Ο υμνωδός του Κάρς Χρήστος Παπαδόπουλος «έφυγε» στα 75 του
Στην χορεία των αθανάτων του ποντιακού τραγουδιού ο γνήσιος εκφραστής του Χρήστος Παπαδόπουλος
“ Έφυγε” από κοντά μας , ένας γνήσιος εκφραστής του ποντιακού τραγουδιού, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, σε ηλικία 75 χρόνων, «ταξιδεύοντας» πλέον στα Παρχάρια του Ευξείνου Πόντου, γιά να κάνει «παρέα» τον Γώγο Πετρίδη, τον Χρύσανθο (Θεοδωρίδη), τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο, τον Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη, τον Θόδωρο Παυλίδη, τον Νάκο Ευσταθιάδη, και όλους τους τραγουδιστές και λυράρηδες, με τους οποίους συνεργάστηκε και δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Ο Πόντιος τραγουδιστής Χρήστος Παπαδόπουλος, ο υμνωδός του Καρς, πέθανε το βράδυ του Σαββάτου 27.8.22, και η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην γενέτειρά του, το Φίλυρο Θεσσαλονίκης, στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που έκτισαν οι Καρσλήδες ιδρυτές του χωριού, ενώ εκφορά έγινε την Δευτέρα 29.8.22 από τον ίδιο ιερό ναό και ο ενταφιασμός στο νεκροταφείο του χωριού, όπως ήταν και η επιθυμία του.
Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας στον ποντιακό τραγούδι, προσκλήθηκε από συλλόγους και ποντιακά κέντρα και τραγούδησε γιά την ομογένεια σε όλο τον κόσμο, το 1974 στην Γερμανία, το 1987 στην Σουηδία, το 1988 στην Γερμανία, το 1989 στην Αυστραλία, το 2002 στην Αμερική και το 2008 στην Ρωσία.
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, με καταγωγή της οικογενείας του από το Καρς και την Σάντα, γεννήθηκε το 1947 στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.
Σε ηλικία 14 ετών άρχισε να χορεύει ποντιακούς χορούς σε συλλόγους, όπως όλοι οι νέοι της εποχής του σε περιοχές προσφύγων, και στην συνέχεια ασχολήθηκε με το ποντιακό τραγούδι.
Στα 19 άρχισε να ασχολείται με τη δισκογραφία της εποχής και συνεργάστηκε με τον Γώγο Πετρίδη, τον “πατριάρχη” της ποντιακής λύρας, και το 1969, ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Σ’ έναν γεφυρόπον, ντ’ έμορφον κορτσόπον, με το φυστανόπ’ το κοντόν…», το οποίο τραγούδησαν όλοι οι νέοι της εποχής, ασχέτως καταγωγής.
Με αυτό το τραγούδι καθιερώνεται στην ποντιακή δισκογραφία, και αρχίζει ένας ανοδικός καλλιτεχνικός κύκλος, με 34 προσωπικούς δίσκους οι οποίοι γνώρισαν επιτυχίες και τραγουδήθηκαν από όλες τις γενιές των Ελλήνων του Πόντου (Σ’ έναν γεφυρόπον, Τραπεζούντα ρίζα μ’, Αχπαστόν, Διστράτ, Μια βραδιά στο Ξενιτέα μαζί με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο, Ας’ σο Καρς κι αδά μερέαν, Αετ’ς γλεντούν οι Πόντιοι, Ποντιακό γλέντι Νο 2 μαζί με το Παναγιώτη Κογκαλίδη, Ποντιακή βραδιά μαζί με το Κώστα Σιώπη, Του Πόντου τ’ άγια χώματα, Ταμάμα και άλλους πολλούς).
Σημαντικά τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Χρήστος Παπαδόπουλος, είναι μεταξύ άλλων: Αδέρφια είμαις, Μάθα γράμματα Γιωρίκα, Το ’47, Αxπάσκουμε σο στρατόν, Πόντιος και έναν ομάτ, Έρθανε τα Χριστούγεννα, Κιλκίς πατρίδαν έχω’ σε, Μάνα – Μάνα, Γέρον πέιμας γιατί κλαις, Αχπαστόν, Τι πατέρα ‘μ τι χαράν, όπως επίσης και αρκετά άλλα που τον καταξίσωσαν στην ποντιακή δισκογραφία.
Το 1995 λαμβάνει μέρος στη τηλεοπτική σειρά του ΜΕGA «Εμείς και εμείς» με μεγάλη επιτυχία πλάι στην αείμνηστη Πόντια ηθοποιό Νατάσα Γερασιμίδου.
Απο το 1969, που εμφανίστηκε στην δισκογραφία, έως σήμερα οι εμφανίσεις και οι συνεργασίες του είναι:
1969: Με τον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη, στο κέντρο “Τα κλάρινα του Γεωργούλη”, στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης.
1974: Δημιουργεί δικό του μαγαζί με την ονομασία “Πανσέληνος” και το συνοδεύει στη λύρα ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης.
1978: Στο κέντρο «Κορτσόπον» της Αθήνας, με τον Γώγο Πετρίδη.
1979: Με τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο, στο κέντρο «Αστέρια του Πόντου».
1980 – 1992: Η μεγάλη επιτυχία του γιά αρκετά χρόνια μαζί με τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο, στο κέντρο «Ξενιτέας» και αργότερα στον “ναό” των Ποντίων, το «Μίθριο».
1994: Με τον Κωστάκη Πετρίδη, στο κέντρο «Λεμόνα».
1995: Με τον Φάνη Κουρουκλίδη, στο κέντρο «Λεμόνα».
1996: Με τον Φάνη Κουρουκλίδη, στο κέντρο «Κοσμοκίνηση».
1997: Επέστρεψε στο κέντρο «Μίθριο» και στην συνέχεια σε διάφορα μαγαζιά.
“Φεύγοντας”, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όμως θα συνεχίσει να εμπνέει και να “δείχνει τον δρόμο” στις νεώτερες γενιές των υπηρετών των μουσικών, και δη τραγουδιστικών, παραδόσεων του ποντιακού Ελληνισμού.