Πολιτική

«Να παραμείνει στην ευθύνη του στρατού η λειτουργία του καταυλισμού του Χέρσου»

Ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ και πρώην υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή 3.4.16, στο Χέρσο με κατοίκους του χωριού για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία του κέντρου προσωρινής διαμονής προσφύγων-μεταναστων κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης. Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα ώστε να γίνουν γνωστά τα ζητήματα που έχουν προκύψει και να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του κόσμου.

Ειδικότερα στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Γεωργαντάς αναφέρει τα εξής:
«Στο κέντρο «Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Χέρσου» φιλοξενούνται εδώ και ένα μήνα περίπου 3.900 άτομα. Η επιλογή του χώρου έγινε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και έτσι δεν κατέστη δυνατό να γίνουν δεκτές παρατηρήσεις οι οποίες θα διευθετούσαν προβλήματα που παρουσιάζονται τώρα.
Ειδικότερα, ο χώρος του στρατοπέδου ο οποίος επιλέχθηκε δεν είχε καμμία απολύτως υποδομή. Δεύτερον ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από τη συνορογραμμή με τα Σκόπια. Τρίτον ο αριθμός των φιλοξενουμένων είναι υπερβολικά μεγάλος σε σχέση και με τις συνθήκες στο στρατόπεδο αλλά και με τη δυνατότητα του χωριού του Χέρσου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων. Συγκεκριμένα, το στρατόπεδο βρίσκεται εκατό μόλις μέτρα από τον οικισμό ο οποίος πραγματικά δείχνει να έχει καταληφθεί από υπερδιπλάσιο πληθυσμό τον οποίο μπορούν να εξυπηρετήσουν οι δομές του.

Ο ρυθμός της ζωή στην τοπική κοινωνία του Χέρσου έχει αλλάξει δραματικά καθώς έχει δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας σε όλους τους κατοίκους, οι οποίοι αν και υποδέχθηκαν με μεγάλη αλληλεγγύη τους πρόσφυγες, διαπιστώνουν τώρα με την αύξηση του αριθμού τους ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις τους η ομαλή συνύπαρξη. Οι υποτυπώδεις υποδομές υγιεινής στο στρατόπεδο αποτελούν ένα συνεχή υγειονομικό κίνδυνο ιδίως με την αύξηση των θερμοκρασιών σε συνάρτηση με την ύπαρξη παρακείμενου ρέματος.

Οι κάτοικοι του χωριού παρουσίασαν τα προβλήματα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο του Κιλκίς το οποίο με την υπ’ αριθ. 87/2016 ομόφωνη απόφαση του υιοθέτησε τις ανησυχίες τους. Αυτά που ζητούν ουσιαστικά οι κάτοικοι είναι τα παρακάτω: 1) Πρέπει να μειωθεί άμεσα και σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων ούτως ώστε και οι συνθήκες των ιδίων να είναι καλές και η επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας να ελαχιστοποιηθεί.

2) Με βάση τον τελευταίο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή δίνεται η δυνατότητα της φύλαξης των κέντρων αυτών και σε ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης ενώ υπάρχει και πρόβλεψη σε παρόμοια κέντρα την ευθύνη της διαχείρισης τους να αναλάβουν «φορείς της κοινωνίας των πολιτών». Είναι επιτακτική και αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για τους κατοίκους του Χέρσου η ευθύνη της διεύθυνσης του κέντρου να παραμείνει στο στρατό ο οποίος και πρέπει να ενισχυθεί. Ταυτόχρονα τη φύλαξη του χώρου αλλά και την περιφρούρηση της ασφάλειας στο χωριό πρέπει να την έχει η Ελληνική Αστυνομία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεστε να λάβετε τα παραπάνω μέτρα για να εξασφαλίσετε την ομαλή συμβίωση των προσφύγων με τους κατοίκους του Χέρσου δεδομένης της ιδιαιτερότητας της περιοχής;»

Περισσότερα

Προτάσεις του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Στ. Μάλγαρη γιά στάσιμα έργα αρμοδιότητας ΠΚΜ

Σειρά προτάσεων για στάσιμα έργα αρμοδιότητας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας διατυπώνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Στέφανος Μάλγαρης, ασκώντας συθγχρόνως κριτική […]

Δείτε ακόμα

Δεν έμεινε… στα λόγια!

Το ότι η κατάσταση σε ό, τι αφορά στο θέμα των αδεσπότων ζώων έχει παρουσιάσει εδώ και κάποιο διάστημα θεαματική […]

“Συντροφικά” στηρίγματα

Λίγο  μεγαλύτερη προσοχή σύντροφοι περιφερειακοί υποψήφιοι εκεί στο ΠΑΣΟΚ γιατί έτσι όπως αδιακρίτως παίρνετε τηλέφωνα μέσω των “συντροφικών” βουλευτικών καταλόγων έχουμε […]