώματα μέχρι τη στιγμή που ο ασθενής παθαίνει κάταγμα. Για αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μη γυρνάμε την πλάτη στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της. Η οστεοπόρωση προλαμβάνεται με σωστή και ισορροπημένη δίαιτα και άσκηση. Ακολουθείται πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας με τακτική μέτρηση οστικής πυκνότητας και ανάλογη ιατρική καθοδήγηση….».
Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών κάθε ηλικίας από εξειδικευμένο επιστήμονα.
Ο πρόεδρος Αστέριος Τάτσης, έδωσε την υπόσχεση γιά επανάληψη τέτοιων δράσεων με μεγαλύτερη συχνότητα.
Ο σύλλογος πρόσφερε συμβολικά δώρα στην ενδοκρινολόγο Λένα Δουμαλά. Ακολούθησε λαχειοφόρος αγορά με όμορφα δώρα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]