Πολιτισμός

Εκδηλώσεις τιμής της μνήμης του θρυλικού ήρωα του Κυπριακού Αγώνα Γρ.Αυξεντίου

Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν την Παρασκευή 3.3.17 απο εκείνη την σημαδιακή Κυριακή 3 Μαρτίου 1957 ημέρα του ολοκαυτώματος του «Αητού του Μαχαιρά», ήρωα του Κυπριακού Αγώνα και υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, που λίγα χρόνια νωρίτερα, ως δόκιμος έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, είχε υπηρετήσει επί περισσότερο από ένα χρόνο στο φυλάκιο προκάλυψης του Ακρίτα, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε ιστορικό μουσείο φέρον το όνομά του.

Τιμώντας την μνήμη του οι δήμοι του Κιλκίς και της γενέτειράς του Λύσης Κύπρου συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις, με προοπτική την θεσμοθέτηση της κατ’ έτος διοργάνωσής της.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Σάββατο 11.3.17
Συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, 19.30:

-Χαιρετισμοί δημάρχων Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη και Λύσης Αντρέα Καουρή και εκπροσώπων του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (ΣΙΜΑΕ) 1955-1959.

-«Το χρονικό της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου». Αφηγείται ο συμπολεμιστής του Αυγουστής Ευσταθίου

-«Τραγουδώντας για τη Λευτεριά»
Ο Κυριάκος Γρηγοράς ερμηνεύει τα τραγούδια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -1959
«Πότε θα ρθει εκείνη η μέρα», «Ο ραγιάς», «Ήταν 1η Απριλίου, «Λευτεριά, ΕΟΚΑ- ΠΕΚΑ και ΑΝΕ», «Προς τους λεβέντες μας», Ζήδρος» και «Τραγουδώντας για τη Λευτεριά» πλαισιωμένος από τα χορευτικά συγκροτήματα του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς και του συλλόγου Κρητών νομού Κιλκίς ”Το Αρκάδι”

-Απονομές τιμητικών επάθλων

Κυριακή 12.3.17
Ακρίτας

-9:00 Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ακρίτα και επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση τυ εθνικού ύμνου.

-Επίσκεψη και ξενάγηση στο ιστορικό μουσείο – φυλάκιο ”Γρηγόρης Αυξεντίου”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]