Κοινωνία

Εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Πυροσβεστική Γουμένισσας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο συμπεριελάμβανε άσκηση ετοιμότητας, εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα η πυροσβεστική υπηρεσία Γουμένισσας.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Στο πλαίσιο της ετήσιας πυροσβεστικής εκπαίδευσης των υπαλλήλων μας κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως 6 – 4 – 16, πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

Στις 4 και 5.4.16, εκπαίδευση πυροσβεστικού προσωπικού στα παρακάτω θέματα: Κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, κατάσβεση πυρκαγιών σε ηλεκτροδοτούμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, μέτρα ασφαλείας, ορθολογική χρήση (ανάπτυξη, ανάβαση – κατάβαση) κλιμάκων (πρακτική εκπαίδευση σε εγκαταλελειμμένο διώροφο κτήριο στον χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην στρατοπέδου Γκόνου Δογιάμα στην Γουμένισσα), συμπεριφορά πυρκαϊάς σε αστικό περιβάλλον – Τρόποι αντιμετώπισή της (παρουσίαση από τον «εξειδικευμένο & πιστοποιημένο εκπαιδευτή CFBT» Γεώργιο Μπόγκια, εθελοντή πυροσβέστη του Π.Σ.).

Στις 6.4.16 διεξήχθη άσκηση ετοιμότητας με σενάριο υποθετικής αστικής πυρκαγιάς με ταυτόχρονη διάσωση κινδυνευόντων ατόμων στο νοσοκομείο ΚΥ Γουμένισσας. Κινητοποιήθηκαν δύο υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ. Γουμένισσας με έξι πυροσβέστες, χρησιμοποιήθηκαν αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος (Α/Κ) και ανάλογος αριθμός σωλήνων εκροής των 0.045 – 0.062 με αυλούς.

Η υποθετική πυρκαγιά προκλήθηκε από άγνωστη αιτία στον χώρο των μαγειρείων του γενικού νοσοκομείου-Κεντρου υγείας Γουμένισσας. Η πυρκαϊά δεν γίνεται αντιληπτή διότι το αυτόματο σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής που βρίσκεται στις εστίες στον χώρο τον Μαγειρείων και το σύστημα πυρανίχνευσης δεν ενεργοποιείται. Λόγω της έντασης της πυρκαγιάς και των καπνών που κατακλύζουν των χώρο και τον διάδρομο, οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό έχουν πανικοβληθεί και ένα άτομο εγκλωβίζεται πλησίον των «Μαγειρείων». Οργανώθηκε από την Π.Υ. Γουμένισσας ομάδα διάσωσης, αποτελούμενη από δύο πυροσβέστες, η οποία αφού συνέλλεξε τα υλικά που απαιτούνται (φορείο – αναπνευστικές συσκευές – κάλο οδηγό – φακούς – φορητούς ασυρμάτους, κ.λ.π.) μαζί με την ομάδα κατάσβεσης που την αποτελούσαν δύο πυροσβέστες, εισχώρησε στο εσωτερικό των «Μαγειρείων» για να σώσει το εγκλωβισμένο άτομο που βρισκόταν εντός αυτών.

Η είσοδος της «ομάδας» γίνεται από την κύρια κεντρική «είσοδο – έξοδο» του Νοσοκομείου που βρίσκεται στην Βόρεια πλευρά του κτιρίου. Το δρομολόγιο εξόδου γίνεται αντίστροφα. Η κατάσβεση πραγματοποιήθηκε με την εγκατάσταση δύο αυλών ύδατος χαμηλής πιέσεως από δύο υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με έξι πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Η πρώτη εγκατάσταση Χ.Π. αναπτύχθηκε από την δυτική πλευρά του νοσοκομείου που υπάρχει ανεξάρτητη είσοδος που οδηγεί μέσω διαδρόμου στα μαγειρεία, που ήταν ο χώρος εκδήλωσης της πυρκαγιάς, και η 2η εγκατάσταση Χ.Π. αναπτύχθηκε από την Βόρεια κεντρική είσοδο – έξοδος του νοσοκομείου. Χρησιμοποιήθηκαν αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος (Α/Κ) και ανάλογος αριθμός σωλήνων εκροής των 0.045 – 0.062 με αυλούς

Στο σενάριο της άσκησης συμμετείχαν μία ομάδα πυρασφαλείας του ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας μαζί με ομάδα ιατρών και νοσηλευτών καθώς επίσης και πολιτικό προσωπικό. (συνοδευόμενοι από τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου). Σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις προέβησαν σε ενέργειες προληπτικής εκκένωσης του κτιρίου του γενικού νοσοκομείου Γουμένισσας, μέσω της κύριας εισόδου (βόρεια πλευρά νοσοκομείου) αλλά και της άλλης παράπλευρης εξόδου κινδύνου (δυτική πλευρά του νοσοκομείου) στον αύλιο χώρο.

Ανοίχθηκαν οι θύρες των εξόδων κινδύνου ενώ παράλληλα έκλεισαν οι πυράντοχες πόρτες που υπάρχουν στο νοσοκομείο με τις οποίες επικοινωνεί με το κέντρο υγείας, ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά αλλά και ο έντονος καπνός. Η ομάδα πυρασφάλειας με ατομικό εξοπλισμό (μάσκα – κράνος – γάντια) αναπτύσσει εγκατάσταση ύδατος Χ.Π από την πλησιέστερη πυροσβεστική φωλιά του μόνιμου δδροδοτικού Πυροσβεστικού δικτύου, με κατεύθυνση προς τον χώρο της τραπεζαρίας των μαγειρείων και επιχειρεί προσβολή στην πυρκαγιά.

Μετά το πέρας της άσκησης ακολούθησε ξενάγηση και ενημέρωση από τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας και τον αρχηγό ή υπαρχηγό της ομάδας πυρασφάλειας ώστε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό να αποκτήσει εξοικείωση με τους εσωτερικούς χώρους του γενικού νοσοκομείου και κέντρου υγείας Γουμένισσας.
Σε όλα τα παραπάνω συμμετείχαν δεκαοχτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας και δέκα πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]