Πολιτισμός

Εκμάθηση παραδοσιακών χορών από τους Ανατολικορωμυλιώτες Πολυκάστρου

Από τον σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Ο σύλλογος «Ανατολικής Ρωμυλίας» Πολυκάστρου, με αίσθημα ευθύνης και ηθικού χρέους απέναντι στο παρελθόν, λειτουργεί και φέτος χορευτικά τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών της Βόρειας Θράκης και τμήμα χορωδίας με χοροδιδάσκαλο το Νίκο Μηνοβγίδη. Τα μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από τεσσάρων ετών και μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού (προπαιδικό-παιδικό), γυμνασίου (προεφηβικό) και λυκείου (εφηβικό), αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (τμήμα αρχαρίων ενηλίκων). Παράλληλα με τα μαθητικά τμήματα λειτουργούν τμήματα ενηλίκων (χορευτικό παραστάσεων). Συνεχίζεται, επίσης, η λειτουργία του τμήματος χορωδίας. Ανατολικορωμυλιώτες Πολυκάστρου
Τα χορευτικά και χορωδιακά μαθήματα παραδίδονται στο ισόγειο, στο εντευκτήριο του συλλόγου (Αγ. Γεωργίου 1, παράδρομος κοντά στο ΚΕΠ Πολυκάστρου), κάθε Σάββατο. Η αίθουσα είναι εξοπλισμένη με άρτια υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να παρέχεται ένα αξιόλογο μάθημα χορών της Βόρειας Θράκης. Στον όροφο του ιδιόκτητου κτιρίου στεγάζεται το λαογραφικό και ιστορικό μουσείο με 1000 περίπου εκθέματα – δωρεές φίλων και μελών του συλλόγου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Η δραστηριότητα των παιδιών
Οι μικροί μαθητές παρουσιάζουν στο κοινό, κατά την διάρκεια του έτους, τους χορούς της Βόρειας Θράκης στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Παιονίας («Πολυκαστρινά», ετήσιο αντάμωμα θρακικών σωματείων νομού Κιλκίς, ετήσιος χορός συλλόγου Φεβρουαρίου, προσκλήσεις από άλλους Συλλόγους) και με την ευκαιρία της αναβίωσης πατροπαράδοτων εθίμων (Κουρμπάνι, Συντιάνκα) με τη συνοδεία μουσικής από αυθεντικούς μουσικούς. Επίσης διοργανώνονται διάφορες εκδρομές και εκδηλώσεις με λαογραφικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον για όλα τα μέλη του συλλόγου. Οι μικροί μαθητές δεν πληρώνουν εισιτήριο.

Η χορωδία
Η χορωδία συμμετέχει σε διοργανώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό τη διεύθυνση του αξιολογότατου μαέστρου Ιωάννου Τσάμη εντός και εκτός νομού με ρεπερτόριο τα θρακιώτικα τραγούδια.
Η νέα περίοδος θα αρχίσει με τον καθιερωμένο Αγιασμό και εγγραφές στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 27.9.14. Η έναρξη μαθημάτων ορίσθηκε στις 4.10.14. Τα μαθήματα θα παραδίδονται κάθε Σάββατο από τις 4 το απόγευμα.
Πληροφορίες από τα τηλέφωνα 6972-864.832 (Άνθιμο Μαμαγκενίδη, αντιπρόεδρος – υπεύθυνος χορευτικών), 6947-007.741 (Σοφία Τατσιούδη, πρόεδρο) και 23430 22914 (γραμματεία συλλόγου).

Μεγάλη η προσέλευση στις εκδηλώσεις αναβίωσης του εθίμου της «Συντιάνκας»
O σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία το πατροπαράδοτο έθιμο «Συντιάνκα» στις 13 και 14.9.14. Η παρουσία του κόσμου ήταν το «κλειδί» της επιτυχίας της διοργάνωσης των διήμερων εκδηλώσεων. Το πλήθος των προσελθώντων απόλαυσε την πρώτη ημέρα τρία χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου αλλά και θρακιώτικες γεύσεις, και γλέντησε μέχρι τέλους στον χώρο του μικρού θέατρου. Την επομένη το κοινό παρακολούθησε εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης με κύριους ομιλητές την εξαίρετη φιλόλογο και διευθύντρια του λυκείου Πολυκάστρου Ολυμπία Κηπουρίδου και τον διακεκριμένο νομικό και δικηγόρο Κιλκίς Χριστόφορο Τουτουντζίδη, οι οποίοι με το μεστό λόγο τους συγκίνησαν τόσο το ακροατήριο όσο και τον ίδιο τον συγγραφέα. Η μουσική του Χατζιδάκι, η φωνή του Δημήτρη Χορν, καθώς και ωρισμένα αποσπάσματα από τηλεοπτικούς ρόλους του κ. Κατραμάδα, ολοκλήρωσαν τη θεατρική ατμόσφαιρα και το κοινό, εμφανώς συγκινημένο, παρότρυνε τον Πολυκαστρινό ηθοποιό – συγγραφέα Ζαφείρη Κατραμάδα να υποσχεθεί τη συγγραφή και άλλου βιβλίου. Η εκδήλωση της δεύτερης ημέρας ολοκληρώθηκε με την προσφορά γλυκών και αναψυκτικών από τις κυρίες της χορωδίας και τα μέλη του συλλόγου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]