Εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες από το χθές μιας άλλης εποχής»
Η μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εικόνες από το χθές μιας άλλης εποχής» από την «Κιβωτό» σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Γουμένισσας «Οι Παίονες» άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό…εικόνες από το χθές μιας άλλης εποχής… μέσα από τα μάτια του επισκέπτη οι μνήμες ξυπνούν…φωτογραφικά ντοκουμέντα που περικλείουν μέσα τους ένα λιθαράκι από την ιστορία μας…
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Αθανάσιος Τζούρτζος, ο πρόερος της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας κ. Αθανάσιος Τραχανίδης, η συμπολίτης μας και αρχηγός της εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ κ. Εβίνα Μάλτση και ο φωτογράφος κ. Γεώργιος Γκότας που με τον φακό του εδώ και μισό αιώνα έχει αποθανατίσει πρόσωπα, τοπία και σημαντικά γεγονότα της Γουμένισσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους δημοτικές και τοπικές αρχές του τόπου μας, σύλλογοι και φορείς της περιοχής μας, μέλη και φίλοι του συλλόγου και πλήθος κόσμου.
Το διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί θερμά όλους εκείνους που βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η τόσο όμορφη εκθεση, που θα είναι ένα στολίδι για την πόλη μας και ιδιαίτερα τον κ. Γεώργιο Πέτκο ο οποίος ήταν η ψυχή της όλης προσπάθειας.
Η έκθεση είναι μόνιμη και έχει ενταχθεί στα 42α Θεοτόκεια, η οποία στεγάζεται στο πολιτιστικό κέντρο Γουμένισσας και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Παιονίας.
Ιστορία ενός αιώνα της Γουμένισσας μέσα από φωτογραφίες
Σαν μια ασπρόμαυρη ταινία ξετυλίγεται η ιστορία της Γουμένισσας, σε έκθεση φωτογραφίας, στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και περιλαμβάνει αρχεία από το 1900.
Πρόκειται για 400 φωτογραφίες από το αρχείο του Γιώργου Πέτκου, κατοίκου της περιοχής και συλλέκτη, ο οποίος έχει ψηφιοποιήσει συνολικά 20.000 φωτογραφίες με θέμα την Γουμένισσα.
«Περίπου 250 ντόπιες οικογένειες, τα τελευταία έξι χρόνια, μου εμπιστεύτηκαν φωτογραφίες συγγενών τους, προκειμένου να διασωθεί η ιστορία του τόπου μας. Θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορία και την παράδοση της Γουμένισσας. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι το 1900 αριθμούσε 8.000 κατοίκους και τώρα έχει 3.500 και έχει βάλει και αυτή το “λιθαράκι” της στην ιστορία της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται εξάλλου και στα φωτογραφικά ντοκουμέντα»» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτκος, ο οποίος έχει δημιουργήσει και λειτουργεί την «Κιβωτό της Γούμενισσας» ένα μουσείο που αποτελεί τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Παίονες».