Πολιτισμός

Εκδήλωση παρουσίασης του νομού μέσα από τις αρχαιότητές του

Ομιλία-συζήτηση με θέμα «Το Κιλκίς μέσα από τις αρχαιότητές του» συνδιοργανώνουν «Τέχνη» και σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με την υποστήριξη του δήμου Κιλκίς.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20.5.15 στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» της «Τέχνης» με ώρα έναρξης 7.30 το βράδυ.
Εισηγήτριες του θέματος θα είναι η Θώμη Σαββοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μουσείων της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς και η δρ. Μαγδαληνή Παρχαρίδου, τμηματάρχης βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μουσείων στην ΕΦΑ Κιλκίς.
Η κ. Θώμη Σαββοπούλου θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να πραγματοποιήσει μία αρχαιολογική περιήγηση στον χώρο και στον χρόνο, από το απώτερο παρελθόν μέχρι την ύστερη αρχαιότητα (παλαιολιθικά χρόνια, νεολιθική εποχή – 4 – 5μ.Χ.), μέσα από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες και τα αποσπάσματα των αρχαίων συγγραφέων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο πολύπαθο τοπίο του νομού Κιλκίς. Η Μαγδαληνή Παρχαρίδου θα αναφερθεί στην περιοχή του Κιλκίς ως τον τόπο που έχει την τύχη να διασώζει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Αν και οι σχετικές πραγματο-ποιη¬θείσες έως σήμερα ανασκαφές είναι ολιγάριθμες, οι εντοπισθέντες ωστόσο χώροι και οι εκ περισυλλογής ή εκ παραδόσεων ευρεθείσες αρχαιότητες κατά τη διάρκεια αυτοψιών, χάρη στην πολύτιμη εργασία των παλαιοτέρων αρχαιολόγων στις τ. ΙΑ΄ αρχαιολογική περι¬φέρεια, ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ και 9η ΕΒΑ, καθώς και οι γραπτές πηγές για την περιοχή του Κιλκίς, παρου¬σιάζουν ικανοποιητική εικόνα των μνημείων και των χώρων της. Θα επιχειρηθεί ένα συνοπτικό διάγραμμα αυτών, με την προσθήκη των δεδομένων της τελευταίας έρευνας και σχολιασμό των υπαρχόντων πηγών, με στόχο να συνοψίσει τα έως σήμερα γνωστά στοιχεία για τις αρχαιότητες της περιοχής.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:
«…Για να έχει ένας τόπος συνέχεια στην ιστορία του πρέπει να γνωρίζει το παρελθόν του, τις ρίζες του. Με την εν λόγω εκδήλωση η «Τέχνη», αλλά και οι συνδιοργανωτές της, θα δώσουν ακριβώς την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν το απώτερο παρελθόν του τόπου μας και δια μέσου της ιστορικής γνώσης και μνήμης να αυτοπροσδιοριστούν ως άτομα και ως κοινωνία στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.
Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στον εορτασμό των Ελευθεριών του Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα