Εκδήλωση γιά τον Μέγα Αλέξανδρο και την εποχή του με «εφαλτήριο» την αρχαία Ευρωπό
Εκδήλωση με θέμα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ευρωπαίος πόλις», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3.12.17 στο Πολύκαστρο, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Αριστοτέλης-Μ. Αλέξανδρος από το χθες στο σήμερα».
Τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε την αξία ανά τους αιώνες των δυο πυλώνων της παγκόσμιας Ιστορίας «Δάσκαλος και μαθητής, ο φιλόσοφος κι ο στρατηλάτης εξακολουθούν να διδάσκουν όλη την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.
Οι ιδέες και η πρακτική τους μπορούν να είναι ισχυροί σύμμαχοι στον αγώνα για την έξοδο της πατρίδας μας από την ταλαιπωρία των τελευταίων ετών. Η λογική σκέψη του Αριστοτέλη και η αποφασιστικότητα και τόλμη του Αλέξανδρου να είναι οι σύμμαχοι και οδηγοί μας στην προσπάθεια για ανάταξη της χώρας».
Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια του δήμου για ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων της περιοχής με κέντρο την Ευρωπό με την πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μια ανάδειξη της Ιστορίας η οποία σε συνδυασμό με τα επίσης πλούσια πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής, θα προκαλέσουν την γενικότερη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Στην συνέχεια ο λόγος πέρασε στη Θώμη Σαββοπούλου και την Ελένη Παπαγιάννη. Η κ. Σαββοπούλου που ως γνωστού ανάλωσε τον επιστημονικό της βίο στην ιστορική ανάδειξη της περιοχής μέσω συστηματικών ανασκαφών, ανέπτυξε το θέμα «Η Ευρωπός στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Με σύντομο αλλά πυκνό ιστορικό λόγο και χρήση οπτικών μέσων ανέδειξε την άμεση σχέση της ευρύτερης περιοχής με τον ξακουστό στρατηλάτη. Η επί χρόνια υπεύθυνη για το ανασκαφικό έργο της περιοχής, κατέδειξε με αδρά επιστημονικά στοιχεία πλήθος ευρημάτων που πιστοποιούν την πλούσια ιστορική διαδρομή της περιοχής.
Η κ. Παπαγιάννη, επίκουρη καθηγήτρια στο Α.Π.Θ αναφέρθηκε στον διασημότερο ίσως πολίτη της Ευρωπού ανά τους αιώνες τον Σέλευκο τον Α΄ τον Νικατώρα. Τον στρατηγό που στο πλάι του Μ.Αλεξάνδρου έφθασε στα έσχατα σημεία της τότε γνωστής Οικουμένης, γενόμενος μετά τον θάνατό του ξακουστός επίγονος και αρχηγός της δυναστείας των Σελευκιδών.
Στις δυο λαμπρές εισηγήτριες προσφέρθηκαν αναμνηστικά από τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη και την περιφερειακή σύμβουλο Μιχαλία Καραμισάκη η οποία σήκωσε το βάρος τηςδιοργανωτικής διαδικασίας.
Η λαμπρή εκδήλωση έκλεισε μελωδικά με σπάνιους ορφικούς ύμνους που αποδόθηκαν εξαιρετικά από το συγκρότημα «Λουθιέρος» το οποίο ασχολείται συστηματικά με την αναβίωση και χρήση αρχαίων μουσικών οργάνων. Ακλούθησε μικρή δεξίωση οπού «πρωτοστάτησαν» οι μοναδικοί λαμπροί οίνοι της Γουμένισσας.