Πολιτισμός

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς

Η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στον εορτασμό των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς 2015, με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα», με την υλοποίηση των ακόλουθων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015:

Κήπος αρχαιολογικού μουσείου Κιλκίς, ώρες 9.00 και 11.00.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Εκπαιδευτικό διαδραστικό δρώμενο με τίτλο: «Δεσπότης δούλου δεῖται, καὶ δοῦλος δεσπότου» (μεταφρ. Ο κύριος έχει ανάγκη τον δούλο και ο δούλος τον κύριο, Αριστοτέλης, Ηθικά Ευδήμεια, 7, 3-5, 368).

Το δρώμενο, σχεδιασμένο από τον μουσειοπαιδαγωγό Βαγγέλη Μπόλα και σε συνεργασία με αρχαιολόγους της ΕΦ.Α. Κιλκίς, απευθύνεται σε μαθητές α΄ γυμνασίου και θα πραγματοποιηθεί δύο φορές. Στόχος του είναι η προσέγγιση, με εύληπτο τρόπο και με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μαθητών, της κοινωνικής ταυτότητας του δούλου στην Μακεδονία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, και με σημείο αναφοράς επιλεγμένα, ειδικά για την κατανόηση του σύνθετου αυτού θέματος, εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου Κιλκίς.

Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, στην Αξιούπολη Παιονίας, ώρες 11.00 και 12.00.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ
Εκπαιδευτική δραστηριότητα με τίτλο «Εικαστικές αποτυπώ¬σεις της ετερότητας: Βία και ανεκτικότητα στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική».
Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη από αρχαιολόγους της ΕΦ.Α. Κιλκίς, απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί δύο φορές.
Οι μαθητές θα συζητήσουν για τις έννοιες της βίας και της ανεκτικότητας, με βάση το εικαστικό υλικό (τοιχογραφίες και φορητές εικόνες) που υπάρχει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αξιούπολη. Επίσης, θα αποτυ¬πώσουν επί τόπου τις απόψεις τους σε σχετικό μονόφυλλο ερωτημα-τολόγιο, με βάση παραδείγματα από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εικονογραφία.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων για κάθε δράση είναι 30 άτομα. Για όλες τις δράσεις απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Οι ανωτέρω δράσεις θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη των
«Φάρμα Κουκάκη» Α.Ε. και «Kleemann» Α.Β.Ε.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της εφορείας (Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 9:00 – 11:00) στα τηλέφωνα 2310 801402, 2310 801428.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]