Πολιτική

Σισμανίδης: «Έκαναν την αυτοδιοίκηση θεραπαινίδα της Πολιτείας»

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κεντρικής διοικήσεως εξαπέλυσε δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 31.8.15.

Στρέφοντας τα «πυρά» του εναντίον όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, κ. Σισμανίδης επέκρινε την από πλευράς Πολιτείας τακτική του συγκεντρωτισμού με ταυτόχρονο πλήρη παραγκωνισμό της αυτοδιοίκησης, ιδίως δε της τοπικής, διά του σχεδόν πλήρους αποκλεισμού της από τις «πηγές» χρηματοδότησης, που έχει καταστήσει …«όνειρο θερινής νυκτός» την οικονομική αυτοτέλειά της, που θα της εξασφάλιζε την απρόσκοπτη λειτουργία ακόμη και σε καιρούς κρίσης.

«Έχουν μετατρέψει την τοπική αυτοδιοίκηση σε θεραπαινίδα της Πολιτείας» τόνισε οργισμένα ο κ. Σισμανίδης, απαντώντας σε προ ημερησίας διατάξεως ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων αλλά και κατά το δεκάλεπτο των πολιτών, σχετικές με τρέχοντα και χρόνια ζητήματα του δήμου.

Τα «σημεία τριβής» ήταν το «κόκκινο φως» στις προσλήψεις προσωπικού γιά λειτουργικές ανάγκες υπηρεσιών με έργο ανταποδοτικού χαρακτήρα, παρ’ όλο που, όπως τόνισε ο δήμαρχος Κιλκίς, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός ή απαγόρευση από πλευράς ΕΕ γιά τέτοιου είδους προσλήψεις, το «φόρτωμα» του μεταναστευτικού στις «πλάτες» της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς την παραμικρή σχετική χρηματοδότηση, και το «πάγωμα» των κονδυλίων γιά ημιτελή έργα υποδομής ζωτικής σημασίας γιά τον τόπο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις βαρύτατες αιτιάσεις του κ. Σισμανίδη δεν διατυπώθηκε κανένας αντίλογος από πλευράς παρόντων συμβούλων της μειοψηφίας, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο ουσιαστικώς δεν διαφώνησε με αυτές, σε μιάν επιβεβαίωση του κλίματος που επικρατεί πανελλαδικώς στην τοπική αυτοδιοίκηση γιά την στάση της κεντρικής διοίκησης απέναντί της.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, όπως είπε ο κ. Σισμανίδης ο δήμος θα προχωρεί, όσον αφορά στα όποια έργα, σε επιλογές που θα μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικώς και μόνον από τα δημοτικά έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αξιοποίηση κονδυλίου 411.000 ευρώ προερχομένου από τα δημοτικά έσοδα γιά την ολοκλήρωση ημιτελών έργων υποδομής στο δημοτικό αθλητικό κέντρο Κιλκίς.

Το ανωτέρο κονδύλιο συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Κιλκίς γιά το 2016, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφίαν από το δημοτικό συμβούλιο (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).

 

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα