Γενικά

Οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου σε Κιλκίς και Πολύκαστρο

Ακόμη και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς ο λαός του Κιλκίς διατηρεί «ζωντανή» την μνήμη εκείνων, που «έγραψαν» το Έπος του ’40, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην μνήμη τους κατά τον προσήκοντα τρόπο.
Αυτό τουλάχιστον κατέδειξε η αθρόα προσέλευση πολιτών στις εορταστικές εκδηλώσεις γιά την 74η επέτειο του «Όχι», παρά τον άστατο καιρό και το γενικότερο κλίμα, το οποίο έχει δημιουργήσει η δυσμενέστατη γιά όλους τους τομείς της ζωής συγκυρία των τελευταίων χρόνων.
Μάλιστα, οι εκδηλώσεις χαρακτηρίσθηκαν και από την παντελή απουσία των πέραν των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, που είχαν αναχθεί σε …«κανόνα» τα προηγούμενα χρόνια, εξ αιτίας απαράδεκτων πολιτικών αντιπαραθέσεων με επαίσχυντη μικροκομματική εκμετάλλευση σημαντικών επετείων, και των οποίων η μερική εφαρμογή και φέτος στις παρελάσεις γιά την 28η Οκτωβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκάλεσε γενική δυσαρέσκεια και καθολική αποδοκιμασία.
Εν προκειμένω το Κιλκίς, ο λαός του Κιλκίς, έστειλε με την υποδειγματική στάση του το δικό του κατάλληλο μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνσιν: Δεν νοείται εορτασμός μεγάλης επετείου, από εκείνες που ενώνουν τους Ελληνες, με …προστατευτικά κιγκλιδώματα, και αστυνόμευση, που παραπέμπει σε …άλλα καθεστώτα ή, έστω, άλλες εποχές.
Ο εορτασμός ξεκίνησε τον εωθινό και την επίσημη έπαρση της σημαίας στην λέσχη αξιωματικών φρουράς Κιλκίς.
Ακολούθως τελέσθηκε δοξολογία στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς χοροστατήσαντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κκ Εμμανουήλ.
Στον ίδιο χώρο εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε τελετή στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά από το δημαρχείο, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων τήρηση σιγής ενός λεπτού, και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μεγάλη παρέλαση τμημάτων κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων, μαθητιώσσας νεολαίας και στρατού στον χώρο προ της λέσχης αξιωματικών φρουράς Κιλκίς.
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εξεπροσώπησε ο γενικός γραμματέας μέσων ενημέρωσης Στέφανος Αναγνώστου, ενώ αυτές πλαισιώθηκαν από τα τμήματα απόδοσης τιμών και ουλαμού παρέλασης της 71 Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος», που θαυμάσθηκαν γιά άλλη μία φορά γιά την άψογη εμφάνισή τους, προσδίδοντας το «ξεχωριστό χρώμα» στην ημέρα, και από την αξιόλογη φιλαρμονική του δήμου Κιλκίς, που ανταποκρίνεται πλέον σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά στην κάλυψη σημαντικών εκδηλώσεων.

28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ
Λαμπρός και στον δήμο Παιονίας ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ

Με λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό εορτάσθηκε η 74η εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940 στον δήμο Παιονίας. Πλήθος κόσμου προσήλθε στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής με αποκορύφωμα μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο Πολύκαστρο.
Σύσσωμη η θρησκευτική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου τίμησαν την μεγάλη επέτειο.
Στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γουμενίσσης, Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως κκ Δημήτριος ενώ ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ 1
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Ελευθερίας Πολυκάστρου, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στην στρατιωτική και μαθητική παρέλαση πλήθος κόσμου τίμησε και καταχειροκρότησε τους μαθητές και το στρατιωτικό τμήμα.
Με την στήριξη και έντονη συμμετοχή των δημοτών της Παιονίας διεξήχθησαν οι εκδηλώσεις μνήμης και οι μαθητικές παρελάσεις σε Αξιούπολη, Γουμένισσα και Εύρωπο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα