Γενικά

Εκδήλωση παρουσίασης του λεξικού αρωμανικής γλώσσας των Μ.Λιβαδίων

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση εκπαίδευσης και αθλητισμού, δια του τμήματος προγραμμάτων και δια βίου μαθήσεως, σε συνεργασία με την δημοτική εταιρεία πληροφόρησης, θεάματος και επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ), διοργανώνει την τρίτη «Γιορτή της πολυγλωσσίας» στις 22, 23 και 24/5/15 στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν πολιτιστικοί και μορφωτικοί φορείς της πόλης μας, ξένα Ινστιτούτα και σωματεία, φυσικοί ομιλητές, σχολεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ.
Η τρίτη «Γιορτή της Πολυγλωσσίας» με τίτλο «Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις 2015» προσκαλεί ουσιαστικά τους νέους και τους μεγαλύτερους να ανακαλύψουν την ποικιλία και τον πολιτισμικό πλούτο των γλωσσών, συμμετέχοντας σε θεατρικά και μουσικά πολυγλωσσικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά σχέδια δράσης, σε βιωματικές δραστηριότητες πολιτισμικού χαρακτήρα, ερευνητικά προγράμματα, σε φιλικές και αυθόρμητες συζητήσεις και παρουσιάσεις γλωσσών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, διοργανώνεται γιά αύριο παρουσίαση του
Λεξικού της αρωμανικής (βλάχικης) γλώσσας
των Μ.Λιβαδίων, της δασκάλας Κούλας Λέντζιου-Τρίκου.
Η παρουσίαση θα γίνει στην «αιθουσα νερού» του δημαρχείου με ώρα έναρξης 8 το βράδυ. Πρόκειται γιά λεξικό στις περίπου χίλιες σελίδες του, ξεπερνά τα 3.500 λήμματα, εμπεριέχει πρωτογενές υλικό με λέξεις που έχουν εκλείψει από το βλάχικο λεξιλόγιο. Μια προσπάθεια διάσωσης του γλωσσικού θησαυρού που έχει τις «ρίζες» του στα βάθη των προηγούμενων αιώνων, με αυστηρή καταγραφή του λεξιλογικού πλούτου που χάνεται.
Προλογίζουν οι: Ι.Ν. Καζάζης, καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Σταμάτης Μπέης, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών).
Το λεξικό θα παρουσιάσει ο Δώρης Κυριαζής, επίκουρος καθηγητής ιστορικής γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.
Η παρουσίαση θα γίνει στην «αίθουσα νερού» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου 1Α’).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα