Πολιτισμός

Η εκδήλωση τιμής της μνήμης των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα

Πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 20.10.14 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς πραγματοποιήθηκε η προγραμματισθείσα μουσικοαφηγηματική εκδήλωση τιμής της μνήμης των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα, από την ένωση αποστράτων αξιωματικών νομού Κιλκίς . Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του πολιτιστικού τμήματος του δήμου Κιλκίς, με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Δημήτρη Τσαντάκη, οποίος επιμελήθηκε προσωπικώς το όλο καλλιτεχνικό μέρος.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κιλκισιώτης την καταγωγή απόστρατος αξιωματικός Θωμάς Ζερζελίδης.
Στον χώρο του κυλικείου (“φουαγέ”) λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού, από το αρχείο του εκπαιδευτικού Χρήστου Κυμπαρίδη, ο οποίος με μεράκι έχει δημιουργήσει αυτή την υπέροχη συλλογή του Μακεδονικού Αγώνα.
Οι ηρωικοί νεκροί όλων των αγώνων του έθνους όταν τους λησμονούμε τότε μόνο πεθαίνουν.
Η ένωση αποστράτων αξιωματικών Κιλκίς, δεν τους ξεχνά και γι΄ αυτόν τον λόγο διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των, σαν και αυτή που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των Μακεδονομάχων, αλλά και σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε με τον εορτασμό συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την επική μάχη Κιλκίς – Λαχανά και την απελευθέρωση της πόλης την 21 Ιουνίου 1913.
Η προσέλευση των πολιτών υπήρξε αθρόα και έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς αυτούς που έχουν στο στόχαστρο την Μακεδονία μας, τιμώντας παραλλήλως τους αγωνιστές Μακεδονομάχους.
Ήταν μια εκδήλωση μνήμης σε αυτούς που αγωνίστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε ένα γεωγραφικό κομμάτι της Πατρίδας μας αποκομμένο από την υπόλοιπη απελευθερωθείσα Ελλάδα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον Τούρκο κατακτητή και τον αιμοσταγή Βούλγαρο, ο οποίος ήθελε να υλοποιήσει την ιδέα της Μεγάλης Βουλγαρίας, αυτής της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου.
Με ολιγοστό οπλισμό, αλλά με περίσσεια την δύναμη της ψυχής πολέμησαν για ελευθερία, χάραξαν τον δρόμο για την θετική έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων, στους οποίους ανέπτυξαν ενεργό δράση. Απετέλεσαν τα οργανωμένα τμήματα προσκόπων (όχι σαν τους σημερινούς) δηλαδή τις δυνάμεις καταδρομών της τότε εποχής, έχοντας τις εμπειρίες του ανορθόδοξου πολέμου, γνωρίζοντας της ιδιαιτερότητες των εδαφών της Μακεδονίας μας, αλλά και την τακτική Τούρκων και Βουλγάρων στο πεδίο της μάχης.
Η όλη εκδήλωση ήταν άρτια προετοιμασμένη και ενθουσίασε τους πολυάριθμους παρευρεθέντες.
Εκείνο που «έκλεψε την παράσταση» ήταν το σκηνικό, το οποίο στήθηκε, με την αναπαράσταση του Επισκόπου Γερμανού Καραβαγγέλη μητροπολίτου της Καστοριάς, να γράφει την συλλυπητήριο επιστολή, προς την σύζυγο του Παύλου Μελά, τον ρόλο του οποίου υποδύθηκε ο αρχιμανδρίτης πατήρ Επιφάνειος εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου, ο οποίος, με την χαρισματική του φωνή και μέσα σε ένα κατανυκτικό μοναστηριακό σκηνικό, διάβασε αυτή την επιστολή, συγκινώντας μας όλους.
Σημειώνεται, ότι ο επίσκοπος Γερμανός Καραβαγγέλης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, οργανώνοντας αντιανταρτικά με ντόπιους οπλαρχηγούς με συνέπεια να αναδειχθεί μία από τις σημαντικότερες μορφές των αγώνων εκείνων. Οι υπηρεσίες του τόσο προς το έθνος όσο και προς την ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξαν ανεκτίμητες.
Την εκδήλωση έκλεισαν η χορωδία της ενορίας του Αγίου Δημητρίου «Ο Αγιος Νέστωρ» με τον πολυτάλαντο και χαρισματικό μαέστρο Σάββα Ηλιάδη και χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς.
Είθε αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης να είναι μόνον η αρχή, να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες από την ένωση αποστράτων αξιωματικών νομού Κιλκίς σε συνεργασία με τον δήμο Κιλκίς και τον εμφορούμενο με καλλιτεχνικές ανησυχίες αντιδήμαρχο Δημήτριο Τσαντάκη.
Γνωστοί και άγνωστοι Μακεδονομάχοι, εμείς οι νεώτεροι, γηγενείς, πρόσφυγες και όσοι επιλέξαμε να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο, που γεννήθηκε ο μεγάλος στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος και ωσότου θα μας σκεπάσει κάποια στιγμή αυτό το αιματοβαμμένο χώμα της Μακεδονίας μας. Ως υποσχόμαστε ότι δεν θα σας ξεχάσουμε, δεν θα σας προδώσουμε, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν επίδοξο παλαιό ή νέο κατακτητή να υποδουλώσει ξανά αυτά τα άγια χώματα, τα οποία ποτίσατε με το αίμα σας και άνθισε η ελευθερία ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ.
Αιωνία σας η μνήμη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα