Κοινωνία

Εκοιμήθη ο Γέροντας Χρυσόστομος Καθηγουμένος του ιερού κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου

Κοιμήθηκε ο Γέροντας Χρυσόστομος σήμερα, ανήμερα της εορτής της Παναγίας της «Παραμυθίας», 21 Ιανουαρίου 2021, κατά τις απογευματινές ώρες, σε ηλικία 74 ετών, ύστερα από πολυήμερη αναμέτρηση με βαριά ασθένεια μέσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΣΝΕ 424 Θεσσαλονίκης, όπου και εισήχθη το βράδυ των Χριστουγέννων.

Γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το τέταρτο και τελευταίο τέκνο του Κωνσταντίνου Τσαβδαρίδη, εκ Πόντου, και της Δέσποινας Τσαβδαρίδου το γένος Νομίδου, εκ Φερτεκίου Ικονίου Καππαδοκίας.

Κατά το Άγιο Βάπτισμα έλαβε το όνομα του κεκοιμημένου πατέρα του, Κωνσταντίνου.

Από μικρό παιδάκι 7 χρονών πήρε την απόφαση να αφιερωθεί στον Θεό. Εξέλεξε από νωρίς την αγαθή μερίδα, το εν ου εστί χρεία.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Εκάρη μοναχός από τον μακαριστό μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα στις 6 Μαΐου 1970 σε ηλικία 23 ετών στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην Χαλκιδική. Έλαβε το όνομα Χρυσόστομος. Την επομένη ημέρα χειροτονήθηκε διάκονος και στις 28 Αυγούστου 1973 Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη.

Από το 1970 μέχρι το 1979 ο π.Χρυσόστομος διακόνησε τον λαό του Θεού στη Μητρόπολη Λαγκαδά.

Κατά την δεκαετία του 1970 έκανε αλλεπάλληλα και πολυήμερα προσκυνήματα στο Άγιον Όρος, επισκεπτόμενος κυρίως την Έρημο του Αγίου Όρους, και συνάζοντας το μέλι της ησυχίας κατά την συναναστροφή του με ενάρετους ασκητές, θεοφόρους ερημίτες και χαρισματούχους Γέροντες.

Το 1979 έλαβε απολυτήριο για τη Μητρόπολη Πολυανής, Γουμενίσσης και Κιλκισίου. Με την ολόψυχη ευλογία του τότε μητροπολίτου Αμβροσίου (1974-1991 και μετέπειτα Παροναξίας 1991-2004) ίδρυσε το 1981 το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στον Πεντάλοφο της Γουμένισσας του Κιλκίς, στο οποίο εγκαταβιούν σήμερα 30 περίπου αδελφοί. Το Ιερό Κοινόβιο εξ αρχής υπήχθη διοικητικώς εις το Άγιον Όρος ως μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, με την έκθυμο ευλογία του μητροπολίτου Αμβροσίου και τη σύμφωνο γνώμη του τότε Ηγουμένου και πλέον μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, ο οποίος και πρότεινε την υπαγωγή του ιερού καθιδρύματος ως μετοχίου σε αγιορειτική Μονή, προκειμένου η αδελφότητα να επιβιώσει και να εξελιχθεί πνευματικά.

Στις 8 Νοεμβρίου 1981 (εορτή των Αρχαγγέλων) ετελέσθη στο Ιερό Κοινόβιο η πρώτη θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, στον άρτι ολοκληρωθέντα Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων. Στις 18 Αυγούστου 1985 ο ίδιος Μητροπολίτης προεχείρισε τον Γέροντα Χρυσόστομο εις Μεγαλόσχημον Μοναχόν δίνοντάς του το μέγα και αγγελικό Σχήμα των Μοναχών και αυθημερόν τον ενεθρόνισε ως Καθηγούμενον του Ιερού Κοινοβίου.

Παράλληλα με την ανοικοδόμηση και την επάνδρωση της ανδρικής Μονής, ο π.Χρυσόστομος συνέστησε αδελφότητα μοναζουσών, πνευματικώς εξαρτημένη από το Ιερό Κοινόβιο. Η αδελφότητα αυτή αρχικώς εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Τριμόρφου στο χωριό Μοναστηράκι της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου με την ευλογία του οικείου μητροπολίτου μακαριστού Ιωάννου. Παρέμεινε εκεί το χρονικό διάστημα 1998-2008. Από το 2006 με πρόσκληση και ευλογία του μακαριστού μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος, ο Γέροντας Χρυσόστομος άρχισε την ανέγερση ενός ακόμη μοναστηριού, του Ιερού Ησυχαστηρίου «Παναγία Άξιόν Εστιν» στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης. Ο μετέπειτα μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ήδη πλέον μακαριστός Ιωάννης ευλόγησε εξ αρχής ολόθυμα την προσπάθεια αυτή. Η γυναικεία αδελφότητα (20 περίπου μοναχές σήμερα) εγκαταστάθηκε από το 2008 στο Ιερό Ησυχαστήριο, υπαγόμενη πάντοτε στην πνευματική καθοδήγηση του π.Χρυσοστόμου καθώς και του εκάστοτε Καθηγουμένου του Ιερού Κοινοβίου.

