Πολιτική

Εκδήλωση ΝΕ/ΣΥΡΙΖΑ για το Ποντιακό ζήτημα μετά το Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ημερίδα με θέμα «Το θέμα των προσφύγων από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα και το ζήτημα των Ποντίων με την ματιά της σύγχρονης Αριστεράς» διοργανώνει η νομαρχιακή επιτροπή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8.11.14, στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, με ώρα έναρξης 6 το απόγευμα.
Τα επί μέρους θέματα θα αναπτύξουν οι:

Βλάσης Αγτζίδης “Τα γεγονότα στην οθωμανική Ανατολή την περίοδο 1914-1923. Συνομιλώντας με την τουρκική αριστερή ιστοριογραφία”

Στέλιος Θεοδωρίδης “Η συνείδηση της ιστορίας θα μας απελευθερώσει”

Αντώνης Κάλφας «Ανασυγκροτώντας τη σύγχρονη ιστορική μνήμη: η Μικρασιατική Καταστροφή και η εγκατάσταση στη Μακεδονία μέσα από απομνημονεύματα, μαρτυρίες και προφορικές ιστορίες προσφύγων (1974-2013)».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:
«Τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Α Παγκόσμιου Πολέμου, ταυτίζονται με την ιστορική διαδρομή των ελληνικών προσφυγικών πληθυσμών της Aνατολής, που μετοίκησαν στην Ελλάδα και είναι αρκετά για να γραφτεί η Ιστορία έτσι όπως πραγματικά είναι. Η διαδρομή αυτή των εκατό χρόνων δεν ήταν μία ευθεία γραμμή πάνω στην οποία πορεύτηκαν οι πρόσφυγες για να φτιάξουν από το μηδέν τη νέα τους ζωή. Ήταν μια πορεία δύσκολη, που δεν τελείωσε με το τέλος του Α Παγκόσμιου Πολέμου. Αμέσως μετά έζησαν τον διχασμό του μεσοπολέμου, τον Φασισμό του καθεστώτος Μεταξά, τον πατριωτικό πόλεμο του ΄40, την Κατοχή, την απελευθέρωση, τον εμφύλιο, το αυταρχικό πρόσωπο των νικητών του εμφυλίου, την στρατιωτική δικτατορία, την μεταπολίτευση. Ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να μετακινούνται Ελληνικοί πληθυσμοί από και προς την Ελλάδα.

Στις εξελίξεις της κάθε περιόδου οι δυνάμεις της Αριστεράς ήταν παρούσες: Στην τότε Ρωσία, στην Τουρκία, στον ελλαδικό χώρο, στις χώρες των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα θέματα των προσφύγων της Ανατολής και ιδιαίτερα στο ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων.

Αυτό, που επιχειρούμε σε αυτήν την εκδήλωση είναι η καταγραφή των γεγονότων με την ματιά της σύγχρονης Αριστεράς, έξω από την οπτική των συμφερόντων ισχυρών παικτών της διεθνούς σκακιέρας, μακριά από αγκυλώσεις, εθνικιστικές εξάρσεις, καπηλείες της Ιστορίας και αλυτρωτισμούς».

Περισσότερα

Δεξίωση του επανεκλεγέντος δημάρχου Κ.Σιωνίδη προς τους υποψηφίους της παράταξης «Παιονία της Προόδου»

Ευχαριστήρια δεξίωση παρέθεσε ο επανεκλεγής δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης προς τους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης «ΠΑΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ» την Τρίτη […]

Δείτε ακόμα