Σειρά εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες γιά την προώθηση της διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας
Από την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών ανακοινώθηκαν τα εξής:
Συμπληρώνονται φέτος 97 χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς μπήκε με τους τσέτες του στην Σαμψούντα (19 Μαΐου 1919) και έθεσε σε εφαρμογή την τελική φάση του σχεδίου του για την γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου. Το τέλος της αποτρόπαιης αυτής πράξης, με την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, είχε ως τραγικό απολογισμό 353.000 αθώα θύματα και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.
Αυτοί διωκόμενοι για να σωθούν εγκατέλειψαν ό,τι για τρεις χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν στον ιστορικό Πόντο και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Γεγονότα που δυστυχώς και σήμερα επαναλαμβάνονται με τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, από την εμπόλεμη Συρία και το Ιράκ με χιλιάδες αθώα θύματα και παρακολουθεί με αγωνία η διεθνής κοινότητα.
Την φετινή χρονιά επιστήμονες, δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε αντιπροσωπεία φορέων από όλο τον κόσμο και επιφανείς συμπατριώτες μας που έλκουν την καταγωγή τους από τον ιστορικό Πόντο, όπου έζησαν οι πρόγονοί τους από τον 8ο αιώνα π.Χ., έως τον 20ο αιώνα μ. Χ., σε συνεργασία με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, θεωρώντας ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διεπράχθη την περίοδο (1914 – 1923) από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές σε βάρος τους πρέπει να ενταθεί, διοργανώνουν για έβδομη φορά στις Βρυξέλλες, από τις 18 έως τις 21 Απριλίου 2016, εκδηλώσεις προώθησης της διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας.
Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από κοινού, σε συνεργασία και την αρωγή των Ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μαρίας Σπυράκη, Εύας Καΐλή και Σοφίας Σακοράφα και κορυφώνονται στις 19 και 20 Απριλίου, σε αίθουσες του κτιρίου Αλτιέρο Σπινέλλι του Ε.Κ. με συνέντευξη Τύπου και επιστημονική ημερίδα με την συμμετοχή Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων και Ασσυρίων επιστημόνων, με τα εξής θέματα:
– Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται.
– Το θέμα της προώθησης στο Ε.Κ. του αιτήματός μας για ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
– Το θέμα της τύχης των ελληνικών – χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία που συνεχίζουν να καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας τους. Ειδικότερα το θέμα της πρόσφατης (καλοκαίρι του 2013) μετατροπής από τις τουρκικές αρχές του βυζαντινού ναού του 13ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.
– Την επαναφορά της πρότασης, που έχουμε καταθέσει το 2014 υπόψη και του Προέδρου του Ε.Κ. κ. Σούλτς, για μεταφορά και τοποθέτηση στους χώρους της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, των εκατό και πλέον κειμηλίων της Μονής στον Πόντο, που φυλάσσονται σε ακατάλληλους χώρους, από τις Τουρκικές αρχές.
Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων εκδηλώσεων, έχει προγραμματιστεί επίσης για τις 19 Απριλίου, στις 12:30 π.μ., Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, στον ιερό ναό των Ταξιαρχών, με ομιλία του Δικηγόρου και αντιπροέδρου του ΠΑ.Σ.Π.Ε., έκδικο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπλολεως, κ. Χαράλαμπου Αποστολίδη.
Τις εισηγήσεις για την πολιτική που εφαρμόστηκε την περίοδο 1914–1923 από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές εις βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, για την δημιουργία του εθνικού κράτους της σημερινής Τουρκίας θα κάνουν οι καθηγητές ιστορίας του Α.Π.Θ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης και Σπύρος Σφέτας, ο Τούρκος ιστορικός Σαΐτ Τσετίνογλου, ο Ασσύριος διδάκτωρ Ισαάκ Μαρντέαν, ο Αρμένιος ακαδημαϊκός Τζόελ Κέτεκ και η μεταπτυχιακή θεολόγος στην θρησκειολογία, Κασσιανή Τανιμανίδου.
Την ημέρα της ημερίδας, θα λειτουργήσει έκθεση ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού της δημοσιογράφου Θωμαΐδος Κιζιρίδου.
Στο πλαίσιο της παρουσίας μας στο Ε.Κ. έχουμε ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών ομάδων, κομμάτων, επικεφαλείς σχετικών επιτροπών και ευρωβουλευτές για να τους ενημερώσουμε για τα παραπάνω θέματα.
Από όλους αυτούς ζητάμε να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, για να συμβιβαστεί με το ιστορικό τη παρελθόν και να προχωρήσει στην υιοθέτηση των αιτημάτων μας και στην επίλυσή τους.