Έκκληση Β.Ρόκου προς τον Πρωθυπουργό για την ανάπτυξη της βιοκαλλιέργειας στην περιφέρεια Κ.Μακεδονίας
Με αφορμή την έκκληση του Επιμελητηρίου της Ημαθίας (www.icci.gr) για τη στήριξη των εναλλακτικών βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας της περιοχής, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Ρόκος, μετέβη σε πρωτοποριακή φάρμα στην Ελλάδα που ακολουθεί τα πρότυπα της Permaculture (Περμακουλτούρα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την αυτοψία που έκανε ο κ. Ρόκος, σε μία βιολογική φάρμα Περμακουλτούρα μπορούν να καλλιεργηθούν σχεδόν τα πάντα, χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων ενώ παράλληλα εξοικονομείται ενέργεια και νερό.
Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο στο https://www.facebook.com/rokosvasilis/videos/1381934732403641)
Μία τέτοια φάρμα στην Νορμανδία μάλιστα είχε υμνήσει η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη σε διαδικτυακή συζήτηση του World Human Forum (https://www.youtube.com/watch?v=xS4bHhxfnLo). Η φάρμα ονομάζεται La farme Bec-Hellouin και έχει ιδρυθεί από τον Perrine Hervé-Gruyer.
Ο κ. Βασίλης Ρόκος κατανοώντας την αγωνία όχι μόνο του Επιμελητηρίου Ημαθίας αλλά και όλων των επιμελητηρίων της Περιφέρειας, για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας προέβη σε έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, για την άμεση στήριξη τόσο του πρωτογενούς όσο και του δευτερογενούς τομέα που αφορά την βιολογική καλλιέργεια.
Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο στο https://www.facebook.com/rokosvasilis/videos/1381934732403641
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμά μας στο www.vasilisrokos.gr
Μεταξύ άλλων το Επιμελητήριο Ημαθίας επισημαίνει στην ανακοίνωσή του:
«Ο νομός είναι πρωτοπόρος σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της γεωργικής παραγωγής καθώς πολλοί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις ασχολούνται με τα βιολογικά προϊόντα και τη βιολογική κτηνοτροφία. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχει πρόβλημα στην γεωργία το οποίο είναι περισσότερο ποιοτικό παρά ποσοτικό. Μόλις λίγες δεκαετίες πριν, η γεωργία απορροφούσε την πλεονάζουσα προσφορά εργασίας, ενώ στις μέρες μας, παρατηρείται απαξίωση του γεωργικού επαγγέλματος και γήρανση του πληθυσμού που απασχολείται σε αυτή. Η μη προσαρμογή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις νέες κατευθύνσεις της γεωργίας (π.χ. οικολογικά προϊόντα) έχει σαν αποτέλεσμα την παγίδευση σε τρόπους και συστήματα παραγωγής που εκ των προτέρων δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Παράλληλα παρατηρείται σημαντική αδυναμία στις διαδικασίες προβολής και διάθεσης των γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή και διαθέτουν χαρακτηριστικά και ποιότητα που τα διαφοροποιούν, με αποτέλεσμα να μη είναι ευρέως γνωστά και να μην καταλαμβάνουν το μερίδιο της αγοράς που θα τους έπρεπε…».