Κοινωνία

Σε εκκρεμότητα η μετακίνηση μαθητών σε σχολεία της Παιονίας

Ανταπόκριση Βαγγέλη Αποστολίδη
Με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης να επηρεάζουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τον αριθμό των μαθητών, πού προσήλθαν την Πέμπτη 11.9.14 στον αγιασμό και εφέτος το νέο σχολικό έτος στα σχολεία του δήμου Παιονίας. Και τούτο διότι σε αρκετά εξ αυτών έχουμε μικρότερο αριθμό μαθητών,λόγω των περισσοτέρων μετεγγραφών πού εδόθησαν σε μαθητές, είτε για σχολεία της ενδοχώρας (Αθήνα, Κύθηρα), είτε για σχολεία του εξωτερικού, που είναι και οι περισσότερες εκ των περιπτώσεων, όπως της Αλβανίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Αυστραλίας, εξ αιτίας της μετακίνησης των οικογενειών των στις εν λόγω περιοχές για λόγους απασχόλησης.
Κατά τα λοιπά η νέα σχολική χρονιά στο ξεκίνημά της εμφανίζει ωρισμένες εκρεμμότητες κυρίως σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για δρομολόγια πού δεν επέδειξε ενδιαφέρον να καλύψει το ΚΤΕΛ Κιλκίς ,όπως αυτό των Ρυζίων –Αξιούπολης, που θα καλυφθούν από με την χρήση ταξί, μετά την συμφωνία για το ύψος των κομίστρων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να επιτευχθεί αμέσως.
Μία ακόμη άξια λόγου εκρεμμότητα είναι αυτή που αφορά σε κενά εκπαιδευτικών κυρίως στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε βασικές και ειδικές ειδικότητες, όπως μεταξύ άλλων, οι τρείς μαθηματικοί για το λύκειο και γυμνάσιο Αξιούπολης, καθώς οι σχετικές διεργασίες για την κάλυψη των είναι σε εξέλιξη από πλευράς της σχετικής επιτροπής.
Παρά τις υπάρχουσες εκρεμμότητες το επίπεδο ετοιμότητας στις σχολικές μονάδες του δήμου Παιονίας, σύμφωνα με τους σχολικούς παράγοντες και με βάση τα δεδομένα της Πατρίδα μας, κρίνεται ως ‘’ικανοποιητικό’’,καθώς εκτός των άλλων οι μαθητές έλαβαν με την έναρξη των μαθημάτων τους τα νέα σχολικά βιβλία.

Γ.Γεωργαντάς: «Να βρεθεί αμέσως λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών»

Ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς κατέθεσε την Παρασκευή 12.9.14 στην Βουλή ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς οικονομικών και εσωτερικών σχετική με τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του αναφέρεται, ότι ο κ. Γεωργαντάς ύστερα και από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο στο νομό Κιλκίς όσο και πανελλαδικά με την πορεία των σχετικών διαγωνισμών που προκήρυξαν οι περιφερειακές ενότητες είχε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς τόσο σε επίπεδο νομού όσο και περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και ενημερώθηκε για την πορεία των σχετικών διαγωνισμών.
Στην ερώτησή του ο κ. Γεωργαντάς ζητεί να πληροφορηθεί για ποιούς λόγους απαλείφθηκε από τον υπουργό οικονομικών σε τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή επί νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών η κρίσιμη παράγραφος που αναφερόταν στην αναδρομικότητα ισχύος των υπό κατακύρωση διαγωνισμών μεταφοράς των μαθητών.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πρόνοια της αναδρομικότητας διασφαλιζόταν η μεταφορά των μαθητών στα δρομολόγια όπου υπήρξε ανάδοχος και επίκειται η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ της περιφέρειας και των αναδόχων (ΚΤΕΛ, ταξί) καθώς οι ανάδοχοι με την ρύθμιση αυτή αποζημιώνονταν για το κόστος της μεταφοράς όχι μόνο από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, αλλά από την 11η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου σχολικού έτους και έναρξης του έργου της μεταφοράς των μαθητών.
Στον νομό Κιλκίς τα εν λόγω δρομολόγια αποτελούν το 82% του συνόλου των δρομολογίων που απαιτούνται για την μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία τους.
Υπενθυμίζεται, ότι για τα υπόλοιπα δρομολόγια που δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον ήδη κινούνται οι διαδικασίες της κατ’ ευθείαν ανάθεσης από τις περιφερειακές ενότητες, αφού υπάρχει σχετική νομική δυνατότητα».
Η ερώτηση του κ Γεωργαντά έχει ως εξής:
« Σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από εσάς ως αρμοδίους Υπουργούς και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής (11/9/14) στο Νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας ρυθμίστηκε το ζήτημα των αδιάθετων δρομολογίων για τη μεταφορά μαθητών με βάση και τις προτάσεις που είχαν επισημανθεί και από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, η σχετική τροπολογία έτσι όπως κατατέθηκε και έγινε τελικά δεκτή από τη Βουλή έχει διαφοροποιηθεί από το αρχικό κείμενο και δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο θέμα των σχολικών δρομολογίων. Ειδικότερα ενώ δίνει λύση στο θέμα των αδιάθετων δρομολογίων, δεν δίδεται λύση στο ζήτημα των δρομολογίων για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
Ειδικότερα, το πρόβλημα έχει ανακύψει γιατί ενώ έχουν επιλεγεί οι σχετικοί ανάδοχοι εντούτοις δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεως των συμβάσεων από την αρμόδια Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της πρόσφατης συγκρότησης των νέων Περιφερειακών Συμβουλίων. Έτσι, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων από τους αναδόχους.
Επειδή η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και άρα είναι ένα θέμα που χρήζει επείγουσας ρύθμισης
Για όλους τους παραπάνω λόγους
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1)Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να επιλύσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα;
2)Eίναι στα άμεσα σχέδιά σας η κατάθεση σχετικής τροπολογίας η οποία να προβλέπει τη δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών από την έναρξη του σχολικού έτους με αναδρομική ισχύ των σχετικών συμβάσεων;».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα