Κοινωνία

Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Κιλκίς την Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, σύμφωνα με το Ν.2193/1994 (ΦΕΚ Α32/1994).

Οι εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 μέχρι και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Γενικός σημαιοστολισμός από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου 2021, των δημοσίων, περιφερειακών και δημοτικών καταστημάτων στο νομό Κιλκίς.

Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, περιφερειακών και δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 22ης Μαΐου 2021 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης στο νομό Κιλκίς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μνήμης που συνδιοργανώνει η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς με τον δήμο Κιλκίς για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» έχει ως εξής:

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ώρα 10:30 π.μ.

– Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Οθωμανικής κατοχής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, η είσοδος στον Ιερό Ναό επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας.

Ώρα 19:00 μ.μ.

    • Επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς μπροστά από το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού.
    • Eκφώνηση ομιλίας μνήμης από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου π.Γεώργιο Παντελίδη
    • Κατάθεση στεφάνων.
  • Σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο Βλάσιος Γ. Σκορδέλης

Γεννήθηκε στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) το έτος 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1898. Μετά την αποφοίτησή του […]

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]