Γενικά

Εκτεθειμένοι στη βροχή χιλιάδες μετανάστες εξακολουθούν να στοιβιάζονται στην Ειδομένη

Το τελευταίο διήμερο από τη γραμμή των ελληνοσκοπιανών συνόρων εκτιμάται ότι πέρασαν 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ όλο το βράδυ χθες στην περιοχή έβρεχε καταρρακτωδώς.

Aποτέλεσμα να δημιουργηθούν και πάλι εντάσεις και διαπληκτισμοί μεταξύ των προσφύγων και των αρχών.

Στη δημιουργία καταυλισμών σε διάφορα σημεία του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης-Ειδομένης προχωρά η υπηρεσιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την “Γαία” ΟΣΕ.

Θα διαθέσει σε πρώτη φάση έκταση 3 στρεμμάτων στην Ειδομένη και έκταση περίπου 10 στρεμμάτων στη Νέα Αγχίαλο Θεσσαλονίκης.

Η έκταση βρίσκεται εκτός κατοικημένης περιοχής, στον παλιό σταθμό της Αγχιάλου απέναντι από την βιομηχανική περιοχή της Σίνδου.

Ευτυχώς που ήρθε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπάρχει πια συντονισμός, δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι ένας αγρότης της περιοχής παραχώρησε χωράφι του έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.

Και στις δύο εκτάσεις γίνονται εργασίες διαμόρφωσης προκειμένου να στηθούν μεγάλες σκηνές των 140 ατόμων, τις οποίες θα της προμηθεύσει ο ΟΗΕ.

Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα εξετάζουν τα Σκόπια

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην κατασκευή φράχτη στα νότια σύνορά τους προκειμένου να ελέγχουν την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από τον νότο, εξετάζουν τα Σκόπια.

Κι όμως, σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, αποκάλυψε πως εξετάζεται το σενάριο να τοποθετηθεί ένας ουγγρικού στυλ συνοριακός φράκτης,

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό Figyelo, ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ θα χρειασθεί πιθανόν «κάποιου είδους φυσική άμυνα», αν και αυτό δεν θα ήταν μακροπρόθεσμη λύση.

«Όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που η Ευρώπη μας ζητάει να κάνουμε, θα το χρειασθούμε κι αυτό. Είτε στρατιώτες είτε έναν φράκτη ή έναν συνδυασμό των δύο», υπογράμμισε, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι η ΠΓΔΜ κάνει ό,τι μπορεί για να καταγράψει όλους τους μετανάστες.

Δυτικοευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανίαέχουν επικρίνει τη συνεχιζόμενη κατασκευή από την Ουγγαρία ενός φράκτη μήκους 175 χλμ. και ύψους 3,5 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία ώστε οι μετανάστες να περνούν από διαβάσεις όπου μπορούν να καταγράφονται.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Μεγαλεία»… ο πρόεδρος!

Παρούσα στον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣΚ… η αχρείαστη συστάσεων Βούλα Πατουλίδου! Παρών… ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίος! […]