«Εκατό χρόνια Μεταμόρφωση νομού Κιλκίς, 1921-2021»: Ένα σύγγραμμα τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος
«Εκατό χρόνια Μεταμόρφωση νομού Κιλκίς, 1921-2021» είναι ο τίτλος του νέου «κρίκου», που πριν λίγο καιρό προστέθηκε στην «αλυσίδα» των συγγραμμάτων εκείνων, τα οποία αναφέρονται σε τόπους, τους ανθρώπους τους, την ζωή σ΄αυτούς και όλα τα γνωρίσματα της ιστορίας και της καθημερινότητάς του.
Συγγραφείς οι εκπαιδευτικοί Δημήτριος Γ. Αβραμίδης και ο Δημήτριος Ν. Σιδηρόπουλος, ύστερα από έρευνα πέντε και πλέον ετών σε πλήθος «πηγών» πληροφόρησης, από τις οποίες προέκυψαν ουκ ολίγα στοιχεία για τις «ρίζες» των κατοίκων της Μεταμόρφωσης εκεί στον Πόντο και τον Καύκασο, την μαρτυρική πορεία τους στην προσφυγιά, μετά τον ξεριζωμό, και τα «πέτρινα» χρόνια από την εγκατάσταση στο χωριό έως την ορθοπόδησή τους.
Επίσης παραιτίθενται «εικόνες», μαρτυρίες πληροφορίες για την ζωή και πορεία στην Μεταμόρφωση αμέσως μετά την φοβερή δεκαετία του ΄40 και έως τις ημέρες μας.
Γίνονται δε αναφορές σε όλους τους τομείς δραστηριότητας στο χωριό, όπως ασχολίες κατοίκων, εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός (με έμφαση στο ποδόσφαιρο), γιορτές, ήθη και έθιμα. Επίσης, στις δραστηριότητες Μεταμορφωσιωτών μεταναστών, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών.
Το πόνημα αποκτά ιδιαιτερότητα, από την στιγμή που συνδέει την πορεία της Μεταμόρφωσης με την συνολική πορεία του Ελληνισμού, κυρίως δε με τα γεγονότα, που «σημάδεψαν» την τύχη του προσφυγικού Ελληνισμού, με παράθεση σημαντικών μαρτυριών ιδίως για τον Ελληνισμό του Καυκάσου, κύριου τόπου προέλευσης των Μεταμορφωσιωτών.
Σημειώνεται μάλιστα, ότι τα ανωτέρω κεφάλαια καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο μέρος των περιεχομένων του συγγράμματος, καθιστώντας το ενδιαφέρον όχι μόνο για τους μελετητές της ζωής του κάθε τόπου, είτε καταγομένων από αυτόν είτε όχι, αλλά και σε ιστορικούς ερευνητές όσον αφορά στα αίτια και τις αιτίες γεγονότων, που κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην ιστορία μας των τελευταίων δύο αιώνων.
Άλλωστε, όλες οι συγγραφικές «πηγές» για όλα τα θέματα κατονομάζονται, έτσι που ο αναγνώστης του συγγράμματος για την Μεταμόρφωση να μπορεί να καταφεύγει σε οποιανδήποτε, εάν επιθυμεί περισσότερο άμεση συνδυασμένη ενημέρωση.
Αξιωσημείωτο και το κεφάλαιο εκείνο του συγγράμματος, στο οποίο παρατίθενται ονοματεπώνυμα και τόποι προσέλευσης Μεταμορφωσιωτών αλλά και κατοίκων άλλων περιοχών με τους ίδιους τόπους προέλευσης.
Οι συγγραφείς δεν προσεγγίζουν τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα μόνο με την απλή παράθεση και καταγραφή αλλά και με κριτική «ματιά», ιδίως για εκείνα που απέβησαν αρνητικώς μοιραία, τόσο σε γενικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Όλα αυτά συνθέτουν το αντικείμενο ενός πονήματος, το οποίο, δεν προορίζεται μόνο για τους καταγομένους από τον συγκεκριμένο τόπο αλλά και για όλους εκείνους, στα ενδιαφέροντα των οποίων συμπεριλαμβάνεται η δια της μελέτης γνώση στοιχείων κάθε τόπου.
Μια συγγραφική δημιουργία, η οποία, αν μη τι άλλο, δεν είναι από εκείνες που κάποιος μπορεί «να περάσει στο ντούκου».