Ελλάδα

A.Εξαδάκτυλος: Τα Χριστούγεννα θα ακούσουμε κάλαντα – Ρεβεγιόν για εμβολιασμένους

Σε πάνελ για την υγεία και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας της πανδημίας, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ρωτήθηκε για το πώς βλέπει τα φετινά Χριστούγεννα.

“Πιστεύω πως φέτος τα Χριστούγεννα θα μοιάζουν πάρα πολύ, αν δεν θα είναι ολόιδια, με τα Χριστούγεννα του 2018, 2017”, είπε, εκπλήσσοντας το ακροατήριο. “Είμαι φύσει αισιόδοξος από τη φύση μου και προσπαθώ να είμαι ρεαλιστικός στις εκτιμήσεις μου ως χειρουργός”, πρόσθεσε, και εξήγησε πως κάνει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη για δύο λόγους: “Πρώτον γιατί έχουμε εμβολιαστεί και συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό, παρά την πολιτική που υφίσταται ο εμβολιασμός.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι ανοσοποιούνται και αυτό συμβαίνει κυρίως στις νεότερες ηλικίες, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις”, είπε και πρόσθεσε: “Βλέπω ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε έναν κύκλο ο οποίος θα μας ταρακουνήσει ενδεχομένως τον επόμενο μήνα, αλλά τα Χριστούγεννα θα είμαστε μάλλον καλύτερα”.

Ο κ. Εξαδάκτυλος παρατήρησε πως η κοινωνία έχει πλέον συνηθίσει να λαμβάνει μέτρα, τα οποία φάνταζαν αδιανόητα στην αρχή της πανδημίας, τόσο ως προς την κατανόησή τους όσο και ως προς την καθημερινή εφαρμογή τους. Τώρα, όπως είπε, χρειάζεται απλώς να γίνει μια προσπάθεια ακόμα, η οποία όμως πρέπει να περιλαμβάνει τους πάντες.

“Δηλαδή, δεν μπορούμε να πούμε εδώ μέσα ότι είμαστε δέκα άτομα, πρέπει να φοράμε μάσκες αλλά δεν πειράζει αν τις φοράνε οι οκτώ και οι δύο δεν τις φοράνε γιατί δεν νιώθουν άνετα. Όποιος δεν τη φοράει πρέπει να βρει κάποιον στην είσοδο να του πει δεν μπαίνεις μέσα”, τόνισε.

Εκτίμησε πως τα ποσοστά εμβολιασμού θα προχωρήσουν, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με την επιτάχυνση των αποφάσεων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και με την σταδιακή υποχώρηση της υπονόμευσης του εμβολιαστικού προγράμματος.

“Και θα υποχωρήσει γιατί οι άνθρωποι, ξέρετε, πείθονται είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο”, είπε, και μοιράστηκε δύο παραδείγματα συναδέλφων του. Ο πρώτος, χειρουργός σε ιδιωτική κλινική, εμβολιάστηκε γιατί του είπε η κλινική στην οποία εργάζεται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα σταματήσει να χειρουργεί αν δεν το κάνει. Ο δεύτερος, δίνει μάχη νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο.

Συνοψίζοντας, ανέφερε πως θα όλους τους παραπάνω λόγους “τα Χριστούγεννα φέτος, θα ακούσουμε κάλαντα και ίσως πάμε και σε ρεβεγιόν, οι εμβολιασμένοι”.

Πηγή: iatronet.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα