Πολιτική

Ειδομένη: Καμμία κίνηση εκκένωσης ενώ έφτασαν επτά κλινάμαξες

Γιά αντιφατικη στάση στο θέμα της εκκένωσης της Ειδομένης από τους 15.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή κατηγόρησε τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, μιλώντας στο ράδιο-«Μαχητής» ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

Και τούτο διότι όπως τόνισε την ίδια στιγμή που τον διαβεβαιώνουν γιά την προοπτική εκκένωσης της Ειδομένης, την ίδια στιγμή ξενίζουν με την απόφασή τους γιά την μεταφορά κλιναμαξών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, όπως προκύπτει και από την σχετική αναφορά του διευθύνοντα συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανασίου Σχίζα.

Σύμφωνα με αυτήν ο ΟΣΕ «επιστρατεύει» γιά την εξυπηρέτηση αναγκών στέγασης των προσφύγων στην Ειδομένη έξι κλινάμαξες σαράντα κλινών η κάθε μία με προοπτική μάλιστα να αυξηθούν μεταφέροντας συνολικώς 20 βαγόνια στην περιοχή.

«Δυστυχώς», τόνισε ο κ. Γκουντενούδης «τέτοιου είδους πρακτικές δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος καθώς παγιώνουν καταστάσεις εξόχως επιβαρυντικές γιά την περιοχή του δημου Παιονίας, στα όρια του οποίου έχουν εγκλωβιστεί επί της ουσίας το 50% των προσφύγων και μεταναστών που υπάρχουν ετούτη την περίοδο στην χώρα μας».

Η ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως επεσήμανε, επιτάσσει να υλοποιηθεί η διαβεβαίωση γιά την εκκένωση της Ειδομένης και την ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των καταυλισμών σε Νέα Καβάλα και Χέρσο με την διασπορά των εκεί εγκατεστημενων σε άλλες περιοχές της χώρας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει όπως υπογράμμισε «έλλειμα συντονισμού αλλά και απροθυμίας συναδέλφων μου δημοτικών αρχόντων».

Η προοπτική παγίωσης της υπάρχουσας κατάστασης είναι πρακτικώς αδύνατον να γίνει ανεκτή γιά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και προβλήματα θα προκαλέσουν στην τοπική κοινωνία και πρακτικώς είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν από τον δήμο, που μόνο στον τομέα της καθαριότητας επιβαρύνεται με πάνω από 10.000 ευρώ λόγω της αυξήσεως του όγκου των απορριμμάτων που προωθεί γιά υγειονομική ταφή.

«Η εντολή που μας έχει δοθεί από τους δημότες μας είναι να υπηρετούμε πρωτίστως τις δικές τους ανάγκες, και αν κάτι τέτοιο αμφισβητηθεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επαναπροσδιορίσουμε την συναινετική στάση που τηρούμε ως δήμος, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και αναζητούν στην Ευρώπη μία καλύτερη προοπτική».

«Ήλθαν» στην Ειδομένη επτά κλινάμαξες

Αφίχθησαν λίγο μετά το μεσημέρι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης επτά κλινάμαξες με σκοπό την προσωρινή «στέγαση» προσφύγων και μεταναστών.

Η καθεμία έχει χωρητικότητα σαράντα κλινών κάτι που σημαίνει ότι σ’ αυτές θα «φιλοξενηθούν» 280 άτομα.
Η άφιξη έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτό ανέκυψε λίγο μετά, όταν ανακοινώθηκε στους πρόσφυγες-μετανάστες από υπαλλήλους της «ΤραινΟΣΕ» ο λόγος της ελεύσεως των κλιναμαξών, καθώς αρχικώς αυτοί αντιμετώπισαν με καχυποψία την παρουσία τους, πιστεύοντας ότι επρόκειτο να μεταφέρουν στην Αθήνα όσους εισέρχονταν σ’ αυτές.

Ετσι, οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι απευθύνθηκαν στους αστυνομικούς, που παρενέβησαν και έδωσαν τις κατάλληλες εξηγήσεις, οπότε οι πρόσφυγες-μετανάστες επείσθηκαν και εγκαταστάθηκαν στις κλινάμαξες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ξεσήκωσε»

Χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι» ήταν αυτό, που, πρώτο μεταξύ πολλών, «άνοιξε» τον «κύκλο» των πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων της […]

«Φέτος είναι… η ώρα της»

«Ρεύμα», και μάλιστα ισχυρό, η Νατάσα Σωτηριάδου είχε και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Η διαφορά με τις φετινές έγκειται στο […]