«Κράτησε» την πρωτιά η ΝΔ, «ψαλίδισε» την διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,60%
Την επιβεβαίωση της μεγάλης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και της ιστορικής νίκης που κατέγραψε ένα κόμμα της Αριστεράς γιά πρώτη φορά στην Πατρίδα μας, σε εθνικό επίπεδο επιβεβαίωσαν τα εκλογικά αποτελέσματα και σε τοπικό.
Και τούτο, διότι μπορεί η Νέα Δημοκρατία να «κράτησε» τα «σκήπτρα», παραμένοντας πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό της τάξεως του 33,01% (20.133 ψήφους) όμως είδε να «ψαλλίζεται» σε μεγάλο βαθμό η απόσταση που τον χώριζε από τον νικητή των εθνικών εκλογών ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαφορά διαμορφώνεται από τις 17,12% (12.112 ψήφους) που ήταν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 στις μόλις 3,60% στις προχθεσινές εκλογές ξαναδιαμορφώνοντας έναν διαφορετικού τύπου πλέον δικομματισμό.
Εξ ου και η σύμπτωση των δηλώσεων μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με αυτές του νικητή σε τοπικό επίπεδο Θεόδωρου Παραστατίδη που αναφερόμενοι στα εκλογικά αποτελέσματα τόνισαν, μεταξύ άλλων:
«Όσες πικρίες υπάρχουν τις αφήνουμε στην άκρη, και προχωρούμε όλοι μαζί πραγματικά γιά να διορθώσουμε αυτήν την χώρα. Αυτήν την χώρα, όπου όλοι μας βιώνουμε τις καταστάσεις αυτές της πολιτικής των τελευταίων χρόνων, που μας έφεραν σε αυτό το σημείο.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Η κυβέρνηση θα φέρει την συστράτευση του λαού, ο κόσμος θα βάλει πλάτη και να είστε βέβαιοι, ότι το στίγμα της πολιτικής κατεύθυνσης θα δοθεί από την αρχή. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό, ο οποίος πράγματι κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, έχοντας θεούς και δαίμονες εναντίον του του ΣΥΡΙΖΑ, μπορέσε και κέρδισε αυτές τις εκλογές.
Είναι άξιος, είναι ένας καλός πολτικός με συγκροτημένη σκέψη, και πρέπει να ελπίζουμε όλοι μας, ότι θα δούμε καλύτερες ημέρες, υπομονή, κουράγιο και δύναμη και μαζί θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο.
Την νίκη την έφερε ο λαός, όχι οι υποψήφιοι και οι πολιτικοί.
Η νίκη αυτή πραγματικά ανήκει σε εσάς. Η αυριανή ημέρα θα είναι μία διαφορετική ημέρα. Από εδώ και πέρα δουλειά και καλή δύναμη».
Εξ ίσου αντιπροσωπευτικά μεταξύ των εθνικών και τοπικών αποτελεσμάτων είναι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, που «είδε την δύναμή του να συρρικνώνεται δραματικώς, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 50% περίπου από 14,27% σε 6,77 με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, την απώλεια της βουλευτικής έδρας, που κατείχε στον νομό, καθώς ο αρχικός κάτοχός της επανεξελέγη βουλευτής, αλλά αυτήν την φορά με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πενιχρές υπήρξαν και οι επιδόσεις του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που όχι μόνον μένει εκτός Βουλής σε τοπικό επίπεδο αλλά καταγράφει ποσοστά της τάξεως του 1,43% (873 ψήφους) πολύ μικρότερα με τα αντίστοιχα εθνικά, που είναι της τάξεωςτου 2,5%.
Στους μεγάλους κερδισμένους σε τοπικό επίπεδο συγκαταλέγεται σίγουρα ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή, που εκλέγει ως τρίτη δύναμη βουλευτή τον Χρήστο Χατζησάββα με ποσοστό 8,60% (5.244 ψήφους) εμφανίζοντας σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 μικρή άνοδο και σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά, διατηρώντας μία σημαντική διαφορά ασφαλείας από το κόμμα που ακολουθεί, το ΠΑΣΟΚ που πλέον είναι η τέταρτη δύναμη σε επίπεδο νομού με ποσοστό 6,77% και 4.128 ψήφους. Κάτι που επιβεβαιώνει τα όσα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον «Μαχητή» ο ίδιος ο κ. Χατζησάββας δύο μόλις ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.
Ανάλογη πορεία είχαμε και γιά το ΚΚΕ, που μπορεί να μην κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο του να εκλέξει βουλευτή, όμως βελτίωσε οριακώς τις επιδόσεις του και σε απόλυτους αριθμούς και ποσοστιαία από 5,38% (3.427 ψήφους) στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές σε 5,94% (3.624 ψήφους) προχθές.
Πτωτική πορεία είχαμε και γιά τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που παρά τις συμμαχίες που σύναψαν προεκλογικώς υπέστησαν σημαντικές απώλειες υποχωρώντας στην έκτη θέση της κατάταξης από την πέμπτη που κατείχαν χάνοντας, σχεδόν το μισό της εκλογικής τους δύναμης από 7,11% (4.527 ψήφους) σε 4,14% (2.527 ψήφους).
Την επτακομματική Βουλή των Ελλήνων, όπως διαμορφώνεται σε εθνικό επίπεδο, «κλείνει» σε επίπεδο νομού με το πρωτοεμφανιζόμενο σε εθνικές βουλευτικές εκλογές κόμμα «Το Ποτάμι», που απέσπασε ποσοστά της τάξεως του 3,69% (2.252 ψήφους) παρουσιάζοντας μικρή σχετικά πτώσε σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές του 2014, όπου είχε λάβει ποσοστό 4,81% (2.694 ψήφους) καθώς μόνον αυτές αποτελούν σημείο συγκριτικής αναφοράς σε σχέση με το παρελθόν.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στον νομό και σε σχέση με τα υπολοιπα κόμματα, που έμειναν εκτός Βουλής καθώς καταγράφουν μία εξαιρετικά αξιοπρόσεκτη επίδοση κυρίως γιά το κόμμα της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που έλαβε ποσοστό 2,65% (1.618 ψήφους) και δευτερευόντως γιά την «Τελεία» το κόμμα του Απόστολου Γκλέτσου, που έλαβε 1,45% (886 ψήφους) ξεπερνώντας (όπως και ο ΛΑΟΣ, που έλαβε 1,60% ή 975 ψήφους), το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου αλλά και το κόμμα «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά», που αν και «κατέβασε» πλήρες ψηφοδέλτιο καταποντίσθηκε κυριολεκτικώς λαμβάνοντας 0,50% και μόλις 308 ψήφους.
Τις τρεις βουλευτικές έδρες, που αντιστοιχούν στον νομό μας καταλαμβάνουν τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, όπου, με εξαίρεση τον Χρήστο Χατζησάββα που εκλέγεται γιά πρώτη φορά με το τρίτο εξ αυτών, τις υπόλοιπες δύο θέσεις καταλαμβάνουν πολιτικά στελέχη με κοινοβουλευτική πείρα, οι κ.κ. Γεώργιος Γεωργαντάς της ΝΔ και Θεόδωρος Παραστατίδης του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τον πρώτο εξ αυτών όντας υφυπουργός παιδείας στην απερχόμενη δικομματική κυβέρνηση να υπερισχύει με χαρακτηριστική άνεση συγκεντρώνοντας 7.453 ψήφους, δηλαδή διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με αυτό, του ισχυρότερου εκ των αντιπάλων του τέως νομάρχη και τέως δημάρχου Κιλκίς Ευάγγελου Μπαλάσκα που κατέλαβε την δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 4.292 ψήφους.
Και τον δεύτερο τον Θεόδωρο Παραστατίδη να επικρατεί της Ειρήνης-Ελένης Αγαθοπούλου στην άτυπη «μονομαχία» εν ενεργεία κοινοβουλευτικών στελεχών της απερχόμενης Βουλής με σχετικώς βραχεία κεφαλή 707 ψήφων (6.405ψήφους έναντι 5.704) αντιστοίχως.
Τέλος, σημειώνεται ότι στα 218 εκλογικά κέντρα, του νομού μας προσήλθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα συνολικώς 62.461 πολίτες ελαφρώς λιγότεροι σε σχέση με αυτούς του 2012, που ήσαν 64.276.
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα με τους σταυρούς προτίμησης
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 7.414
ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 4.271
ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 2.948
ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΣΟΥΛΗΣ) 2.382
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ (ΛΕΝΑ) 802
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 6.375
ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ-ΕΛΕΝΗ 5.657
ΨΑΡΡΑ ΣΟΦΙΑ 1.393
ΑΓΤΖΙΔΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ 869
ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 812
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1.630
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 996
ΚΕΪΤΖΗ ΜΑΡΙΑ 443
ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΑΝΝΑ 399
ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 374
ΠΑΣΟΚ
ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2.545
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΣΑΒΒΑΣ 868
ΜΠΑΝΤΡΑ ΚΑΛΙΡΟΗ 208
ΚΚΕ
ΦΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1.038
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 622
ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 463
ΧΑΤΖΗ ΕΙΡΗΝΗ 415
ΤΑΤΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 327
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΛΜΑΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 439
ΣΙΑΜΠΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 432
ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ ΛΥΝΤΙΑ 325
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 256
ΔΗΛΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 167
ΠΟΤΑΜΙ
ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 471
ΚΟΥΚΟΥΛΙΑΚΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 386
ΣΙΛΒΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 342
ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) 248
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 235
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 226
ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 206