Πολιτισμός

Εγκαινιάσθηκε η λειτουργία της πρώην «Αυστροελληνικής» καπναποθήκης

Η πόλη του Κιλκίς μπορεί να καυχάται πλέον για το νέo υπερσύγχρονο και λειτουργικό πολιτιστικό χώροΙΣΧΝΟΠΟΥΛΟΣ της. Πρόκειται για το ανακαινισμένο κτίριο της καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής» στην οδό Ν. Παναγιώτου 50, που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 17.6.14 με την προσήκουσα λαμπρότητα, παρουσία σύσσωμης της δημοτικής αρχής Κιλκίς, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και δεκάδων εκατοντάδων Κιλκισιωτών. Όλοι ανεξαιρέτως εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το νέο κτίριο-«κόσμημα» της πόλης που στέκεται και πάλι όρθιο μετά από πολλές δεκαετίες και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τους όμορφους χώρους του, που εφεξής θα φιλοξενούν πολιτιστικές δραστηριότητες, εκθέσεις, κτλ.
Μετά την κοπή της ταινία των εγκαινίων ακολούθησε η είσοδος και περιήγηση των προσκεκλημένων στους χώρους του κτιρίου, σε ισόγειο και όροφο-, όπου την τρέχουσα εβδομάδα θα φιλοξενούνται η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση “Η ιστορία του καπνού στο Κιλκίς”, με πολλά και παλαιά καπνικά αντικείμενα από την ιδιωτική συλλογή του Κιλκισιώτη καλλιτέχνη Χάρη Ισχνόπουλου, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας, κοσμήματος, κεραμικής, παιδικής ζωγραφικής και ζωγραφικής ενηλίκων από τον πολιτιστικό σύλλογο “Ιριδα” (πρώην καλλιτεχνικά τμήματα ΟΠΟΝΓΑ δήμου Κιλκίς) την προσεχή Κυριακή 22.6.14.
Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την τέλεση του αγιασμού από τον αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Διογένη Λαζαρίδη και ολοκληρώθηκαν με μια ξεχωριστή συναυλία στο προαύλιο της καπναποθήκης, από την ομάδα κρουστών “άϊΝΤΟΣ”, η οποία έδωσε το δικό της στίγμα στην ξεχωριστή αυτή ημέρα, με ελληνικά παραδοσιακά, αγαπημένα τραγούδια.

ΑΥΣΤΡΟΕΛΛΗΝΙΚΗΤο έργο
Η καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής» είχε παραχωρηθεί στον δήμο Κιλκί το 1996 γιά χρήση 99 ετών επί δημαρχίας Αμανατίδη.
Το έργο “Ανακαίνιση και επανάχρηση καπναποθήκης «Αυστροελληνικής» στην πόλη του Κιλκίς” ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική Δ. Τερζίδη. Με την ανάληψη των καθηκόντων της το 2011 η νέα υπό τον Ε.Μπαλάσκα, προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις του φακέλλου του έργου, μέσα από την επικαιροποίηση της αρχιτεκτονικής, στατικής και Η.Μ. Μελέτης.
Ακολούθως, κατέθεσε πρόταση για ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 (ΕΣΠΑ).
Το έργο κρίνεται ώριμο από την διαχειριστική αρχή της αποκεντρωμένης περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου, εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» (ΕΣΠΑ).
Στις 15/12/11 υπογράφεται η σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1.449.663,78 ευρώ με ΦΠΑ.
Το κτίριο περατώθηκε τον Απρίλιο του 2013. Επιβλέποντες μηχανικοί ήταν οι αρχιτέκτων μηχανικός Θεόδωρος Κυρλής, μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Ανδρεάδης, πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Κοσμάνης.
Προϊσταμένη διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών η πολιτική μηχανικός Κυριακή Στράντζαλη και αντιδήμαρχος τεχνικών έργων ο Δημήτρης ΤσαντάκηςΑΥΣΤΡΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Ιστορικά στοιχεία
Η καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής» συγκαταλέγεται στα πρώτα βιομηχανικά κτίσματα της πόλης του Κιλκίς. Κατασκευάστηκε το 1920, ενώ ήταν γνωστή και ως WICKS από το όνομα του Γερμανού αρχιτέκτονα που την είχε σχεδιάσει. Ανήκε στον Θεσσαλονικιό Εβραίο Δαυιδ Φαρατζή που είχε κτίσει πολλές καπναποθήκες και τις ενοικίαζε όλες στην «Αυστροελληνική». Η «Αυστροελληνική Εταιρεία Καπνού» Α.Ε. ήταν από τους μεγαλύτερους καπνεμπορικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε με εργατικό δυναμικό από την πόλη του Κιλκίς, απασχολώντας περίπου εκατό εργάτες, υπό την διεύθυνση του καπνομεσίτη Κωνσταντίνου Ζιώγα. Ο χώρος της αποθήκης τις πρώτες μέρες του πολέμου, λειτούργησε ως καταφύγιο. Επίσης εδώ φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες από τον νομό Σερρών όταν οι Γερμανοί παρέδωσαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής στους Βουλγάρους. Η λειτουργία του διακόπηκε μετά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα