Πολιτική

Εγκαινιάσθηκε η λειτουργία της Γ΄πτέρυγας από τον Ε.Βενιζέλο και πλήθους αστυνομικών


Σε εορταστική ατμόσφαιρα και παρουσία εκπροσώπων του συνόλου των τοπικών αρχών και πλήθους αστυνομικών που συνόδευαν τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως και υπουργό εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο,ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον υφυπουργό παιδείας και θρησκευμάτων Γιώργο Γεωργαντά, η λειτουργία της τρίτης πτέρυγας του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς, εγκαινιάσθηκε και επισήμως την Παρασκευή 21.11.14.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από την αίθουσα τελετών της νεόδμητης πτέρυγας, όπου απηύθυναν χαιρετισμούς ο διοικητής του τομέα υγείας Κιλκίς Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, ο κ. Γεωργαντάς και ο κ. Βενιζέλος, τους οποίους προσφώνησε η διευθύνουσα της πτέρυγας Αναστασία Χαματίδου.

ΑΝΘΡΑΚΙΔΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ«Σάρκα και οστά»
«Είναι σημαντική ημέρα γιά το Κιλκίς, καθώς σήμερα παίρνει σάρκα και οστά το όνειρο …δεκαετιών της λειτουργίας της τρίτης πτέρυγας» τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Ανθρακίδης, ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στο χρονικό της ανέγερσης και της ιστορικής πορείας του νοσοκομείου Κιλκίς, γιά το οποίο δήλωσε ότι «στέκει σήμερα όρθιο» χάρη «στις υπεράνθρωπες προσπάθειες συσσώμου του προσωπικού του, που δίνει και την ψυχή του γιά την κάλυψη των όποιων κενών της παρούσας δυσμενούς συγκυρίας».
Επίσης, υπενθύμισε την περίοπτη θέση την οποία καταλαμβάνει το ΓΝΚ στην κατάσταση αξιολόγησης των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, απονέμοντας και γι’ αυτό εύσημα στο προσωπικό. Ο κ. Ανθρακίδης ανέφερε, ότι στην νέα πτέρυγα λειτουργούν τα χειρουργεία, η μονάδα νεφρού και το τμήμα αιμοδοσίας, ενώ αναμένεται να εγκατασταθούν μονάδα εντατικής θεραπείας και άλλα «νευραλγικά» τμήματα.
Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Γεωργαντά και τον πρώην υπουργό υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, γιά την συμβολή τους στην επανένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όταν υφίστατο ο κίνδυνος ματαίωσής του εξ αιτίας συνεχών καθυστερήσεων, καθώς και στον κ. Γρηγοράκο, γιά τις αποτελεσματικές κινήσεις του όσον αφορά στην κάλυψη κενών ιατρικού προσωπικού με επακόλουθο την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του ΓΝΚ.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ«Δεν θα κλείσουν»
Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος τόνισε ότι με την παράδοση της τρίτης πτέρυγας στους πολίτες γιά την ιατρική φροντίδα τους υλοποιήθηκε …το αυτονόητο. Απένειμε και αυτός εύσημα στους Αδωνι Γεωργιάδη και Λεωνίδα Γρηγοράκο, ενώ άφησε «αιχμές» προς όσους υποστήριζαν, ότι οι μονάδες υγείας του νομού θα κλείσουν. «Όχι μόνον δεν έκλεισαν, όχι μόνο δεν θα κλείσουν αλλά και θα ενισχυθούν περαιτέρω», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ«Στηρίζουμε το ΕΣΥ»
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος αφού εξήρε τον τρόπο παρουσίασης του θέματος από τον κ. Ανθρακίδη είπε ότι τα εγκαίνια λειτουργίας της τρίτης πτέρυγας του νοσοκομείου Κιλκίς παραπέμπουν «στην βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει, με ανάλογα έργα και παρεμβάσεις τον «σκληρό πυρήνα» της υγείας, που είναι το ΕΣΥ».

Χαρακτήρισε την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων ως σημαντικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής, ιδίως τώρα που η χώρα σιγά-σιγά εξέρχεται από την κρίση, αφού προηγουμένως υπενθύμισε τις δύσκολες στιγμές, που πέρασε τα τελευταία χρόνια ο τόπος, εξ αιτίας των οποίων αυτή η συνοχή δοκιμάσθηκε.
«Αγωνιζόμαστε», τόνισε ο κ. Βενιζέλος «γιά την στήριξη των αδυνάτων, ιδίως σε σχέση με τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ώστε να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κανονικό κράτος με κοινωνική ευαισθησία».
Παρατήρησε δε, ότι ενώ η κρίση πλήττει και τον ιδιωτικό τομέα, δεν ακούγεται από πουθενά μία προτροπή να γίνει κάτι και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στην γειτνίαση του Κιλκίς με την Θεσσαλονίκη, την χαρακτήρισε και μειονέκτημα σε σχέση με την υστέρηση σε δομές υγείας αλλά και άλλων τομέων αλλά συγχρόνως και πλεονέκτημα, λόγω καλύτερων συνθηκών διαβίωσης σε σχέση με την πυκνή δόμηση και την έλλειψη χώρου στο μεγάλο αστικό κέντρο, τονίζοντας ότι με την στήριξη δομών σαν το νοσοκομείο επιχειρείται η άμβλυνση των διαφορών, που καθιστούν την γειτνίαση μόνο μειονέκτημα.
Τέλος ο κ. Βενιζέλος, εξήρε την συμβολή όλων των συντελεστών της λειτουργίας της τρίτης πτέρυγας, από την νυν και πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας μέχρι το σύνολο των τοπικών αρχών καθώς και την διοίκηση και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.
Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της πτέρυγας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Αγιασμό από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κκ Εμμανουήλ και την καθιερωμένη κοπή της ταινίας των εγκαινίων από τον σεβασμιώτατο κκ Εμμανουήλ και τους κκ Βενιζέλο, Γεωργαντά και Ανθρακίδη.

Η προϊστορία της πτέρυγας
Πρωτοσχεδιάστηκε στις αρχές του 1990, όταν και για πρώτη φορά συζητήθηκε στην τότε διοίκηση του νοσοκομείου, στην οποία συμμετείχε ο Κώστας Κιλτίδης, το ρυθμιστικό του νοσοκομείου. Από τότε η πτέρυγα εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό «γιοφύρι της Αρτας».

Μπήκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στο ΕΣΠΑ και πολύ βασανιστικά στο αυλάκι της κατασκευής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο επισκέφθηκε το 2006 ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός, επακολούθησε επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως υπουργού Υγείας, ενώ το πιο τραγελαφικό ήταν ότι η συγκεκριμένη πτέρυγα του νοσοκομείου είχε παραδοθεί από κτιριακής άποψης ήδη από το 2007! Ομως δεν λειτούργησε, γιατί δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός, ενώ συνεχείς ήταν και οι ερωτήσεις στη Βουλή για τις καθυστερήσεις του έργου. Τελικά, εδώ και περίπου έναν χρόνο εγκαταστάθηκαν ο Τεχνητός Νεφρός και το Τμήμα Αιμοδοσίας αλλά όχι χειρουργεία…

Τα γέλια και τα πικρόχολα σχόλια για τα εγκαίνια της πτέρυγας ήταν πολλά στην εκδήλωση, που έγινε παρουσία πενήτα ατόμων αλλά και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (υπήρχαν δύο κλούβες). Πριν από την τελετή, μάλιστα, απομακρύνθηκε από την αστυνομία διαμερισματικός σύμβουλος του Κιλκίς (της παράταξης του κ.Τονικίδη), που ήθελε να εκφράσει τη διαμαρτυρία του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]