Ο αοίδιμος Γέροντας βίωνε τον Μοναχισμό εμπειρικά, βιωματικά. Ζούσε από εδώ την χαρά της Βασιλείας των Ουρανών. Έλεγε πολλές φορές στους μοναχούς του: «Χίλιες φορές να γεννιόμουν, χίλιες φορές μοναχός θα γινόμουν». Και με έμφαση τόνιζε: «Δεν ξέρουμε σε τι Παράδεισο μας έβαλε ο Θεός, παιδιά μου». Πεμπτουσία της πνευματικής ζωής θεωρούσε την θεία Λειτουργία. Και υπενθύμιζε συχνά πως όλη η υπόλοιπη μέρα του μοναχού, είτε στο διακόνημα, είτε στο κελλί πρέπει να είναι μια συνέχεια της θείας Λειτουργίας.

Εκτός από τις δύο μοναστικές αδελφότητες που καθοδηγούσε πνευματικά, υπήρξε παράλληλα εξομολόγος και πνευματικός καθοδηγητής εκατοντάδων λαικών αδελφών μας.

Η κοίμηση του σεβαστού Γέροντος συνέπεσε κατά τη χρονική στιγμή που το Ιερό Κοινόβιο συμπληρώνει 40 έτη από την ίδρυσή του. Στις 6 Μαΐου 2020 ο σεβαστός Γέροντας είχε συμπληρώσει 50 χρόνια μοναχικού βίου.

Τα πολυάριθμα πνευματικά τέκνα του, οι δύο μοναστικές αδελφότητες, κληρικοί και λαικοί, κλίνουν ευλαβικά το γόνυ της ψυχής και του σώματος, του φιλούν ταπεινά το χέρι και τον προπέμπουν στην αιώνια μακαριότητα, στην αγκαλιά του Χριστού που τόσο αγάπησε από μικρό παιδί, ευχόμενοι καλή συνάντηση και καλή ανάσταση.

Πολυσέβαστέ μας Γέροντα, ευχόμεθα ταπεινά η σήμερα εορταζομένη Παναγία η «Παραμυθία» που τόσο αγαπούσες, να σε υποδεχθεί και να σε παρουσιάσει με χαρά στον Χριστό. Αλλά και εμάς να μας παραμυθήσει που μείναμε ορφανοί από την παρουσία σου.

Αιωνία σου η μνήμη πολυαγαπημένε μας και καλέ μας Γέροντα, είσαι μέσα στην καρδιά μας, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, ετοίμασέ μας χώρο αναπαύσεως κοντά στον Χριστό μας και κοντά σου. Γρήγορα να συναντηθούμε. Αμήν, γένοιτο.

Ανακοίνωση – παράκληση προς τους ευλαβείς πιστούς

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω των υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων. Τις επόμενες μέρες θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς που το επιθυμούν, να έλθουν να προσκυνήσουν στον τάφο, ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση.

Συλλυπητήριο μήνυμα υφυπουργού Γ.Γεωργαντά για την Κοίμηση του Γέροντα Χρυσοστόμου
«Σήμερα αποχαιρετούμε για τελευταία φορά τον πολυσέβαστο Γέροντα Χρυσόστομο, Ηγούμενο του ιερού κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο Γουμένισσας.

Το έργο του αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας, υψώνοντας έναν μεγάλο πνευματικό φάρο στο Πάικο.

Τα πολυάριθμα πνευματικά παιδιά του αλλά και όλοι εμείς, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ της ψυχής και του σώματος».

Συλλυπητήρια του δημάρχου Παιονίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του Γέροντα Χρυσοστόμου, Καθηγούμενου του Ιερού Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου. Η εκδημία του μας γεμίζει θλίψη, καθώς υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην Παιονία.
Η αγάπη του Γέροντα Χρυσοστόμου για την περιοχή μας ήταν μεγάλη. Με την ευγένεια, τη σεμνότητα και την πνευματικότητα του προσέφερε πάντα αγάπη και καλοσύνη.
Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό. Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

Συλλυπητήριο μήνυμα αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη για την κοίμηση του Γέροντα Χρυσόστομου

«Η απώλεια του Γέροντα Χρυσόστομου, Ηγούμενου του ιερού κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο Γουμένισσας, βυθίζει την περιοχή μας στο πένθος, δημιουργεί ένα μεγάλο κενό και έντονα συναισθήματα ειλικρινούς θλίψης και πόνου στη ψυχή μας.
Ποιμένας «γινώσκων τα εαυτού και γινωσκόμενος υπ’ αυτών», κοντά στις χαρές και στις λύπες του ποίμνιου του, καλλιέργησε ψυχές, έγινε ο πατέρας που εγέννησε εις Χριστόν τέκνα άξια, αφιερωμένα στον Θεό και στην Εκκλησία. Θα τον θυμόμαστε πάντα για το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό του έργο, το οποίο ακούραστα, όλα αυτά τα χρόνια, προσέφερε στους συνανθρώπους μας που το είχαν τόσο ανάγκη.
Τον αποχαιρετούμε με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του και ας δώσει κουράγιο και παρηγοριά στους οικείους του, στους οποίους εκφράζουμε τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Συλλυπητήρια δήλωση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Γιώργου Φραγγίδη

Συλλυπητήρια δήλωση για την κοίμηση του Καθηγούμενου του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου Πενταλόφου Γουμένισσας, του Γέροντα Χρυσόστομου.
Θλιβερή απώλεια της πανδημίας.
Η κοίμηση του Γέροντα Χρυσόστομου ανήμερα της εορτής της Παναγίας της Παραμυθίας, που τόσο αγαπούσε. Το έργο του μεγάλο και σημαντικό.
Καλό Παράδεισο να έχει. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όσους άφησε πίσω του στο Ιερό Κοινόβιο.

Συλλυπητήριο μήνυμα δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη

Για το ταξίδι της Βασιλείας των Ουρανών κίνησε ο Γέροντας Χρυσόστομος, ιδρυτής του Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη στον Πεντάλοφο.
Ο μοναχός της εγκαρτέρησης και του ελέους διακόνησε με ανιδιοτελή θυσιαστική αγάπη τις μοναστικές Αδελφότητες, που λειτούργησαν υπό την ευθύνη του, και ξεδίψασε με το ύδωρ το ζων πολλά από τα πνευματικά του παιδιά.
Η σεβάσμια μορφή και το πνευματικό του έργο θα ακολουθεί και θα κατευθύνει τα βήματα της ζωή τους.
Καλή Ανάσταση.

Συλλυπητήριο μήνυμα Χρήστου Γκουντενούδη

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την κοίμηση του μακαριστού Αρχιμανδρίτη και Καθηγούμενου του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου, γέροντα Χρυσόστομου, στο Πεντάλοφο του δήμου Παιονίας. Ένας ιερωμένος που με το πείσμα του ως άνθρωπος και την πνευματικότητα του ως ιερωμένος, «καθήλωνε» τον κάθε πιστό, προβάλλοντας την Ορθοδοξία μας, τον Χρίστο και βέβαια την Ελλάδα μας.
Με την καθοδήγηση του στους μοναχούς του Ιερού κοινοβίου, έδωσε στην περιοχή μας και όχι μόνο, θρησκευτικότητα μέσα από τα κηρύγματα του και την αγιοσύνη του.
Ένας ιερωμένος, που ήρθε στην περιοχή μας, από άλλον τόπο το 1981 και δημιούργησε αυτή την «κυψέλη» της Ορθοδοξίας, κάνοντας ξακουστή την περιοχή του δήμου Παιονίας.
Με την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, δημιούργησαν έναν «πυρήνα» της Ορθοδοξίας προσελκύοντας εκκλησιαστικό τουρισμό στο δήμο μας και ευρύτερα στο νομό μας.
Μακαριστέ γέροντα Χρυσόστομε,
Είθε ο Πανάγαθος Θεός να σ’ εντάξει πλάι στους Αγίους, για το θεάρεστο έργο σου και να μας καθοδηγεί το Πνεύμα Σου από τους ουρανούς.
Καλό Παράδεισο, καλή Ανάσταση και καλή αντάμωση.
Αιωνία σου η Μνήμη.

Συλλυπητήριο μήνυμα Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κιλκίς

Το πέρασμα στην αντίπερα όχθη του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας πλημμυρίζει με θλίψη ολόκληρο το νομό Κιλκίς. Ο μακαριστός Γέρων Χρυσόστομος σφράγισε με την παρουσία του την ποιμαντική διακονία στην περιοχή μας για σαράντα χρόνια. Η ιερή του παρακαταθήκη σημαντική και το έργο των πνευματικών του παιδιών δύσκολο.
Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε αδελφέ.

Συλλυπητήρια ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Γουμένισσας

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους και σε όσους άφησε πίσω του στο Ιερό Κοινόβιο με την κοίμησή του ο Γέροντας Χρυσόστομος, Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου.
Αγαπήθηκε από τον κόσμο της περιοχής για το πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό του έργο που προσέφερε πάντα με αγάπη και καλοσύνη τόσα χρόνια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα