Γενικά

Οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24η Μαΐου 2020, σύμφωνα με το Ν.2193/1994 (ΦΕΚ Α32/1994).

Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαϊου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) «Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
Ως εκ τούτου,

Κατά τη φετινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός από ώρα 08.00’ μέχρι τη δύση του ηλίου της 24ης Μαΐου 2020, των δημοσίων, περιφερειακών και δημοτικών καταστημάτων στο Νομό Κιλκίς.

Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, περιφερειακών και δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης Μαΐου 2020 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης στο νομό Κιλκίς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μνήμης που συνδιοργανώνει η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς με τον δήμο Κιλκίς για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει ως εξής:

Κυριακή 24 Μαΐου 2020 στις 7.30 το απόγευμα

Επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς μπροστά από το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού.
Κατάθεση στεφάνων
Σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στεφάνια θα καταθέσουν:
Οι βουλευτές του νομού, ο ανώτερος διοικητής φρουράς και διοικητής της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας «Πόντος», ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, ο δήμαρχος Κιλκίς, ο δήμαρχος Παιονίας, ο αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς, ο διοικητής πυροσβεστικής Κιλκίς, ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς και εκπρόσωπος της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς “Οι Αργοναύτες”, του αρχαιότερου πολιτιστικού σωματείου του νομού και της πόλης του Κιλκίς.

Στο πλαίσιο της τήρησης των υγειονομικών διατάξεων, στην εκδήλωση καλούνται να παραστούν:
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πολυανής & Κιλκισίου, οι βουλευτές του νομού, ο ανώτερος διοικητής φρουράς & διοικητής της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας “Πόντος”, ο δήμαρχος Κιλκίς, ο δήμαρχος Παιονίας, ο αστυνομικός διευθυντής, ο διοικητής της πυροσβεστικής, ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς, εκπρόσωπος της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς “Οι Αργοναύτες” και ένας εκπρόσωπος από κάθε πολιτιστικό σύλλογο του δήμου Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]