Εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό πολιτισμού η έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου στο Κιλκίς»
Μία σημαντική έκθεση με πολλαπλές αναγνώσεις της Ιστορίας, με την οποία αναδεικνύεται η παράμετρος των αρχαιολογικών ανασκαφών στον σημερινό νομό Κιλκίς κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, θα λειτουργεί στο αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς.
Η έκθεση, με τον «εύγλωττο» τίτλο «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου – Από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών», με την οποία η εφορεία αρχαιοτήτων νομού Κιλκίς συμμετέχει στον εορτασμό της εκατονταετηρίδος της λήξης του ΑΠΠ, εγκαινιάσθηκε συμβολικώς στις 11 το πρωί της Κυριακής 11ης Νοεμβρίου 2018, δηλαδή ακριβώς την ημέρα και ώρα κατάπαυσης του πυρός και λήξης του Μεγάλου Πολέμου.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο υφυπουργός πολιτισμού Κώστας Στρατής.
«Ανάδειξη των ανασκαφών»
Όσον αφορά στον σκοπό της έκθεσης από την εφορεία αρχαιοτήτων νομού Κιλκίς ανακοινώθηκαν, ότι αυτός έχει να κάνει με την ανάδειξη της αρχαιολογικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή του νομού κατά την διάρκεια του Α ΠΠ, σε τεχνητούς γηλόφοους, καθώς από αυτήν ήλθαν στο φως σπουδαία στοιχεία της αρχαιότητας, κάτι που επισημάνθηκε και κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων.
Την τελετή πλαισίωσαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Τσίμα και ο ηθοποιός Νίκος Μαραγκόπουλος ανέγνωσαν αποσπάσματα λογοτεχνικών διηγημάτων γιά τον Α ΠΠ, με αποκορύφωμα κάποια συγκλονιστικά κείμενα από το αριστουργηματικό βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη «Η Ζωή εν Τάφω».
Ακόμη από την θεατρική ομάδα του 2ου λυκείου Κιλκίς, με την υποστήριξη της «Τέχνης» και από ηχογραφικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων
Η έκθεση σχεδιάσθηκε από την εταιρία υπηρεσιών πολιτισμού «Polyptychon» και βασίζεται στην αρθρωτή σχεδίαση, την εύκολη μεταφορά και την χρήση υλικών απολυτως φιλικών προς το περιβάλλον.
Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός τόνισε τον αντιπολεμικό χαρακτήρα της έκθεσης μέσα από τη σύνδεσή της με τη «Ζωή εν τάφω» του Στρατή Μυριβήλη.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή «έρχεται να φωτίσει» πολλαπλώς την περιοχή του νομού Κιλκίς.
Από τη μια, αναδεικνύει το αρχαίο παρελθόν της και τον αρχαιολογικό της πλούτο. Από την άλλη, μας θυμίζει τη νεότερη ιστορία της και την ιδιαιτερότητά της στα νεότερα χρόνια ως πύλη μεταξύ Αιγαίου και Βαλκανικής ενδοχώρας. Ως κομβικό σημείο μετακινήσεων ανθρώπων και αγαθών μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
Ο κ. Στρατής αναφέρθηκε και στους εθνικισμούς και τη μισαλλοδοξία «που μοιάζουν να κυριεύουν την Ευρώπη μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, θυμίζοντας έντονα την εποχή του Μεσοπολέμου μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, την εποχή που γέννησε τον φασισμό και τον ναζισμό, για να οδηγήσει στον ακόμα πιο καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Είναι κρίσιμος λοιπόν ο τρόπος που διαβάζουμε το παρελθόν. Ο τρόπος που συνδέουμε την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά με τη συγκρότηση των ταυτοτήτων μας και την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε για το μέλλον.
Αυτά μας βάζει να σκεφτούμε η έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου» που εγκαινιάζουμε σήμερα. Μια έκθεση που μας καλεί σε πολλαπλές ανοιχτές αναγνώσεις της ιστορίας και του πολιτισμού μας», υπογράμμισε ο κ. Στρατής.
Κλείνοντας, ο κ. Στρατής επισήμανε τη μέριμνα του υπουργείου για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου του Κιλκίς ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο μουσείο, του οποίου έχουν μπει στέρεες βάσεις με την έγκριση όλων των σχετικών μελετών από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο.