Οι επετειακές εκδηλώσεις των εκατό χρόνων της λήξης του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου στο νομό
Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων και με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επισήμων από συμμαχικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν σε Δοϊράνη και Πολύκαστρο εκδηλώσεις γιά την εκατοστή επέτειο της λήξης του, στον νομό Κιλκίς.
Τα στρατιωτικά κοιμητήρια του Ηνωμένου Βασιλείου σε Κρηστώνη,Πολύκαστρο και Δοιράνη, καθώς και το μνημείο της Νίκης στο ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο επισκέφθηκε ο δούκας του Κεντ Εδουάρδος, συνοδευόμενος από την πρέσβειρα της Βρετανίας στην Ελλάδα Καίητ Σμιθ.
Το πρωί της Κυριακής 30.9.18πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή στο διασυμμαχικό μνημείο Πολυκάστρου παρουσία αντιπροσωπειών σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο από τις αρχές της Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Σερβίας, γιά πρώτη φορά Ρωσίας και Ελλάδας, προεξάρχουσας της πολυάριθμης σερβικής αποστολής, της οποίας ηγήθηκε ο υφυπουργός εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης Νέγκοβαν Στάνκοβιτς συνοδευόμενος από την γενική πρόξενο Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου από τις αντίστοιχες χώρες κυρίως απογόνων συγγενών θυμάτων της εμπόλεμης περιόδου, με εξαίρεση, δυστυχώς, εκπροσώπου από πλευράς …ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ομιλητές, τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και οι εκπρόσωποι των ξένων αντιπροσωπειών αναφέρθηκαν στα δεινά του μεγάλου πολέμου και στον ηρωισμό και στη θυσία των πεσόντων οπλιτών και αξιωματικών.
Με τον Έλληνα εκπρόσωπο της ένωσης συμμάχων πολεμιστών του Μακεδονικού Μετώπου να κάνει αναφορά στον χαιρετισμό του «γιά την αναγκαιότητα να τεθούν στο περιθώριο της Ιστορίας οι έριδες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να αντιμετωπισθούν οι σημερινές προκλήσεις γιά τα ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν άλλο χαρακτήρα, όπως τον θρησκευτικό, αλλά και να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι γιά την μετατροπή της Ενωμένης Ευρώπης από ένωση εθνών σε ένωση πολιτών», και τον δήμαρχο Παιονιάς Χρήστο Γκουντενούδη να ασκεί δριμεία κριτική γιά το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ»
«…Γιά μιάν ακόμη φορά θα δηλώσουμε ενώπιον όλων υμών ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα δίκαια μας.
Θα μας βρουν απέναντι όσοι ελαφρά τη καρδία προσπαθήσουν να συμψηφίσουν την Ιστορία μας με μικροπολιτικές διευθετήσεις ώστε να κάνουν αντικείμενο συναλλαγής την Ιστορία μας.
Το όνομα της Μακεδονίας για μας δεν είναι μια υπόθεση της στιγμής.
Είναι η ίδια η ψυχή και η υπόσταση μας.
Αυτά εδώ τα χώματα είναι ιερά και είναι ελληνικά.
Όπως ελληνική είναι και η γλώσσα και η εθνικότητα των μακεδόνων Ελλήνων.
Καμμία άλλη χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την Ιστορία μας και τα σύμβολα του Έθνους μας για να αυτοπροσδιορισθεί.
Εμείς είμαστε πάντοτε ταγμένοι στις αξίες της καλής γειτονίας, τις φιλίας των λαών και των δεσμών με τα άλλα κράτη.
Όμως στο βωμό αυτό δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα ξεπούλημα.
Θα αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας μας και θα υπερασπισθούμε παντοιοτρόπως την συνέχεια του Έθνους μας αλλά και την αυτονόητη εν τέλει ιστορική πραγματικότητα.
Στις δύσκολες στιγμές που περνά η Πατρίδα μας, οφείλουμε όλοι μας να κρατάμε ψηλά το φρόνημα μας και να είμαστε ο ένας πλάι στον άλλον.
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των συμμαχικών χωρών, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Σερβίας, Ρωσίας και Ελλάδας.
Ακολούθησε δεξίωση στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Πολυκάστρου, στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δούκας του Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου , Εδουάρδος και επικεφαλής της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων και η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Καίητ Σμιθ.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο δούκας του Κεντ επισκέφθηκε και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Νίκης στην περιοχή της Δοϊράνης, ενώ επισκέφθηκε νωρίτερα και τα στρατιωτικά κοιμητήρια Κρηστώνης και Πολυκάστρου των δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή, στα οποία ετάφησαν βρετανοί στρατιώτες του Α’Παγκοσμίου Πολέμου.
Ακολούθως, ο δούκας του Κεντ συμμετέσσχε και στις εκδηλώσεις μνήμης στο ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο πεσόντων στρατιωτών του Α’ΠΠ, στην Δοϊράνη.